Ευρώπη (εγ)καλεί Ελλάδα!
Η έλευση των μελών της LIBE, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει μετά τη δημοσιοποίηση του τελικού πορίσματος της επιτροπής PEGA για τις παρακολουθήσεις.
Στο στόχαστρο των Βρυξελλών μπαίνει η Ελλάδα για μια σειρά σοβαρών ζητημάτων που αφορούν το κράτος δικαίου, την ελευθεροτυπία αλλά και θεμελιώδη δικαιώματα. Μέλη της επιτροπής LIBE (Democracy, Rule of Law and Fundamental Rights Monitoring Group - DRFMG) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα βρεθούν στην Αθήνα στις αρχές Μαρτίου προκειμένου να εξετάσουν πέντε σημαντικά ζητήματα στα οποία η χώρα μας καταγράφει ιδιαίτερα αρνητικές επιδόσεις.
Η δολοφονία Καραϊβάζ, η ελευθερία του Τύπου, η διαφθορά, οι παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών και οι υποκλοπές (χρήση και εμπορία κακόβουλων λογισμικών) είναι τα θέματα με τα οποία θα ασχοληθεί η επιτροπή, καλώντας σε ακροάσεις τούς άμεσα εμπλεκόμενους, με πρώτη και καλύτερη την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία θα κληθεί να δώσει γι’ άλλη μία φορά εξηγήσεις για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιτροπή θα μείνει για τέσσερις μέρες στην Αθήνα και στο διάστημα αυτό θα έχει επαφές με δημοσιογραφικές ενώσεις, με ΜΚΟ, αλλά και με υπηρεσιακούς φορείς προκειμένου να ρίξει περισσότερο φως στα θέματα που έχει κληθεί να εξετάσει.
Αυτό που ανησυχεί τους Ευρωπαίους και ταυτόχρονα «καίει» την κυβέρνηση είναι η κατάσταση που επικρατεί στα μέσα ενημέρωσης. Με τη δολοφονία Καραϊβάζ όχι απλώς να μένει ανεξιχνίαστη, αλλά να μην έχει γίνει καμία πρόοδος στις όποιες έρευνες και με τα όσα έχουν δει τους τελευταίους μήνες το φως της δημοσιότητας για παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, είτε από την ΕΥΠ είτε μέσω του κακόβουλου λογισμικού Predator, η χώρα συγκεντρώνει πάνω της όλα τα βλέμματα, καθώς θυμίζει επικίνδυνα πλέον άλλες χώρες της Ε.Ε. που η ελευθεροτυπία και οι δημοσιογράφοι είναι υπό διωγμό.
Η αλήθεια είναι ότι οι Ευρωπαίοι έχουν μαζεμένα πολλά για τη χώρα μας. Η άρνηση της κυβέρνησης να βοηθήσει ουσιαστικά τα μέλη της επιτροπής PEGA όταν ήρθαν στην Αθήνα στις αρχές του προηγούμενου Νοεμβρίου προκειμένου να διερευνήσουν το σκάνδαλο των υποκλοπών, δεν έχει ξεχαστεί. Η δυσαρέσκειά τους αποτυπώθηκε εξάλλου και στο προσχέδιο του πορίσματος που έδωσε στη δημοσιότητα λίγες μέρες αργότερα η Ολλανδέζα ευρωβουλευτίνα Σόφι Ιν τ’ Βελντ, συγκεντρώνοντας πάνω της τα βέλη των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. και ειδικότερα της κ. Ασημακοπούλου και της κ. Βόζενμπεργκ.
Η έλευση των μελών της LIBE, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει μετά τη δημοσιοποίηση του τελικού πορίσματος της επιτροπής PEGA για το σκάνδαλο των υποκλοπών και σε μια περίοδο έντονα φορτισμένη για τη χώρα μας, αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια για εκλογές στις αρχές Απριλίου.
Αυτό σημαίνει ότι η πόλωση θα είναι μεγάλη έτσι κι αλλιώς και η όποια αρνητική αποτύπωση συμπεράσματος από την Ευρώπη θα είναι εις βάρος της κυβέρνησης, η οποία κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να συγκαλύψει το σκάνδαλο των υποκλοπών. Αξίζει να σημειωθεί, δε, πως μπορεί το θέμα να έχει ατονήσει λόγω εορτών, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει νέες αποκαλύψεις το επόμενο διάστημα που θα φέρουν σε ακόμα πιο δύσκολη θέση την κυβέρνηση.
Υπενθυμίζεται εξάλλου ότι πριν από λίγες μέρες η ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) αποφάσισε με πλειοψηφία 4 προς 3 τη σύσταση ομάδας ελέγχου, η οποία θα μεταβεί στις εγκαταστάσεις των τηλεπικοινωνιακών παρόχων Cosmote, OTE, Vodafone και Wind για έλεγχο όλων των αρχείων τους σχετικά με άρσεις του απορρήτου των επικοινωνιών διαφόρων προσώπων.
Επικεφαλής της ομάδας θα είναι ο πρόεδρος της Αρχής, Χρήστος Ράμμος, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην απόφαση περιλαμβάνεται και η αποστολή αιτήματος προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξη Τσίπρα, με το οποίο θα ζητείται «ο εμπλουτισμός του ερωτήματος που κατέθεσε ο ίδιος στην ΑΔΑΕ στις 7 Δεκεμβρίου 2022, με συγκεκριμένους αριθμούς τηλεφώνου που σχετίζονται με δημόσια πρόσωπα και την πιθανότητα άρσης του απορρήτου της επικοινωνίας τους μέσω των αριθμών αυτών».
Ποια είναι η επιτροπή LIBE
H επιτροπή για τις Πολιτικές Ελευθερίες, τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις ή εν συντομία LIBE συστάθηκε μετά τις δολοφονίες δύο δημοσιογράφων, αρχικά της Δάφνης Καρουάνα Γκαλίζια στη Μάλτα το 2017 και του Γιαν Κούτσιακ και της αρραβωνιαστικιάς του στη Σλοβακία το 2018. Και οι δύο δημοσιογράφοι ερευνούσαν υποθέσεις διαφθοράς στις οποίες εμπλέκονταν υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη. Τα μέλη της επιτροπής είναι 14. Από ελληνικής πλευράς συμμετέχει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Κώστας Αρβανίτης, ενώ μέλος της επιτροπής είναι και η Σόφι Ιν τ’ Βελντ.
πηγή: efsyn.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Η ΟΛΜΕ καταγγέλλει τη σύλληψη εκπαιδευτικού εντός του χώρου του σχολείου
18 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ