close search results icon

Δεν υπάρχει εσωτερική αντιπολίτευση λέει ο Μαρινάκης, ενώ βάλλει κατά των «τζάμπα πατριωτών»

Περιμένουν τηλέφωνο από τον Ανδρουλάκη. 

Για όλους και για όλα σχεδόν μίλησε σήμερα στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος: από τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, την αναταραχή που καταγράφεται τελευταία στο εσωτερικό της Κ.Ο. της Ν.Δ., και την πρόσφατη αντιπαράθεση με την Λατινοπούλου, μέχρι το εκκρεμές ραντεβού Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη και τις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για παρέμβαση στην εσωκομματική του διαδικασία.

Για τα ελληνοτουρκικά και με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη Φιντάν στην Αθήνα ο Παύλος Μαρινάκης τόνισε πως «η Ελλάδα έχει επιλέξει να επενδύσει στο διάλογο, χωρίς καμία διάθεση και καμία υποψία υποχωρητικότητας» και απέδωσε σε συγκεκριμένα ΜΜΕ και κόμματα «κυρίως στα άκρα» την προσπάθεια «να χτίσουν ένα αφήγημα υποχωρητικότητας».

Μίλησε μάλιστα για «τρία μεγάλα πλεονεκτήματα» αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα.

Όπως είπε «το πρώτο είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα της απάντησης και της ξεκάθαρης διατύπωσης των ελληνικών θέσεων, -πολλές φορές είναι και θέσεις της Δύσης, όπως το αν είναι τρομοκρατική, το αυτονόητο δηλαδή, οργάνωση η Χαμάς-, απέναντι σε αυτά τα οποία διαφωνούμε με την Τουρκία».

«Το δεύτερο όφελος, είναι ότι αυτή η σχέση με την Τουρκία, είναι ένας από τους λόγους που η Ελλάδα είναι υπόδειγμα διαχείρισης, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, σε σχέση με το μεταναστευτικό».

Επανέλαβε πως έχουν μειωθεί κατά 80% οι διαμένοντες και έχουν σχεδόν μηδενιστεί οι ροές στον Έβρο, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι έχουμε εκμηδενισμό εναέριων παραβιάσεων. Με αφορμή δε αυτό εξαπέλυσε πυρά κατά αυτών που αποκάλεσε «τζάμπα πατριώτες» και που όπως σχολίασε «δεν μπορούν να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι όλο αυτό» και ότι αυτή η ηρεμία δεν είναι υποχωρητικότητα.

Το τρίτο πλεονέκτημα κατά τον κυβερντικό εκπρόσωπο είναι το γεγονός ότι πλέον στα νησιά μας οι κάτοικοι υποδέχονται νόμιμους τουρίστες.

«Υπάρχουν δύο δρόμοι για να κάνεις εξωτερική πολιτική. Υπάρχει ο δρόμος αυτού που σας είπα πριν, το να παριστάνεις τον «τζάμπα πατριώτη», να λες όχι σε όλα, στην πραγματικότητα να μην κερδίζει τίποτα η χώρα σου, ίσα-ίσα να είναι στην απομόνωση, έτσι, κάτι το οποίο δεν ισχύει αυτή τη χρονική περίοδο και υπάρχει και ο δρόμος της υπευθυνότητας και του υγιούς πατριωτισμού, που ακολουθεί ο Κ. Μητσοτάκης», τόνισε στέλνοντας μήνυμα προς διάφορες κατευθύνσεις.

«Δεν εκχωρούμε τίποτα, δεν συζητάμε ζητήματα κυριαρχίας, δυναμώνουμε τη χώρα μας, τη θωρακίζουμε, την εξοπλίζουμε. Καταφέρνουμε και με όλα αυτά, τα οποία σας είπα, την Ελλάδα την μετατρέπουμε από το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, σε μία χώρα που πρωταγωνιστεί και εννοείται συνομιλούμε με τους γείτονες μας, γιατί αυτό το καθόρισε η γεωγραφία», πρόσθεσε.

«Συνομιλούμε χωρίς να είμαστε αφελείς, χωρίς να περιμένουμε μαγικές λύσεις ή ότι θα αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη ο κύριος Ερντογάν και συνομιλούμε χωρίς να υποχωρούμε» συμπλήρωσε.

Ακολούθως αναφερόμενος στο κόμμα της Λατινοπούλου, που έχει ενταχθεί στο ακροδεξιό μπλοκ, σημείωσε ότι οι βασικοί πολέμιοι της ελληνικής θέσης πως πρέπει τα βάρη του μεταναστευτικού να τα επωμιστεί όλη η Ευρώπη είναι «ο κύριος Όρμπαν και η Ουγγαρία, στον οποίον υπάγονται κόμματα της ελληνικής άκρας δεξιάς».

«Το πρόβλημά μας είναι να καταλάβει ο κόσμος ―γιατί προσπαθούν να του πουν πράγματα τα οποία είναι ανεκδιήγητα― ότι αυτό που λέμε «άκρα δεξιά», αυτοί που υποτίθεται θέλουν το καλό της Ελλάδας και θέλουν να λύσουν το μεταναστευτικό και αν ακούγαμε εμείς, ως κυβέρνηση, τις θέσεις τους, γιατί δεν είναι μόνο ένα πρόσωπο, είναι μια λογική: «κάν’ το όπως ο Όρμπαν». Η θέση του Όρμπαν στην Ευρώπη είναι καταστροφική για την Ελλάδα. Αν στην Ευρώπη υπερίσχυαν οι απόψεις των χωρών αυτών, η Ελλάδα θα ήταν μία αποθήκη ψυχών» τόνισε.

Ακολούθως επανέλαβε πως δεν υπάρχει ζήτημα συγκυβέρνησης με τέτοια κόμματα.

«Η Νέα Δημοκρατία δεν συγκυβερνά και δεν συνομιλεί με τα «άκρα». Δεν συγκυβέρνησε η Νέα Δημοκρατία με κόμματα της «άκρας δεξιάς»», είπε στην συνέντευξή του.

Για το μεταναστευτικό αφού εγκωμίασε τη μείωση του αριθμού των μεταναστών στην Ελλάδα την ώρα που στην Ευρώπη κυριαρχεί το θέμα στην ατζέντα, θέλησε να διαβεβαιώσει πως στην Κρήτη «δεν υπάρχει περίπτωση να φτιαχτεί δομή φιλοξενίας προσφύγων ή μεταναστών». «Μιλάμε για κάτι το οποίο θα είναι προσωρινό, δηλαδή, άνθρωποι οι οποίοι έρχονται εκεί, για δύο το πολύ έως πέντε ημέρες ―το έχω απαντήσει ξανά― θα ταυτοποιούνται και στη συνέχεια δεν θα μένουν εκεί», διευκρίνισε.

Αναφορικά με το Κυπριακό εξέφρασε ικανοποίηση για την επανεκκίνηση, έστω και σε άτυπο επίπεδο, των συνομιλιών, αλλά τόνισε πως «δεν έχουμε ακόμα κάποια ενημέρωση από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, όμως είμαστε στη διάθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, πάντοτε σε απόλυτη σύμπνοια, με την Κυπριακή Δημοκρατία, για πιθανά επόμενα βήματα ή κινήσεις».

Για το εσωτερικό της Ν.Δ.

Σχετικά με το «μασάζ» σε βουλευτές της Ν.Δ. μέσω ενημερώσεων από τους υπουργούς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για άλλη μια φορά υποβάθμισε το κλίμα που φαίνεται προς τα έξω το τελευταίο διάστημα.

«Δεν υπάρχει θέμα εσωτερικής αντιπολίτευσης. Οι βουλευτές, όπως και όλος ο κόσμος που μας ακούει -στο σύνολο της κοινωνίας- καταλαβαίνει ποια είναι τα μεγάλα προβλήματα. Αν υπήρχε βουλευτής ή Υπουργός ή τέλος πάντων οποιοσδήποτε κατέχων ένα αξίωμα, που δεν συμφωνούσε ότι η ακρίβεια, εδώ και πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, απασχολεί κάθε πολίτη, τότε θα ήταν εκτός πραγματικότητας. Και η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα, κάθε άλλο παρά εκτός πραγματικότητας είναι» είπε και επανέλαβε πως κάνουν ό,τι μπορούν για να τιθασεύσουν την ακρίβεια.

«Κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι είναι μια εύκολη άσκηση, κανείς δεν ισχυρίστηκε ότι αυτοί οι οποίοι παραπονούνται, παραπονούνται αδίκως» πρόσθεσε. Παραδέχτηκε πως ήταν «ζωηρή» η χθεσινή συνάντηση βουλευτών με τον Τάκη Θεοδωρικάκο, αλλά ανέφερε πως με εξαίρεση ίσως την τοποθέτηση του Γιώργου Βλάχου, που «εξέφρασε κάποιες αντιρρήσεις», «όλες οι υπόλοιπες τοποθετήσεις των βουλευτών κατέληγαν στο ότι η Κυβέρνηση κάνει πολλά, αλλά το πρόβλημα είναι εδώ».

Κλήθηκε επίσης να σχολιάσει την τελευταία κοινή παρουσία των Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά και είπε «δεν νομίζω ότι συνδέονται μεταξύ τους».

Περιμένουν τηλέφωνο από τον Ανδρουλάκη

Σχετικά με την ενδεχόμενη συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη, που από το βράδυ της επανεκλογής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσαν ως πρόσκληση απ' την πλευρά του πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «ήταν θετική η αντίδραση του κ. Ανδρουλάκη».

«Οπότε αναμένουμε από τους συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη για να οριστεί αυτό το ραντεβού, το οποίο θεωρώ ότι είναι σημαντικό να γίνει, γιατί μιλάμε για τον Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του κόμματος, που αυτή τη στιγμή φαίνεται δημοσκοπικά ότι είναι το επόμενο τη τάξει κόμμα, τουλάχιστον σε επίπεδο δημοσκοπήσεων» συμπλήρωσε.

Για τις εσωκομματικές διαδικασίες στο ΣΥΡΙΖΑ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε και στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για παρέμβαση στην εσωκομματική του διαδικασία, με αφορμή δηλώσεις που έκανε στο μπρίφινγκ της Δευτέρας.

«Καμία παρέμβαση στα εσωκομματικά και νομίζω ότι όποιος με παρατηρεί το τελευταίο διάστημα, γιατί έτυχε να είμαι Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σε μια περίοδο με έντονες εξωκομματικές διαδικασίες στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, ουδέποτε πήρα θέση. Και, μάλιστα, όσες φορές είχε γίνει, ας πούμε, αυτό από άλλα στελέχη, ευγενικά είχα ζητήσει να πάρουμε αποστάσεις. Αλλά, εντάξει, η αλήθεια είναι η αλήθεια όσο κι αν πονάει. Το ξαναλέω, επειδή αυτό δεν είναι υπέρ του ενός ή του άλλου υποψηφίου», είπε σχετικά.

«Δεν είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε μπορώ εγώ να κρίνω αν μια απόφαση είναι σωστή ή λανθασμένη. Εμάς οι αποκλεισμοί δεν μας αρέσουν. Γενικά, το ξαναλέω» συμπλήρωσε.

Επέμεινε πάντως στον υπανιγμό πως «η δημοκρατικότητα κάποιων ανθρώπων έχει φανεί σε βάθος δεκαετιών», φέρνοντας ως παράδειγμα τις χαμένες εξεταστικές φοιτητών.

«Ένα μεγάλο καλό που έκανε, - από τα λίγα καλά, γιατί έκαναν μόνο κακά – η διακυβέρνησή τους είναι ότι ο κόσμος έμαθε ποιοι είναι. Γιατί κρύβονταν πίσω από πορείες και καταλήψεις και παρουσιάζονταν ως οι έχοντες την αποκλειστική κηδεμονία εννοιών, όπως δημοκρατία, το δημοκρατικό αίσθημα, η κοινωνική ευαισθησία Κάτι το οποίο εγώ θεωρώ ότι δεν ανήκει σε κανέναν, δεν ανήκει αποκλειστικά σε κανέναν» είπε δηκτικά.

πηγή: efsyn.gr

κεντρική φώτο: ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ