Ακόμη μια υπέροχη δράση αγάπης με συλλογή μαλλιών πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Κομμωτικής του ΕΠΑΛ-ΕΚ Έδεσσας σε συνεργασία με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών, το πρωί της Δευτέρας 11 Μαρτίου 2024 στο Χατζηγιάννειο Πολιτιστικό Κέντρο.
H εκπαιδευτικός του Τμήματος Στεφανίδου Δέσποινα ενημέρωσε ότι η δράση αυτή που ονομάζεται «Δώρισε Δύναμη, Δώρισε Ζωή» γίνεται σε σταθερή βάση κατά τους μήνες Οκτώβριο και Μάρτιο η οποία έχει «αγκαλιαστεί» με πολύ αγάπη από την τοπική κοινωνία, όπως θα δείτε και από την συλλογή μαλλιών που αποτυπώνεται στο φωτογραφικό αφιέρωμα και βίντεο.
Ωστόσο φέτος η δραστηριότητα αυτή πήγε και ένα «βήμα παραπάνω», όπως μας ανέφερε.
Ακολουθεί συνέντευξη με την κα Στεφανίδου Δέσποινα Έχετε κάνει πολλές φορές αυτή την δράση αλλά πρώτη φορά είδαμε κάτι τόσο συγκλονιστικό! Πείτε μας λίγα λόγια γι‘αυτό.
Την συγκεκριμένη δράση την οργανώνουμε από το 2017 . Μετά το έτος 2021 έχουμε ορίσει, όπως προαναφέρατε, τους μήνες Οκτώβριο και Μάρτιο ως μήνες που θα λαμβάνει χώρα η κίνηση αυτή. Φυσικά, η επιλογή των συγκεκριμένων μηνών δεν έγινε τυχαία. Ο Οκτώβριος έχει αφιερωθεί στον καρκίνο του μαστού και τον Μάρτιο έχουμε την γιορτή της γυναίκας. Οπότε η εκτενής ενημέρωση, που γίνεται από όλα τα ΜΕ συμβάλει στην επιτυχία του εγχειρήματος. Ωστόσο, φέτος θεωρήσαμε καλό να ανοίξουμε τις πόρτες της δράσης μας και στις επισκέπτριες υγείας του ΓΝ Έδεσσας, ζητώντας να γίνει μία ομιλία στους μαθητές μας. Απώτερος στόχος ήταν το να ευαισθητοποιήσουμε τους μαθητές μας, σε σχέση με το πόσο σημαντική είναι αυτή η διοργάνωση, έτσι ώστε να γίνουν πολλαπλασιαστές της και σταθεροί κρίκοι της αλυσίδας βοήθειας στους νοσούντες. Αυτό έφερε την σύμπραξη με την Κα Αικατερίνη Τσουγένη, επισκέπτρια υγείας του ΓΝ της πόλης μας . Η κα Τσουγένη θεώρησε πως η μέγιστη αφύπνιση των μαθητών μας μπορεί να επιτευχθεί με την ομιλία-συνέντευξη της Φανής , μιας κοπέλας 18 ετών, που πριν από περίπου 6 μήνες διαγνώστηκε με λευχαιμία. Η Φανή αντιμετωπίζει την ασθένεια με ρεαλισμό, αισιοδοξία και έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στους γιατρούς της. Μας έδωσε απαντήσεις σε πολλά, όπως στο τι είδους πάθηση είναι η λευχαιμία και πόσο σημαντικό είναι το να βοηθάμε , όπως μπορούμε ο καθένας μας, τους συνανθρώπους μας που νοσούν.
Από το βίντεο που θα ακολουθήσει ο κόσμος θα καταλάβει πολλά! Θεωρείτε ότι πετύχατε τον στόχο σας; Πιστεύω πως ναι! Η ανατροφοδότηση που πήραμε από τους μαθητές μας ήταν εξαιρετική καθώς τα παιδιά εστίασαν :
Ø Στο γεγονός πως πρέπει να προσέχουν την υγεία τους κάνοντας τακτικές εξετάσεις.
Ø Μπορούν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση του καρκίνου εγγραφόμενοι στην τράπεζα δωρεάς μυελού των οστών.
Ø Με μία μικρή συνεισφορά στην συλλογή μαλλιών μπορούν να «κάνουν την διαφορά».
Ø Η αλλαγή που θέλουμε ξεκινάει από εμάς τους ίδιους
Στο δια ταύτα, πιστεύω πως η συνέντευξη που έδωσε η αγαπητή Φανή αποδαιμονοποίησε τον καρκίνο και κινητοποίησε τους μαθητές μας!
Παρακολουθήσαμε και την βράβευση των μαθητών σας. Οι μαθητές μας, με την συμμετοχή τους σε διάφορες δράσεις, επιτελούν κοινωνικό έργο. Με τον σύλλογο καρκινοπαθών μας συνδέει μία συνεργασία που πάει πέρα από την δράση συλλογής μαλλιών, καθώς φέτος αναλάβαμε και τα χτενίσματα του θεατρικού τους έργου. Εάν μας το επιτρέπουν οι συνθήκες, θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε και ως συντελεστές στις θεατρικές τους παραστάσεις. Ο έπαινος, που απονεμήθηκε στους μαθητές μας, ήταν μια μικρή ανταμοιβή για ό,τι προσφέρουν. Λέω «μικρή», γιατί ευελπιστώ η μεγάλη ανταμοιβή να είναι «η χαρά της προσφοράς στον συνάνθρωπο»!
Ακολουθεί συνέντευξη της Κατερίνας Τσουγενη MSc Επισκέπτρια Υγείας ΟΜΥ Έδεσσας -ΓΝ Πέλλας/Τμήμα Προάσπισης Προαγωγής Δημόσιας Υγείας. Σε τι στοχεύσατε εσείς ως επισκέπτρια υγείας, διοργανώνοντας την δράση μαζί με την Κα Στεφανίδου;
Ως έμπειρη Επισκέπτρια Υγείας γνωρίζω ότι προκειμένου να υπάρξει προαγωγή της υγείας των χρόνιων ασθενών και ενίσχυση της αυτοδιαχείρισης, είναι απαραίτητο οι επαγγελματίες υγείας να ενδυναμώσουν τους ασθενείς.Με κατάλληλες τεχνικές-καθοδηγουμενες ερωτήσεις επιχειρήθηκε αφενός να αφηγηθούν οι λυτρωτικές εμπειρίες της ζωής μιας νεαρής καρκινοπαθους,της Φανής, και αφετέρου να νοηματοδοτησουν την κοινωνική εμπειρία και την επικοινωνία με τους μαθητές και εκπαιδευτικό προσωπικό του ΕΠΑΛ Έδεσσας/Τμήμα Κομμωτικής. Ουσιαστικά πρόκειται για μια καινοτόμο πρακτική , αυτή της αφηγηματικής συμβουλευτικής με την χρήση κοινοτικών μέσων και ακροατηρίου, η οποία όπως φαίνεται και από τα στιγμιότυπα βιντεοσκόπησης της εκδήλωσης, επέτυχε τόσο την δημιουργία υπευθύνων και αλληλέγγυων μελλοντικών κομμωτών, όσο και την προώθηση της γνώσης έναντι του φόβου, άγνοιας και πέπλου σιωπής γύρω από τον καρκίνο στην νεαρή ηλικία.
Η εμπειρία του καρκίνου μπορεί να γίνει το "όπλο"για να κερδηθεί η "μάχη"της ζωής. Η αλλαγή στάσης και η ενημερωμένη κινητοποίηση της τοπικής κοινότητας, με προσπάθειες, όπως η συστηματική συλλογή και δωρεά μαλλιών, μπορεί να "κλείσει το χάσμα στην φροντίδα του καρκίνου" μετουσιώνοντας το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας ημέρας κατά του καρκίνου (4 Φεβρουαρίου 2024). Ταυτόχρονα η διοργάνωση, υλοποίηση και αξιολόγηση της δράσης σκοπό είχε να εμπνεύσει της ένταξη των γυναικών, ασθενών και υγιών, να συμπεριληφθούν και να συμμετέχουν σε δράσεις υγείας, που τις αφορούν, καθώς μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί η αίσθηση του ανήκειν, της αποδοχής, της αναγνώρισης, της εκτίμησης και ουσιαστικά της ενδυνάμωσης τους, πρεσβεύοντας και το μήνυμα του φετινού εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου 2024) Στην δράση – εκδήλωση παραβρέθηκαν η Αναστασία Κωνσταντινίδου που συνόδευσε τους μαθητές του Τμήματος Β Υγείας 3 και η Διευθύντρια του ΕΠΑΛ Τερζανίδου Γεσθημανή, νωρίτερα παραβρέθηκε στην δράση και ο Αντιδήμαρχος Παιδείας Ευάγγελος Τρυψιάνης Μετά το πέρας της συνάντησης ακολούθησε η βράβευση των μαθητριών κα μαθητών από το ΣΚΕΠ Εδεσσας με Επαίνους Αναγνώρισης για την προσφορά τους τους οποίους και παρέδωσε η Φανή με την παρουσία και συμμετοχή της Προέδρου του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εδέσσης και Περιχώρων κας Δανάης Τριγωνάκη.
Τέλος να αναφέρουμε το πόσο ευλαβικά οι σπουδαστές του ΕΠΑΛ Κομμωτικής άκουσαν την Φανή όταν τους μιλούσε για το δικό της βίωμα. Οι ευχές ήταν να βγει νικήτρια και θα τα καταφέρει γιατί είναι ήδη νικήτρια με τον τρόπο που αντιμετωπίζει την πάθησή της.
Ευχαριστούμε την Μελένια Στόικου για το φωτορεπορτάζ της βράβευσης των μαθητών της Κομμωτικής
ΣΧΟΛΙΑ