close search results icon

Δασμοί Τραμπ: Οικονομικός πόλεμος - «Μεγάλο πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία - Θα απαντήσουμε» λέει η ΕΕ - Καταποντίζονται οι αγορές

Δασμοί Τραμπ: Οικονομικός πόλεμος - «Μεγάλο πλήγμα για την παγκόσμια οικονομία - Θα απαντήσουμε» λέει η ΕΕ - Καταποντίζονται οι αγορές

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κλιμάκωσε τον εμπορικό πόλεμο που ξεκίνησε μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο, ανακοινώνοντας χθες Τετάρτη νέους δασμούς, ξεκινώντας από το επίπεδο του 10% και επιβάλλοντας υψηλότερους σε ορισμένους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ.

Ο εμπορικός πόλεμος, που αναμένεται να έχει συνέχεια με τα αντίμετρα που πιθανόν θα ανακοινώσουν οι εμπορικοί εταίροι των ΗΠΑ, προεξοφλείται πως θα οδηγήσει σε αύξηση τιμών παγκοσμίως.

«Είναι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας μας», είπε ο Τραμπ κατά την ομιλία του στον Κήπο των Ρόδων του Λευκού Οίκου, παρουσιάζοντας μια λίστα με «αμοιβαίους» τελωνειακούς δασμούς. «Αμοιβαίοι σημαίνει πως ό,τι κάνουν σε εμάς, κάνουμε σε αυτούς. Είναι πολύ απλό, δεν θα μπορούσε να είναι πιο απλό», συμπλήρωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας πως είναι «μια από τις πιο σημαντικές ημέρες στην αμερικανική ιστορία».

Οι βαρύτεροι δασμοί, 34%, επιβάλλονται στις εισαγωγές από την Κίνα. Δασμοί 20% επιβάλλονται στις εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υψηλοί είναι επίσης οι δασμοί για τα προϊόντα που εισάγονται από την Ιαπωνία (24%), την Ινδία (26%) και την Ελβετία (31%).

Δύο χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας, η Καμπότζη και το Βιετνάμ, υφίστανται τους υψηλότερους δασμούς ποσοστιαία: τα προϊόντα τους θα δασμολογούνται στις ΗΠΑ με 49% και 46% αντίστοιχα.

Επιπλέον ο πρόεδρος Τραμπ ανακοίνωσε την επιβολή δασμών 25% σε όλα τα εισαγόμενα αυτοκίνητα και ανταλλακτικά, συνολικής αξίας σχεδόν 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters τόνισε πως προκάλεσε κατάπληξη το γεγονός ότι επιβάλλονται ταυτόχρονα δασμοί 25% στους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, από τα προϊόντα με τις μεγαλύτερες εισαγωγές στις ΗΠΑ, αξίας 138,5 δισεκ. δολαρίων το 2024.

Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ συμβούλεψε χθες Τετάρτη «όλες» τις κυβερνήσεις σε διεθνές επίπεδο να το σκεφτούν προτού «ανταποδώσουν» τους δασμούς που ανήγγειλε πως θέτει σε εφαρμογή η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, προειδοποιώντας εναντίον «κλιμάκωσης».

«Συγκρατηθείτε, απορροφήστε το χτύπημα, περιμένετε να δείτε πώς θα εξελιχτεί η κατάσταση. Καθώς, αν ανταποδώσετε, θα υπάρξει κλιμάκωση», διεμήνυσε ο κ. Μπέσεντ.

Οι τελωνειακοί δασμοί που ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απειλούν να καταφέρουν «μείζον πλήγμα» στην παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, διαμηνύοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «έτοιμη να ανταποδώσει» τα μέτρα αυτά.

Οι συνέπειες θα είναι πολύ σοβαρές για εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν, στεκόμενη στο ότι θα υποφέρουν ιδίως όλες οι επιχειρήσεις.

Η κυρία φον ντερ Λάιεν πρόσθεσε πως η ΕΕ πέρα από το ότι έτοιμη να αντιδράσει, προετοιμάζει ήδη περαιτέρω πακέτα μέτρων για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.

Διαβεβαίωσε ότι η ΕΕ θα επιδείξει ενιαία στάση και επέμεινε στο ότι η Ένωση είναι η δύναμη των κρατών μελών της. Υποσχέθηκε πως η ΕΕ θα σταθεί στο πλάι όσων πλήττονται.

Η τιμή του χρυσού έσπασε ρεκόρ τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, ξεπερνώντας τα 3.150 δολάρια, μερικές ώρες μετά την αναγγελία καταιγισμού τελωνειακών δασμών από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, που βάζουν στο στόχαστρο ειδικά την Ασία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Περί τις 02:20 (ώρα Ελλάδας), η ουγκιά του πολύτιμου μετάλλου κατέγραφε άνοδο 0,80%, φθάνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό: 1.319 δολάρια. Το προηγούμενο ρεκόρ καταγράφτηκε μόλις προχθές Τρίτη.

Στο χρηματιστήριο του Σίδνεϊ, από τα πρώτα που άνοιξαν διεθνώς μετά τις ανακοινώσεις στην Ουάσιγκτον, βασικός δείκτης έπεφτε 1,8%. Στην αγορά παραγώγων στο Τόκιο, η πτώση ήταν πολύ πιο θεαματική (–6%). Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά το κλείσιμο της Γουόλ Στριτ —γενικά ευμετάβλητες—, ο Dow Jones έπεφτε 2,4%, ο Nasdaq 4,25%, ο S&P 500 3,4%.

Στις αγορές συναλλάγματος, το γεν, που γενικά θεωρείται τοποθέτηση-ασφαλές καταφύγιο από χρηματομεσίτες, κατέγραφε άνοδο 1% έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

Η Κίνα καλεί τις ΗΠΑ να ακυρώσουν τους δασμούς

Η Κίνα κάλεσε τις ΗΠΑ να ακυρώσουν άμεσα τα μονομερή μέτρα δασμών και να επιλύσουν τις διαφορές με τους εμπορικούς εταίρους μέσω ισότιμου διαλόγου, όπως δήλωσε το υπουργείο Εμπορίου την Πέμπτη.

«Πολλοί εμπορικοί εταίροι έχουν εκφράσει έντονη δυσαρέσκεια και σαφή αντίθεση», ανέφερε το υπουργείο σε δήλωσή του, απαντώντας στην ανακοίνωση των ΗΠΑ για αμοιβαίους δασμούς την Τετάρτη.Unmute

Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά σε αυτό και θα λάβει αποφασιστικά αντίμετρα για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της, αναφέρεται στη δήλωση.

Ο Καναδάς υπόσχεται ανταπόδοση

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, ο Μαρκ Κάρνι, υποσχέθηκε χθες Τετάρτη πως η κυβέρνησή του θα ανταποδώσει τους τελωνειακούς δασμούς που αναγγέλθηκαν από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, κρίνοντας πως τα μέτρα αυτά θα «αλλάξουν θεμελιωδώς» το διεθνές εμπόριο.

«Θα καταπολεμήσουμε αυτούς τους τελωνειακούς δασμούς με αντίμετρα», είπε ο κ. Κάρνι, νέος πρωθυπουργός και ηγέτης των Φιλελευθέρων, μιλώντας στον Τύπο στην Οτάβα, τονίζοντας πως οι αμερικανικοί τελωνειακοί δασμοί, ειδικά στον χάλυβα, στο αλουμίνιο και στα οχήματα, θα «πλήξουν άμεσα εκατομμύρια Καναδούς».

Ο Τραμπ σόκαρε τον πλανήτη: Δασμοί 20% σε όλα τα προϊόντα από την ΕΕ, 34% από την Κίνα 10% από τη Βρετανία – 25% σε όλα τα εισαγόμενα αυτοκίνητα

«Επιβάλλουμε δασμούς της τάξεως του 25% στα αυτοκίνητα από όλο τον κόσμο από τα μεσάνυχτα» έκανε γνωστό. Ο Τραμπ είπε ότι όταν πρόκειται για το εμπόριο, μερικές φορές ο «φίλος (είναι) χειρότερος από τον εχθρό». Λέει ότι πάνω από το 80% των αυτοκινήτων που κατασκευάζονται στη Νότια Κορέα πωλούνται στη Νότια Κορέα και πάνω από το 90% των αυτοκινήτων που πωλούνται στην Ιαπωνία κατασκευάζονται στην Ιαπωνία και ότι τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό κλάσμα σε αυτές τις χώρες. «Η Ford πουλάει πολύ λίγα» σε άλλες χώρες, λέει ο Τραμπ, μια ανισορροπία που έχει “αποδεκατίσει” τις αμερικανικές βιομηχανίες.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε τους δασμούς ανά χώρα:

Κίνα 34%

ΕΕ 20%

Βιετνάμ 46%

Ταϊβάν 32%

Ιαπωνία 24%

Ινδία 26%

Νότια Κορέα 25%

Ταϊλάνδη 36%

Ελβετία 31%

Ινδονησία 32%

Ηνωμένο Βασίλειο 10%

Νότια Αφρική 30%

Μαλαισία 24%

Καμπότζη 49%

Νότια Αφρική 30%

Βραζιλία 10%

Μπανγκλαντές 37%

Σιγκαπούρη 10%

Ισραήλ 17%

Φιλιππίνες 17%

Χιλή 10%

Αυστραλία 10%

Πακιστάν 29%

Τουρκία 10%

Σρι Λάνκα 44%

Κολομβία 10%

Επιπλέον είπε ότι θα καθιερώσει επίσης έναν καθολικό βασικό δασμό 10% που θα ισχύει για όλες τις χώρες, επιπλέον των ποσοστών που ανακοίνωσε. Αυτό σημαίνει ότι μια χώρα όπως η Κίνα θα βρεθεί αντιμέτωπη με δασμούς 44%, όπως σχολιάζουν οι NYT.

Ο Τραμπ σημείωσε πώς πολλές χώρες επιβάλλουν υψηλούς δασμούς στα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ. «Καμία από τις εταιρείες μας δεν επιτρέπεται να πάει σε άλλες χώρες. Και λέω ότι φίλος και εχθρός, και σε πολλές περιπτώσεις, ο φίλος είναι χειρότερος από τον εχθρό όσον αφορά το εμπόριο», δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του. «Αλλά τέτοιες φρικτές ανισορροπίες έχουν καταστρέψει τη βιομηχανική μας βάση και έχουν θέσει σε κίνδυνο την εθνική μας ασφάλεια».

Ο Τραμπ πρόσθεσε ότι δεν επιρρίπτει ευθύνες σε άλλες χώρες για «αυτή τη συμφορά». «Κατηγορώ τους πρώην προέδρους και τους προηγούμενους ηγέτες που δεν έκαναν τη δουλειά τους. Το άφησαν να συμβεί και το άφησαν να συμβεί σε βαθμό που κανείς δεν μπορεί καν να πιστέψει. Γι’ αυτό, με ισχύ από τα μεσάνυχτα, θα επιβάλω δασμό 25% σε όλα τα αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στο εξωτερικό», δήλωσε ο πρόεδρος.

«Είναι κατά τη γνώμη μου μία από τις σημαντικότερες ημέρες στην ιστορία της Αμερικής», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκινώντας την τοποθέτησή του για τους δασμούς. «Με αυτή την απόφαση θα κάνουμε ξανά σπουδαία την Αμερική», πρόσθεσε και ξανατόνισε: «Θα είναι χρυσή εποχή για την Αμερική».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι υπογράφει μια εντολή «για αμοιβαίους δασμούς σε όλο τον κόσμο» κααι πρόσθεσε: «Η 2α Απριλίου 2025 θα μείνει για πάντα στην ιστορία ως η ημέρα που η αμερικανική βιομηχανία αναγεννήθηκε», ξεκίνησε ο Τραμπ. «Για δεκαετίες η χώρα μας λεηλατήθηκε και βιάστηκε από έθνη κοντά και μακριά, τόσο από συμμάχους όσο και από εχθρούς. Οι φορολογούμενοι μας έχουν εξαπατηθεί για περισσότερα από 50 χρόνια, αλλά αυτό δεν πρόκειται να ξανασυμβεί».

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι οι δασμολογικές πολιτικές του θα φέρουν τρισεκατομμύρια δολάρια που θα κατευθυνθούν στη μείωση των φόρων και την αποπληρωμή του εθνικού χρέους. Επίσης είπε ότι οι αμοιβαίοι δασμοί θα φέρουν μια «χρυσή εποχή» για την Αμερική και πως «τα εργοστάσια θα επιστρέψουν στη χώρα», προσθέτοντας νέες θέσεις εργασίας.

Επιχειρηματολογώντας υπέρ της απόφασής του είπε ότι πολλές χώρες έχουν βάλει στο στόχαστρο τις ΗΠΑ με «μη νομισματικά εμπόδια» και «χειραγώγηση», αναφερόμενος σε επιδοτήσεις, υπέρογκους φόρους και κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε ότι επί δεκαετίες οι Ηνωμένες Πολιτείες μείωναν τους εμπορικούς δασμούς προς άλλες χώρες, την ώρα που τα ίδια τα κράτη επέβαλαν τεράστιους φόρους στα αμερικανικά προϊόντα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε ευθέως άλλα κράτη για μια σειρά πρακτικών, μεταξύ των οποίων η κλοπή αμερικανικής πνευματικής ιδιοκτησίας και η υιοθέτηση αθέμιτων εμπορικών κανόνων.

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι οι τιμές των αυγών έχουν μειωθεί επί των ημερών του μετά από ένα ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών. «Θα αρχίσουμε να φερόμαστε έξυπνα και θα γίνουμε πολύ πλούσιοι», είπε ο Τραμπ, διαβεβαιώνοντας πως οι ΗΠΑ θα φροντίσουν κατά προτεραιότητα τους Αμερικανούς εργαζόμενους.

Ο Τραμπ υποστήριξε πως ΗΠΑ υπολογίζουν κάθε δασμολογικό συντελεστή για άλλες χώρες με βάση τους δασμούς που εφαρμόζουν αυτά κράτη καθώς και «άλλες μορφές εξαπάτησης», όπως είπε

«Αν θέλετε ο δασμολογικός συντελεστής σας να είναι μηδενικός, τότε να κατασκευάσετε τα προϊόντα σας εδώ στην Αμερική», δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι τρέφει «μεγάλο σεβασμό» για την Κίνα και τον Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ωστόσο τόνισε ότι το Πεκίνο έχει «εκμεταλλευτεί σε τεράστιο βαθμό» τις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως ανέφερε, οι ξένοι ηγέτες προστατεύουν τα συμφέροντα των χωρών τους, επιβάλλοντας υψηλούς δασμούς στα αμερικανικά προϊόντα. «Ήρθε η ώρα να κάνουμε κι εμείς το ίδιο», υπογράμμισε, προσθέτοντας: «Πρέπει επιτέλους να αρχίσουμε να φροντίζουμε τη δική μας χώρα».

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ένας εργάτης αυτοκινητοβιομηχανίας από το Ντιτρόιτ, ονόματι Μπράιαν, πήρε τον λόγο δηλώνοντας ξεκάθαρη στήριξη στην πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών. «Εμείς και οι συνάδελφοί μου στη UAW στηρίζουμε 100% την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ για τους δασμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά, προκαλώντας χειροκροτήματα από το ακροατήριο.

Η αντίδραση της αντιπολίτευσης

Την ίδια ώρα ο ηγέτης της μειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων Hakeem Jeffries δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το σχέδιο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει σαρωτικούς δασμούς στους εμπορικούς εταίρους της Αμερικής θα προκαλέσει ύφεση. «Οι δασμοί του Τραμπ θα κάνουν τα πράγματα πιο ακριβά στις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου. «Οι Ρεπουμπλικάνοι συντρίψουν την αμερικανική οικονομία σε πραγματικό χρόνο και μας οδηγούν σε ύφεση», δήλωσε ο Jeffries . «Αυτή δεν είναι η ημέρα της απελευθέρωσης, είναι η ημέρα της ύφεσης».

Η αμερικανική οικονομία αντιμετωπίζει αυξανόμενο κίνδυνο ύφεσης, καθώς οι αυξανόμενοι δασμοί απειλούν να ανακόψουν την ανάπτυξη, να αναζωπυρώσουν τον πληθωρισμό και να αυξήσουν την ανεργία, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Η τράπεζα προειδοποίησε τους πελάτες της αυτή την εβδομάδα ότι βλέπει πλέον 35% πιθανότητα ύφεσης τους επόμενους 12 μήνες, από 20% προηγουμένως. Η Goldman Sachs αύξησε επίσης την εκτίμησή της για τον πληθωρισμό, μείωσε την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ του 2025 σε μόλις 1% και ανέβασε τις προβλέψεις της για το ποσοστό ανεργίας στο τέλος του έτους κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες.

Η αντίδραση της ΕΕ στους δασμούς του Τραμπ

Μία δέσμη μέτρων έκτακτης ανάγκης επεξεργάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) για τη στήριξη τμημάτων της οικονομίας της που θα πληγούν περισσότερο από τους δασμούς του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό αποκαλύπτει το Bloomberg επικαλούμενο πηγές που μίλησαν υπό τον όρο ανωνυμίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται προτάσεις άμεσης οικονομικής στήριξης που θα συμβαδίσουν με σχέδια για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και της ανταγωνιστικότητας σε βασικούς τομείς, καθώς και για τη βελτίωση της λειτουργίας της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς.

Ο Τραμπ είχε ήδη ανακοινώσει εισαγωγικούς δασμούς 25% στον χάλυβα και το αλουμίνιο, καθώς και σε αυτοκίνητα και ορισμένα ανταλλακτικά οχημάτων. Η ΕΕ ανακοίνωσε σειρά αντιμέτρων ύψους έως 26 δισ. ευρώ ως απάντηση στους δασμούς μετάλλων, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ στα μέσα Απριλίου. Ο Τραμπ είπε ότι θα επιβάλει επιπλέον δασμούς σε προϊόντα όπως ξυλεία, φάρμακα και ημιαγωγούς.

Η ΕΕ δεν αναμένεται να απαντήσει αμέσως στους νέους δασμούς, καθώς θα χρειαστεί χρόνο ώστε να αξιολογήσει πλήρως τις ανακοινώσεις Τραμπ. Πάντως, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει δηλώσει ότι η ΕΕ «έχει πολλά χαρτιά», συμπεριλαμβανομένων των αντιποίνων απέναντι σε αμερικανικές εταιρείες υπηρεσιών και τεχνολογίας. Η ΕΕ επεξεργάζεται, τέλος, ένα σχέδιο διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ σε τομείς, που θα περιλαμβάνει μείωση δικών της δασμών, αμοιβαίες επενδύσεις, αλλά και χαλάρωση ορισμένων κανονισμών και προτύπων.

Οι σχεδιαζόμενοι δασμοί του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα είναι αρνητικοί σε όλο τον κόσμο, με τη ζημιά να εξαρτάται από το πόσο μακριά θα φθάσουν, πόσο διάστημα θα διαρκέσουν και από το εάν θα οδηγήσουν σε επιτυχημένες διαπραγματεύσεις, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.

«Θα είναι αρνητικό σε όλο τον κόσμο και η πυκνότητα και η διάρκεια του αντίκτυπου θα ποικίλλουν ανάλογα με το εύρος, τα προϊόντα που θα στοχοθετηθούν, από το πόσο θα διαρκέσει, από το εάν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις ή όχι», δήλωσε νωρίτερα η Κριστίν Λαγκάρντ στον ιρλανδικό ραδιοφωνικό σταθμό Newstalk.

«Διότι, ας μην ξεχνάμε, αρκετά συχνά αυτές οι κλιμακώσεις δασμών, επειδή αποδεικνύονται επιβλαβείς, ακόμα και γι’ αυτούς που τις επιβάλλουν, οδηγούν σε διαπραγματευτικά τραπέζια όπου οι άνθρωποι κάθονται και συζητούν και τελικά αίρουν κάποια από αυτά τα εμπόδια».

Η Λαγκάρντ βρισκόταν στο Δουβλίνο για να παραλάβει ένα βραβείο που πήρε το όνομά του από τον Ιρλανδό Πίτερ Σάδερλαντ, τον πρώην γενικό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ο οποίος, όπως είπε η Λαγκάρντ, «θα στριφογύριζε στον τάφο του εάν ήξερε τι γινόταν αυτή τη στιγμή».

«Δεν νομίζω ότι έχω αναφέρει ποτέ τη λέξη αβεβαιότητα τόσες φορές όσο τις τελευταίες εβδομάδες, διότι απλά δεν γνωρίζουμε ακόμα και σήμερα, που υποτίθεται ότι είναι η ημέρα που θα ανακοινωθεί, τι θα κάνουν (οι ΗΠΑ) σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο», δήλωσε. «Η προβλεψιμότητα είναι πολύ μικρή αυτή τη στιγμή». Η Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι δεν έχει προσδιοριστεί ο οικονομικός αντίκτυπος των αυξημένων αμυντικών δαπανών στην Ευρώπη και αυτός θα εξαρτηθεί από το πώς και πού θα δαπανηθούν τα χρήματα.

eleftherostypos.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ