Δήμος Σκύδρας: Επιστρέφουν στην πόλη τα αδέσποτα...όπως ορίζει ο νόμος!
Την περασμένη εβδομάδα η Δημοτική Επιτροπή Σκύδρας αποφάσισε ομόφωνα τους χώρους επανένταξης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς στον Δήμο Σκύδρας και συγκεκριμένα όρισε η επαναφορά τους να γίνεται στο οικείο περιβάλλον τους, όπως ο νόμος ορίζει, αλλά μακριά από νοσοκομεία (Κέντρο Υγείας Σκύδρας), σχολεία, αθλητικά κέντρα, σιδηροδρομικούς σταθμούς, καθώς και μακριά από χώρους σφαγείων ή όπου συγκεντρώνονται ή υπάρχουν σκουπίδια. Όπως καταλαβαίνετε, σε μια πόλη σαν τη Σκύδρα, και όπως βλέπουν όλοι κάθε μέρα τα αδέσποτα εννοείται ότι βρίσκονται και στα σχολεία και στους σκουπιδότοπους και στο Κέντρο Υγείας κτλ.
Στη Δημοτική Επιτροπή που ήρθε το θέμα: «Καθορισμός χώρων επανένταξης και των σημείων μη επανένταξης αδέσποτων ζώων συντροφιάς στον Δήμο Σκύδρας" σημειώθηκε και τα όσα λέει ο νόμος. Συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής: Σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 45 του Ν.4830/2021 (ΦΕΚ 169/Α/28-09-2021) «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς - Πρόγραμμα «AΡΓΟΣ» και λοιπές διατάξεις» 5. Με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του δήμου, ύστερα από γνώμη της πενταμελούς Επιτροπής της παρ. 8 του άρθρου 10, ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες προσδιορισμού της πυκνότητας του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή όπου αυτά επαναφέρονται και οριοθετούνται οι περιοχές στις οποίες δεν επιτρέπεται η επαναφορά τους.
Σύμφωνα και με το άρθρο 10 παρ. βαε του ίδιου νόμου (βαε) Αν δεν υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις σε καταφύγια, το ζώο επιστρέφεται στο οικείο περιβάλλον του και στις περιοχές που ορίζονται με την απόφαση της παρ. 5 του άρθρου 45, με την προϋπόθεση, ότι είναι στειρωμένο. Ζώο που βρίσκεται σε καταφύγιο και δεν υιοθετείται μετά από διάστημα τρίμηνης συνεχούς παραμονής σε αυτό και ανάρτηση στην Πανελλήνια Πλατφόρμα Υιοθεσίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς, δύναται να επιστρέφεται στο οικείο περιβάλλον και στις περιοχές που ορίζονται με την απόφαση της παρ. 5 του άρθρου 45, μετά από απόφαση της επιτροπής της παρ. 8, με την προϋπόθεση, ότι είναι στειρωμένο. Δεν επιτρέπεται επαναφορά των αδέσποτων ζώων περιμετρικά από νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, στις εγκαταστάσεις ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, στους χώρους αποβίβασης και επιβίβασης ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, στα αεροδρόμια, στους σιδηροδρομικούς σταθμούς, στους περιφραγμένους αρχαιολογικούς χώρους και στους περιφραγμένους χώρους του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ και της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης ΑΕ, καθώς και σε χώρους σφαγείων ή όπου συγκεντρώνονται ή υπάρχουν σκουπίδια.
Στην εισήγηση της Δημοτικής Επιτροπής κοινοποιήθηκε η αριθμ. 13/2024 απόφαση της πενταμελούς επιτροπής παρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς και Πρόληψης Δημιουργίας Νέων Αδέσποτων Δήμου Σκύδρας και έτσι πάρθηκε η παραπάνω ομόφωνη απόφαση. Σαφώς και δεν είναι η πρώτη φορά που συζητείται το "φυσικό περιβάλλον" των αδέσποτων, όμως, είναι πολλές οι παρατηρήσεις που θα μπορούσαν να τεθούν μιας και οι πολίτες δε γνωρίζουν με λεπτομέρεια τα της διαχείρισης των τετράποδων στον χώρο φιλοξενίας στα όρια του παλαιού στρατοπέδου. Είναι γνωστή η υπερπροσπάθεια μιας "χούφτας" εθελοντών που συχνά πυκνά διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις και την ομολογουμένως εξοντωτική προσπάθεια που καταβάλλουν, αλλά μέχρι εκεί. Για παράδειγμα, όπως διαβάζουμε και στον νόμο περί υιοθεσίας, δεν έχει γίνει ένας απολογισμός (στο πλαίσιο του Δημοτικού Συμβουλίου αν θέλετε) για το πόσα σκυλιά υιοθετήθηκαν, πόσα είναι ακατάλληλα για επιστροφή στη Σκύδρα (ή αν θέλετε το σημείο απ' όπου παραλήφθηκαν και στο ίδιο θα πρέπει να επιστραφούν), πόσα θα δεχτεί το επόμενο χρονικό διάστημα η πόλη της Σκύδρας και σε ποια γειτονιά ώστε να γνωρίζουν και οι κάτοικοι, κοκ. Ναι, κατά διαστήματα γίνεται γνωστό πόσα λεφτά ξοδεύτηκαν για σκυλοτροφές και στειρώσεις από τη Δημοτική Αρχή, αρμόδια αρχή για τη διαχείριση των αδέσποτων αλλά μπαίνει πάντα μια άνω τελεία και η ιστορία επαναλαμβάνεται. Και το χειρότερο όλων είναι ότι το πρόβλημα αυτό στηρίζεται σε εθελοντές που μπορεί αύριο, μεθαύριο να πουν ότι τα παρατάνε. Εκτός αν συμβαίνει κάτι άλλο! Ακόμη και τα λεφτά που έχουν ανακοινωθεί για νέο καταφύγιο δεν έχουν απορροφηθεί και ούτε καν -εδώ και χρόνια- δεν έχει συζητηθεί με λεπτομέρεια το σχέδιο απορρόφησης τους. Η Δήμαρχος απαντάει ότι δίδεται παράταση στο πρόγραμμα αλλά και προτεραιότητα σε περισσότερο επείγοντα θέματα.
Επίσης, να σημειωθεί ότι ο χώρος στον οποίο φιλοξενούνται σήμερα τα ζώα ή αν θέλετε ο χώρος στον οποίο στριμώχνονται μιας και είναι υπεράριθμα, είναι ένας προσωρινός χώρος άνευ άδειας.
Στη συζήτηση που είχε η κα. Παπαδοπούλου Μαρία με τη Δήμαρχο ρωτήθηκε η τελευταία αν στην πραγματικότητα με την παραπάνω απόφαση σημαίνει ότι αυτά τα σκυλιά θα αφεθούν ελεύθερα, για να απαντήσει η κα Ιγνατιάδου ότι "εγώ λέω τι λέει ο νόμος, αν έχουν ξεπεράσει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και εφόσον είναι σε θέση ( τσιπαρισμένα, εμβολιασμένα,) τα οποία με βάση την επιστήμη δεν είναι επιθετικά, να επανατοποθετούνται, να αφήνονται, αυτό που λέει ο νόμος και πρέπει να προσδιοριστεί με απόφαση μας".
Από την κα Παπαδοπούλου ρωτήθηκε, επίσης, η Δήμαρχος, αν υπάρχει εξέλιξη στο θέμα ενός διαδημοτικού καταφυγίου (είχε γίνει σχετική συνάντηση) αλλά δεν υπάρχει κάτι νεότερο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Καιρός σήμερα: Ηλιοφάνεια και 19 βαθμούς η θερμοκρασία
19 Ιανουαρίου 2025 -
Ημέρα ντέρμπι σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα
19 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ