close search results icon

Έδεσσα: Μεγάλες καταστροφές στις παραγωγές

Λάκης Βασιλειάδης: Επίσκεψη σε περιοχές που επλήγησαν από χαλάζι και βροχόπτωση στη περιοχή της Έδεσσας

Έδεσσα: Μεγάλες καταστροφές στις παραγωγές

Μεγάλες είναι οι καταστροφές στην Έδεσσα από το χαλάζι των προηγούμενων ημερών. Τις περιοχές που επλήγησαν επισκέφτηκε ο Βουλευτής Πέλλας Λάκης Βασιλειάδης αλλά και η βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη 

Αρχικά ο κος Βασιλειάδης με δελτίο τύπου ενημέρωσε τον κόσμο για την επίσκεψη του:

Ο Βουλευτής Πέλλας της Νέας Δημοκρατίας Λάκης Βασιλειάδης επισκέφτηκε σήμερα κτήματα σε τοπικές κοινότητες της Έδεσσας και συγκεκριμένα την Φλαμουριά, την Καρυδιά, την Κερασιά και τους Σαρακηνούς που επλήγησαν την Τρίτη από σφοδρή χαλαζόπτωση. Ζημιές υπήρξαν από χαλάζι και σε άλλες τοπικές κοινότητες αλλά είχαν προηγηθεί μεγάλες ζημιές και από βροχοπτώσεις σε μεγάλο εύρος στη Π.Ε. Πέλλας.

photo14-ySRa9.jpg


Ο Βουλευτής συνομίλησε με παραγωγούς για τα προβλήματα που προκλήθηκαν και για τις ανάγκες που τους δημιουργούν η σφοδρότητα των φαινομένων. Επικοινώνησε επίσης με την προϊσταμένη του ΕΛΓΑ. Έχουν ξεκινήσει οι επισημάνσεις από τα στελέχη του οργανισμού και θα ακολουθηθεί και σε αυτή τη περίπτωση η προβλεπόμενη διαδικασία. Θα γίνουν, όπου δεν έχουν γίνει και οι επόμενες αναγγελίες και οι παραγωγοί θα δηλώσουν τις ζημιές τους. Όπως ανέφερε ο Λάκης Βασιλειάδης θα συνεχίσει να παρακολουθεί από κοντά μέχρι να ολοκληρωθεί η εκτιμητική διαδικασία και να αποζημιωθούν δίκαια και όσο πιο σύντομα γίνεται οι πληγέντες. «Σκοπός είναι να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα ώστε να μπορέσουν οι αγρότες να συνεχίζουν απρόσκοπτα το έργο τους», τόνισε χαρακτηριστικά.

photo11-1.jpg


Μετά τις επισκέψεις ο Βουλευτής δήλωσε:

«Η σφοδρότητα των φαινομένων αυτών έχει χτυπήσει πολλές περιοχές της Περιφερειακής μας Ενότητας και έχουν πληγεί αρκετοί παραγωγοί τη στιγμή μάλιστα που βρίσκονταν κοντά στη περίοδο της συγκομιδής με όλα τα έξοδα καλλιέργειας να έχουν ήδη γίνει. Είμαι ενήμερος της κατάστασης και έχω μεταφέρει τα αιτήματα των παραγωγών. Σκοπεύω τις επόμενες μέρες να συνεχίσω τις επισκέψεις μου και στα υπόλοιπα κτήματα που επλήγησαν».

fb-img-1717133574315.jpg

Απο την πλευρά της η βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη που επισκέφτηκε και αυτή κτήματα δήλωσε 

 

Σήμερα επισκέφτηκα το Νησί, τις Κερασιές, την Καρυδιά, τους Σαρακηνούς και την Κορυφή που η σφοδρή χαλαζόπτωση στις 28 Μαΐου προκάλεσε σημαντική ζημιά στην κερασοκαλλιέργεια που αποτελεί μονοκαλλιέργεια στις περιοχές αυτές. 


Έγινα αποδέκτης της απόγνωσης των κερασοπαραγωγών διότι χάνουν ένα πολύ σημαντικό μέρος της παραγωγής τους και του εισοδήματος τους. 


Με δεδομένο ότι το εισόδημα των παραγωγών συνεχίζει να μειώνεται και παράλληλα το εκτιμητικό έργο του ΕΛΓΑ καθυστερεί εξαιτίας της υποστελέχωσης του υποκαταστήματος του Οργανισμού στη Βέροια, κατέθεσα Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την οποία τον ρωτώ σχετικά με τις προθέσεις του:


1. Ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για να ολοκληρωθούν το δυνατόν συντομότερο οι σχετικές διαδικασίες για την έναρξη των εξατομικευμένων εκτιμήσεων και της καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς και 

 

2. Να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ενισχυθεί άμεσα το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια, το οποίο είναι υποστελεχωμένο, με προσλήψεις ικανού αριθμού γεωπόνων εκτιμητών ώστε να προχωρήσουν άμεσα και έγκαιρα οι εκτιμήσεις και να καταβληθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις για τις ζημιές στις καλλιέργειες; 

 

Αναλυτικά η Ερώτηση:


«ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ: τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων


ΘΕΜΑ: «Ζημιές στην καλλιέργεια του κερασιού στο Νησί, στις Κερασιές, στην Καρυδιά, τους Σαρακηνούς και την Κορυφή από τη σφοδρή χαλαζόπτωση στις 28 Μαΐου 2024» 


Η σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε στις 28/5/2024 το Νησί, τις Κερασιές, την Καρυδιά, τους Σαρακηνούς και την Κορυφή προκάλεσε σημαντική ζημιά στην κερασοκαλλιέργεια που αποτελεί μονοκαλλιέργεια στις περιοχές αυτές. 


Οι κερασοπαραγωγοί είναι σε απόγνωση γιατί χάνουν ένα πολύ σημαντικό μέρος της παραγωγής τους και του εισοδήματος τους. Σε συνδυασμό μάλιστα με τα υπόλοιπα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όπως το υψηλό κόστος παραγωγής, τις ελλείψεις εργατών γης, το μίγμα είναι εκρηκτικό και ζητούν από τον ΕΛΓΑ να επισπεύσει τις διαδικασίες για την εκτίμηση των ζημιών ώστε να αποζημιωθούν το συντομότερο δυνατό.


Οι υπηρεσιακοί παράγοντες του Καταστήματος ΕΛΓΑ της Βέροιας πραγματοποίησαν ήδη τις προεπισκοπήσεις στις πληγείσες περιοχές, έχουν ανοίξει ήδη οι αναγγελίες και οι παραγωγοί έχουν αρχίσει την υποβολή των δηλώσεων και ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα τις εξατομικευμένες εκτιμήσεις των ζημιών ώστε οι αγρότες των παραπάνω περιοχών που οι καλλιέργειες έτους ζημιώθηκαν εξαιτίας της πρόσφατης σφοδρής χαλαζόπτωσης να μπορέσουν να αποζημιωθούν το συντομότερο δυνατόν. 


Όμως το εκτιμητικό έργο του ΕΛΓΑ καθυστερεί εξαιτίας της υποστελέχωσης του υποκαταστήματος του Οργανισμού στη Βέροια. Οι 19 υπάλληλοι που υπηρετούν σήμερα στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια (9 εκτιμητές και 10 κατέχοντες θέσεις ευθύνης) δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις μεγάλες ανάγκες του εκτιμητικού έργου στην ΠΕ Πέλλας και κατά συνέπεια είναι άμεση ανάγκη να ενισχυθεί το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ με γεωπόνους εκτιμητές. 

 

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

 

1. Προτίθεται ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι σχετικές διαδικασίες για την έναρξη των εξατομικευμένων εκτιμήσεων και την καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς;

 

 

2. Προτίθεστε να προχωρήσετε στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ενισχυθεί άμεσα το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στη Βέροια, το οποίο είναι υποστελεχωμένο, με προσλήψεις ικανού αριθμού γεωπόνων εκτιμητών ώστε να προχωρήσουν άμεσα και έγκαιρα οι εκτιμήσεις και να καταβληθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις για τις ζημιές στις καλλιέργειες; 

 

 

Η Ερωτώσα Βουλευτής 

Θεοδώρα Τζάκρη»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ