close search results icon

Δήμος Πέλλας: Γιατί εκκρεμεί η αποκατάσταση του μνημείου Μακεδονικού Αγώνα (βόρεια Μητρόπολης)

Τι αναφέρεται στο έργο για την "ανόρυξη νέων υδρευτικών γεωτρήσεων-επέκταση δικτύων ύδρευσης στο Δήμο Πέλλας" και πως έπρεπε βάση συνθηκών να κινηθεί ο Δήμος. 

Σχετικά με την αποκατάσταση του μνημείου Πεσόντων στη μάχη των Γιαννιτσών 19-20 Οκτωβρίου 1912 (Μνημείο Μακεδονικού αγώνα) επί της ασφαλτοστρωμένης οδού βόρεια του Κοιμητηρίου Μητροπόλεως, ο Δήμος Πέλλας εξέδωσε ανακοίνωση: 

Στα πλαίσια εκτέλεσης του έργου «Ανόρυξη νέων υδρευτικών γεωτρήσεων –επέκταση δικτύων ύδρευσης στο Δήμο Πέλλας» το οποίο συμβασιοποιήθηκε με την με αριθ. πρωτ. 2604/8-2-2021 σύμβαση συμπεριλαμβανόταν και η κατασκευή τμήματος του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Γιαννιτσών στην περιοχή του στρατοπέδου Φιλιππάκου (τμήμα από δεξαμενές προς οικισμό), διατομής Φ355 και μήκους περίπου 550μ.

Η τοποθέτηση του αγωγού προβλεπόταν από την μελέτη να γίνει στην οριογραμμή της υφιστάμενης ασφαλτόστρωτης οδού και κατά το δυνατόν υπό φυσικού εδάφους, στη ζώνη της οδού, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι απαιτήσεις αποκατάστασης ασφάλτινων οδοστρωμάτων.

Προκειμένου να τηρηθούν οι προβλέψεις της μελέτης και να μη διακοπεί ταυτόχρονα η λειτουργία του υφιστάμενου εντός του εύρους της οδού αγωγού, η όδευση του νέου αγωγού τοποθετήθηκε στο άκρο του μνημείου με αποτέλεσμα να απαιτηθεί καθαίρεση τμήματος των πλακοστρώσεών του.

Οι εργασίες της τοποθέτησης του αγωγού, σύνδεσης στο υφιστάμενο δίκτυο και επίχωσής του ολοκληρώθηκαν το Δεκέμβριο 2023 και οι δοκιμές και θέση σε λειτουργία του τον Ιανουάριο 2024.

Εκκρεμεί η αποκατάσταση του μνημείου και η ένταξη των εργασιών αποκατάστασης των επιστρώσεων στον προϋπολογισμό του έργου.Η σύμβαση βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη με ημερομηνία περαίωσης εργασιών την 25-4-2025, σύμφωνα με την 167/2024 απόφαση έγκρισης παράτασης.

Δείτε και τη σχετική ανάρτηση από πλευράς Δήμου Πέλλας: 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ