close search results icon

Χαλκιδική: Οι παραγωγοί ελιάς επιλέγουν τα κτήματα που θα σώσουν

Μη αναστρέψιμη η κατάσταση λόγω λειψυδρίας.

Μη αναστρέψιμη η κατάσταση στην ελιά Χαλκιδικής μετά τις ακραίες θερμοκρασίες και την παρατεταμένη ανομβρία.

«Στη Χαλκιδική η παρατεταμένη ανομβρία σε συνδυασμό με τη μεγάλη αύξηση του τουρισμού έχει δυσκολέψει την καλλιέργεια της ελιάς καθώς η ζήτηση νερού μεγαλώνει, χωρίς όμως να έχουμε τις κατάλληλες υποδομές για να στηριχτούν και οι δυο κλάδοι ταυτόχρονα» υποστηρίζει στην Karfitsa.gr ο Γεωπόνος και Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πολυγύρου “Η ΕΝΩΣΗ” Παύλος Παπαδόπουλος.

«Εξαιτίας της ανομβρίας ο καρπός παραμένει σε πολύ μικρό μέγεθος ενώ όσο πλησιάζουμε στον Αύγουστο πολλά κτήματα έχουν βγει εκτός γιατί πλέον ο παραγωγός επιλέγει τα κτήματα που θα σώσει αφού δεν επαρκεί το νερό» τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος και συνεχίζει λέγοντας ότι σε αυτή την περίπτωση οι παραγωγοί είτε ελπίζουν να βρέξει μήπως και σωθεί η παραγωγή τους είτε η ελιά θα γίνει λάδι.

Όπως ο ίδιος εξηγεί οι κατάλληλες καιρικές συνθήκες ανά εποχή είναι ο βέλτιστος παράγοντας για να ευνοηθεί η ανθοφορία της ελιάς, η καρπόδεση αλλά και η ποιότητα του καρπού. Ωστόσο η παρατεταμένη ανομβρία, οι καύσωνες και ο υπερτουρισμός έχουν δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση για την ελιά της Χαλκιδικής. Οι γεωτρήσεις δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες για άρδευση αλλά και δεν ανανεώνονται τα υπόγεια νερά με αποτέλεσμα πολλά χωράφια στο νομό να αντιμετωπίζουν ήδη από τον Ιούνιο μεγάλο πρόβλημα.

Ο αγρότης δεν μπορεί πλέον να παλέψει μόνος του

Ο Γεωπόνος και Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πολυγύρου τονίζει τη σημασία της ελιάς Χαλκιδικής, καθώς αποτελεί προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) αλλά και ένα προϊόν μεγάλης αναγνώρισης στο εξωτερικό καθώς αποτελεί τεράστιο εξαγώγιμο πρότζεκτ.

Παράλληλα όσο κοντεύουμε στη συγκομιδή ελιάς έρχεται στο προσκήνιο και το χρόνιο ζήτημα της έλλειψης εργατών γης.

«Όλοι οι αρμόδιοι στη Χαλκιδική γνωρίζουν το πρόβλημα εργατών γης αλλά κανένας δεν μπορεί να δώσει λύση ή όπως αρχίζω να πιστεύω ότι δεν τους ενδιαφέρει. Ίσως για τον τουρισμό να δείξουν μεγαλύτερο ζήλο» τονίζει ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πολυγύρου.

Ο κ. Παπαδόπουλος στέλνει το μήνυμα σε όλους τους αρμόδιους φορείς πως με όλα αυτά τα ζητήματα που προκύπτουν ο αγρότης δεν μπορεί πλέον να παλέψει μόνος του και ζητεί την υποστήριξη της τοπικής αυτοδιοίκησης και της πολιτείας.

πηγή: thesstoday.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ