close search results icon

ΔΕΥΑ Σκύδρας: «Νύφη» με προίκα ψάχνει για «Γαμπρό»

ΔΕΥΑ Σκύδρας: «Νύφη» με προίκα ψάχνει για «Γαμπρό»

Η διαβούλευση του νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση για το μέλλον των ΔΕΥΑ και της διαχείρισης ουσιαστικά του νερού έληξε στις 28 Φεβρουαρίου με πολλά Δημοτικά Συμβούλια τις τελευταίες ημέρες να συζητούν το θέμα στις συνεδριάσεις τους.

Έτσι έγινε και στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου Σκύδρας με το θέμα βέβαια να μην το θέτει η Δημοτική Αρχή αλλά η αντιπολίτευση και το σημειώνουμε γιατί έχει τη σημασία του. Τη μεγαλύτερη, βέβαια, σημασία έχει το νόημα που βγήκε από τη συζήτηση το οποίο αν μη τι άλλο και με τη λογική πάντα της Δημάρχου Σκύδρας δεν είναι άλλο από το ότι η ΔΕΥΑ Σκύδρας είναι ουσιαστικά ένα μαγαζί γωνία. Στον τίτλο το αποδώσαμε ως μια νύφη με προίκα μάλιστα που ψάχνει γαμπρό. Και ο γαμπρός έχει να κάνει με τις περίφημες συνενώσεις, συγχωνεύσεις, απορροφήσεις που προωθεί το νομοσχέδιο και οι οποίες βεβαίως έχουν προκύψει ακριβώς επειδή όλες αυτές οι επιχειρήσεις (ΔΕΥΑ) όχι προίκα δεν έχουν αλλά είναι μέχρι τον λαιμό χρεωμένες.

Η Δήμαρχος, όμως, Σκύδρας (και πρέπει να την ακούσετε προσεκτικά) όχι απλά δεν βλέπει χρέος αλλά είναι και περήφανοι (και ο πρόεδρος μαζί) για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της επιχείρησης όλα αυτά τα χρόνια στα οποία η ίδια βρίσκεται στο τιμόνι του Δήμου.

Νιώθει μάλιστα δικαιωμένη από την εξέλιξη, δηλαδή από την απόφαση της κυβέρνησης να προτείνει τις «παντρειές» διότι έτσι δικαιολογεί και την απόφαση της τα τελευταία χρόνια να μην πληρώνει το ρεύμα αφήνοντας το χρέος να εκτοξευτεί στα 6,5εκ ευρώ. Απαντάει επίσης σ’ όλους τους επικριτές της λέγοντας ότι όλα αυτά τα χρόνια στοχοποίησαν την επιχείρηση κάνοντας μικροπολιτική, ενώ όλες οι ΔΕΥΑ λειτουργούσαν με τον ίδιο τρόπο (υπάρχουν ΔΕΥΑ που αποτελούν εξαίρεση και το σημειώνουμε για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις). Προσθέτει, επίσης ότι αυτό το μαγαζί δεν οφείλει σε εφορίες, ταμεία και δεν έχει δάνεια όπως άλλες ΔΕΥΑ και υπογραμμίζει ότι εκτελεί και έργα 20εκ ευρώ με κορυφαίο τη φωτοβολταϊκή εγκατάσταση που θα εξασφαλίσει την ενεργειακή οικονομία της επιχείρησης στο μέλλον (net metering).

Ο διαχειριστικός έλεγχος που εκτυλίχτηκε το προηγούμενο διάστημα και ολοκληρώθηκε πριν από λίγο καιρό έφερε κάποιες παρατηρήσεις που η Δήμαρχος τις χαρακτήρισε ουσιαστικά “light”. «Λογιστικής τάξης» είπε παρατηρήσεις με τον έλεγχο να αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει κακοδιαχείριση. Άλλωστε την παρατήρηση ότι δεν εντάσσει στους προϋπολογισμούς το χρέος της ΔΕΗ δεν το θεωρεί παρατήρηση μιλώντας για ταμειακούς προϋπολογισμούς (έσοδα-έξοδα) ενώ δεν θεωρεί σοβαρή παρατήρηση ότι έχει ανείσπρακτα 3,5εκ ευρώ (ή αν θέλετε την προσπερνάει εύκολα) αλλά χρησιμοποιεί με μαεστρία αυτό το ποσό στο τέλος της ομιλίας της λέγοντας (πραγματικά εξαιρετική ανάλυση) πως αν εισπράτταμε και τα 3,5εκ ευρώ θα είχαμε 3εκ ευρώ χρέος στη ΔΕΗ και περνάει το μήνυμα, με την έκφραση του προσώπου της, ότι 3εκ είναι τελικά το χρέος.

Έχουμε να κάνουμε, λοιπόν, σύμφωνα με τους «άρχοντες» της Σκύδρας ότι η ΔΕΥΑ Σκύδρας αποτελεί μια νύφη μάλαμα με μεγάλη προίκα και είναι απορίας άξιο που οι γαμπροί δεν κάνουν ουρά για να ανταλλάξουν βέρες. Βέβαια, κι επειδή μιλάμε με όρους παντρειάς, η αλήθεια είναι ότι αυτή η νύφη θα προτιμούσε να μείνει στο ράφι και να συνεχίσει τη «μοναχική» της ζωή. Απ’ ότι ακούσαμε θα το προτείνουν κι αυτό και με πρόσταγμα όλη την παραπάνω προίκα που αναφέραμε θα προτείνουν στη προξενήτρα το κράτος να τους χαρίσουν όλα τα χρέη, να τους χρηματοδοτούν φυσικά με εκατομμύρια για να κάνουν έργα κι αυτοί να διαχειρίζονται τα του οίκου τους συνεχίζοντας προφανώς την περίφημη πολιτική του εισπράττω από τα ευσυνείδητους πολίτες, δεν κόβω παροχές από τους κακοπληρωτές δεν αυξάνω το τιμολόγιο ασχέτως τα μειωμένα έσοδα!

Παρακολουθήστε τις παρατηρήσεις του διαχειριστικού ελέγχου όπως τις ανέγνωσε ο πρόεδρος κ. Χατζηγιαννίδης ο οποίος μάλιστα ειρωνικά ευχαρίστησε αυτόν/ους που την προκάλεσαν μέσω καταγγελίας και στη συνέχεια την τοποθέτηση της Δημάρχου

Και βεβαία είναι καταπέλτης το αποτέλεσμα του ελέγχου

Από τη μεριά της αντιπολίτευσης η κα Παπαδοπούλου σημείωσε ότι τα αποτελέσματα του διαχειριστικού ελέγχου είναι καταπέλτης για την επιχείρηση τονίζοντας ότι η ΔΕΥΑ έκλεισε τη χρήση με ζημίες 9,5εκ ευρώ οπότε... «δεν μπορείτε να μιλάτε για μια υγιή επιχείρηση»! Θύμισε ότι από τη μεριά της πάντα ζητούσε να βρεθεί μια λύση για την επιχείρηση συνολικά ώστε να μην τρέχει τελευταία στιγμή να αναζητάει απεγνωσμένα... γαμπρούς (η τελευταία έκφραση δικιά μας). 

Η τοποθέτηση της

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ