close search results icon

Δήμος Σκύδρας: συμφωνούν για το φράγμα Αλμωπαίου αλλά δεν έχουν όλη την εικόνα

Ήρθε προς έγκριση προσχέδιο για το αρδευτικό δίκτυο 

Δήμος Σκύδρας: συμφωνούν για το φράγμα Αλμωπαίου αλλά δεν έχουν όλη την εικόνα

Καταρχάς να πούμε ότι…. επιτέλους ακούστηκε η λέξη φράγμα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Σκύδρας. Ένα δημόσιο έργο που γίνεται στα όρια του Δήμου Σκύδρας κι έχει χαρακτηριστεί ως έργο πνοής αλλά έχει αναδειχτεί ελάχιστα από τη δημοτική αρχή της κας Ιγνατιάδου και σπανίως ακούμε γι αυτό στον δημόσιο διάλογο. 

Γι' αυτό θεωρώ ότι η έγκριση παρατηρήσεων επί του σχεδίου απευθείας σύμβασης για το έργο Αρδευτικό Σύστημα Αλμωπαίου μέσω ΣΔΙΤ, που ήταν το 13ο θέμα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης 8ης Ιουλίου ήταν μια καλή ευκαιρία να απασχολήσει το ΔΣ σε μια ολόκληρη συνεδρίαση που θα έριχνε φως συνολικά στο τεράστιο αυτό έργο και θα πληροφορούνταν οι νεότεροι και θα γίνονταν σοφότεροι οι παλιότεροι. Κι αν ήθελε η κα Ιγνατιάδου, ξεκάθαρα και καλοπροαίρετα θα μπορούσε να συζητήσει τις προτάσεις και ανησυχίες του κ. Κακουλίδη ο οποίος εδώ και χρόνια έχει βάλει προ των ευθυνών τους όλους τους αρμοδίους ρωτώντας τους και προτρέποντας τους να μετατρέψουν το φράγμα Αλμωπαίου από ένα αρδευτικό φράγμα σε ένα έργο πολλαπλού σκοπού (το έχουμε αναδείξει με πάρα πολλά δημοσιεύματα και θα επανέλθουμε). Όλα αυτά τα γνωρίζει η Δήμαρχος και τα αγνοεί αλλά ξέρει να παρατηρεί και να ειρωνεύεται την κα Παπαδοπούλου η οποία κατέθεσε στο ΔΣ την πρόταση του κ. Κακουλίδη που είχε με τη σειρά του καταθέσει στο παρελθόν στον σημερινό ΥφΑΑΤ κ. Σταμενίτη.

Ας περάσουμε όμως στο αρδευτικό δίκτυο, το ένα από τα δύο έργα του φράγματος Αλμωπαίου (το άλλο είναι η κατασκευή του φράγματος). Ο κ. Ικραμίδης από τη μεριά του Δήμου Σκύδρας κατέθεσε ως υπηρεσιακός παράγοντας τις παρατηρήσεις του επί του σχεδίου που απέστειλε το Υπουργείο οι οποίες εν τέλει έγιναν αποδεκτές από το σώμα. Στο βίντεο που μπορείτε να δείτε παρακάτω γίνεται κατανοητό της άγνοιας των συμβούλων και της επιφανειακής γνώσης που έχουν επί του ζητήματος και θα ήταν ορθό να αφιερωθεί μια ολόκληρη συνεδρίαση. Στον Δήμο Πέλλας πριν από λίγες ημέρες έγινε η ίδια πρόταση από τον κ. Καστερίδη αλλά εκεί τουλάχιστον είχαν την αρμόδια του Υπουργείου σε απευθείας σύνδεση για περισσότερες διευκρινήσεις. 

Δείτε και τη συζήτηση στον Δήμο Πέλλας 

Να πούμε ότι πρόκειται για ένα σχέδιο σύμβασης που αναφέρεται στην κατασκευή του αρδευτικού δικτύου σε περιοχές του Δήμου Πέλλας, Δήμου Σκύδρας και του ΓΟΕΒ

Ο Δήμος Σκύδρας θα παραχωρήσει περί τις 35 γεωτρήσεις

Γενικότερα και σύμφωνα με την αρμόδια υπηρεσιακή παράγοντα του υπουργείου κα Αλεξάνδρα Καλαϊτζή θα υπάρξουν συνολικά 12 αρδευτικές ζώνες τις οποίες ο ανάδοχος θα τελειώνει μία μία ανά περιοχή

Η λογική είναι ότι συλλέγονται τα νερά από τις δημοτικές γεωτρήσεις από τη διώρυγα της Καλής και τον Τριμεριστή, όλα μαζί πηγαίνουν σε αντλιοστάσια, από εκεί πηγαίνουν στις πηγές υδροληψίας και ποτίζονται τα στρέμματα. Ανά υδροληψία θα ποτίζονται 35 στρέμματα. Θα υπάρχουν 12 δεξαμενές ημερήσιας αναρρύθμισης με 7.000 έως 11.500 κυβ.μέτρα. Αντίστοιχα 12 αντλιοστάσια με 45 αντλίες και 12 εφεδρικές. Θα κατασκευαστούν 790χλμ αγωγοί δικτύου και 3.410 υδροληψίες.

Για το νέο δίκτυο, τις δεξαμενές, τα ηλεκτρομηχανολογικά θα είναι υπεύθυνος ο ανάδοχος όπως και για τη συντήρηση και τη λειτουργία του δικτύου. Ο ανάδοχος θα αναδειχτεί σύντομα σύμφωνα με τις ανακοινώσεις. Η λειτουργία του δικτύου θα είναι με ελεύθερη ζήτηση από τους αγρότες. Θα πραγματοποιείται εβδομαδιαίος προγραμματισμός άρδευσης σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς. Ο αγρότης θα αιτείται, ο Δήμος θα καθορίζει το πρόγραμμα και θα το δίνει στους αγροτικούς φορείς για να μοιράζουν το νερό. Θα δοθούν έξυπνες κάρτες υδροληψίας για τον κάθε αγρότη για να μπορεί να ανοίγει και να κλείνει την υδροληψία του. Στη Σκύδρα θα υπάρχει και υπόγειο αρδευτικό δίκτυο.

Τα νερά εκτός από τις δημοτικές γεωτρήσεις θα συλλέγονται από ένα τεχνικό έργο το οποίο υπάρχει 1χλμ κατάντι από τη θέση του προτεινόμενου φράγματος. Αυτή τη στιγμή αυτό το τεχνικό υδροδοτεί τη διώρυγα της Καλής. Υφίσταται ένας τριμεριστής ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί για την άρδευση.

Η συνολική διάρκεια της σύμβασης είναι 25 χρόνια. Δηλαδή ο ανάδοχος για τα επόμενα 25 χρόνια οφείλει να λειτουργεί, να συντηρεί, να αποκαθιστά οτιδήποτε αφορά το αρδευτικό σύστημα. Οι δημοτικές γεωτρήσεις και όποια άλλη πηγή χρησιμοποιηθεί είναι για τη μεταβατική περίοδο. Ο χρόνος εκτιμάται σε 36 μήνες συνολικά για το έργο, στους 18 μήνες θα δοθούν οι πρώτες 4 ζώνες. Παράλληλα θα προκηρυχθεί και θα κατασκευάζεται το φράγμα.

Μόνο για την κατασκευή το κόστος είναι 115 εκ ευρώ. Απ’ αυτό ένα 30% χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και από κει και πέρα το κράτος θα πληρώσει για τα επόμενα 25 χρόνια για τη λειτουργία περί τα 98,5εκ ευρώ.

Ο ΙΦΣ (ανάδοχος) θα παρακολουθείται συνεχώς από επιτροπή και σε περίπτωση παρεκτροπών θα υπάρχουν ποινές

Μετά τη μεταβατική περίοδο ο Δήμος παίρνει πίσω τις γεωτρήσεις συντηρημένες (μπορεί ο Δήμος να τις καταργήσει ή να τις κρατήσει για ώρα ανάγκης αν συμβεί κάτι)

Οι παρατηρήσεις του κ. Ικραμίδη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ