Έφτασαν στο..."γιατί υπάρχουμε;" οι Συνεταιριστές στην Πέλλα! - "Βαριά" ανακοίνωση
Όλα όσα αναφέρει ο ΣΕΑΣ σε ένα "ξέσπασμα" μετά τη σιωπή.
του Παύλου Νεκτάριου Παπαδόπουλου
Για την σιωπή των συνεταιριστών το διάστημα αυτό κάναμε λόγο στην Πέλλαnews και μέσα από τις στήλες άποψης και καυτηρίασης μας. H "Φωτογραφία της Εβδομάδας", στη δεύτερη σελίδα, που εντύπως στην Πέλλα καθιέρωσε η Πέλλαnews, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:
Οι αγρότες και οι τάσεις κινητοποίησης τους, έπαψε να υπάρχει μετά και τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει με τις ενισχύσεις, με τις πληρωμές αλλά και με το deminimis. Δεν είδαμε τα τρακτέρ να συνεχίζουν την τάση αυτή, δεν είδαμε τους αγρότες να εκδίδουν κάποια ανακοίνωση που να δείχνει «τάση» γενικότερου «αγώνα» ή συναντήσεων.
Αντ’ αυτού, επικράτησε σιωπή.
Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι, όλοι οι αγρότες ανεξαιρέτως, έχουν επικεντρωθεί το τελευταίο διάστημα στις εργασίες τους που ξεκίνησαν. Αυτό που ουσιαστικά κάνει τον κόσμο να λέει ότι «όταν αρχίζετε τις δουλειές ξεχνάτε ότι θέλατε να κάνετε μπλόκα», ναι, έτσι λέει ο κόσμος και το γνωρίζουν οι αγρότες αυτό, αλλιώς μάλλον δεν…ακούνε καλά ή δεν θέλουν να ακούνε.
Βέβαια, δεν είμαστε εμείς που θα τους πούμε τι να κάνουν, εμείς διαπιστώνουμε από τα ρεπορτάζ ότι τα τρακτέρ το τελευταίο διάστημα ήταν «μπες-βγες» στους δρόμους, έκαναν εμφάνιση και μετά μαζεύονταν. Εξήγησε κανείς τι έγινε και γιατί συνέβη αυτό; Όχι. Πρόκειται να το εξηγήσει το τρέχον διάστημα; Όχι, είναι και οι γιορτές τώρα, μετά θα χαθούμε στον «κυκεώνα» των εκλογών που έρχονται σε 1,5 μήνα.
Κι όμως, η σιωπή των αγροτών, η «πάγια» τελευταία σιωπή των συνεταιριστών, κάπου «σπάει». Αίφνης, η ΣΕΑΣ Ν. Πέλλας, ο συνδικαλιστικός/οργανωτικός φορέας των συνεταιριστών της Πέλλας, εξέδωσε ανακοίνωση, κάνοντας έναν απολογισμό για το 2022. Μια χρονιά που έδειξε (και η «γύμνια» φαίνεται ακόμη περισσότερο το 2023 που έρχεται η νέα σαιζόν), ότι τα πράγματα δεν είναι ρόδινα για τη δενδροκαλλιέργεια, ότι οι ενισχύσεις δεν εμπεριέχουν τον «στόχο» που είχε τεθεί εδώ και καιρό, με το κάλεσμα των αγροτών να οργανωθούν και να γίνουν μέλη σε ομάδες παραγωγών και συνεταιρισμούς, να πάει στον…βρόντο!
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΕΑΣ(με τίτλο «Αναμοχλεύοντας τον κάμπο») κάποια πράγματα λειτούργησαν σωστά, αλλά οι χειρισμοί τους δεν οδηγούν σε στόχευση, η οποία θα αποτελέσει ένα είδος «οδηγού του μέλλοντος». Τι ήθελε ο ΣΕΑΣ, η δημιουργία του ΕΘΕΑΣ σε κεντρικό επίπεδο, όλες οι κινήσεις που έχουν γίνει για ένα ανανεωμένο, οργανωμένο συνεταιριστικό κίνημα, να δείξουν; Ότι μόνο οι οργανωμένες μορφές, το «συνεταιρίζεσθαι», μπορεί να δώσει προοπτική στις δενδροκαλλιέργειες. Τα προϊόντα των δενδροκαλλιεργειών, με όλα όσα αντιμετωπίζονται σήμερα στο κόστος παραγωγής τους, στις «επιτάξεις» της νέας ΚΑΠ, των νέων «κανόνων» που διέπονται, έχοντας το βάρος «εξαγώγιμων προϊόντων», πρέπει να οδηγηθούν σε ένα «νοικοκύρεμα» στη μορφή της όλης διαδικασίας, μέχρι να μπουν στις θάλασσες και στους δρόμους, για να οδηγηθούν στις χώρες που μπορούν να πάνε. Εδώ όμως μιλάμε για «εσωτερικές τρικλοποδιές», καθώς πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί μία άσκηση πολιτικής στις πληρωμές και ενισχύσεις άκριτα, χωρίς να εκτιμώνται κάποιες προϋποθέσεις που μέχρι πρότινος ήταν αυτά που όλοι συμφωνούσαν ότι έπρεπε να γίνουν. Και η πολιτική ηγεσία σύμφωνη. Αυτή που τώρα (θες οι εκλογές, θες η ίδια νοοτροπία που δεν αλλάζει;) όμως παραμένει ως ήταν.
Εξου και οι διαμαρτυρίες που υπήρξαν για «αδικίες», εξου κι αυτά που θα διαπιστωθούν κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Όταν αρχίζει να «πέφτει» το «κλάμα» όμως, μήπως θα είναι ένα ακόμη βήμα προς το «αργά»;
Ας δούμε λοιπόν τι αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΕΑΣ Ν. Πέλλας και ας ξαναδιαβάσει όσα γράψαμε στα ως άνω έως το σημείο αυτό και θα τα καταλάβει καλύτερα.
Διατηρούμε αυτούσια την ανακοίνωση, με τις επισημάνσεις και τις υπογραμμίσεις της, γιατί κάθε σημείο έχει τη δική του σημασία. Και στην οποία περιγράφεται το σήμερα, μέσα από το οποίο δημιουργείται αβεβαιότητα για το αύριο…
ΑΝΑΜΟΧΛΕΥΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΜΠΟ
Προσπαθώντας ο καθένας μας να ακούσει μια ψιθυριστή φωνή μες στη σιωπή του κεφαλιού του, ακούει μόνο τα θέλω του. Στην πραγματικότητα η σκέψη του αυτή δεν είναι αντικειμενική. Ίσως η «μοναχική» αλήθεια είναι τα θέλω του εαυτού του!
Αναμοχλεύοντας τον κάμπο, διαπιστώνουμε ότι το 2022 εξελίχθηκε στην χειρότερη χρονιά των τελευταίων ετών!!!
Μια χρόνια πολύ σύνθετη με πολλά προβλήματα που έχει επιφέρει τα εξής δυσάρεστα αποτελέσματα:
1)απότομη μείωση των τιμών των νωπών προϊόντων.
2) μείωση της ζήτησης των προϊόντων
3) την έντονη αύξηση του κόστους καλλιέργειας και φυσικά
4) την καθίζηση των εξαγωγών.
Σας επισημαίνουμε τα παραπάνω διότι απώλεια παραγωγής δεν είχαμε μόνο από τις βροχοπτώσεις αλλά και από τον πόλεμο της Ουκρανίας, την ενεργειακή κρίση, την έλλειψη εργατών γης και από την έντονη μεταβολή των θερμοκρασιών που επηρέασαν τα προϊόντα. Και αν το ΥΠΑΑΤ δεν είχε προβεί σε αυτές τις εξαγγελίες για την οικονομική ενίσχυση των δενδροκαλλιεργειών βάση της δήλωσης ΟΣΔΕ , θα ήταν κατεξοχήν λανθασμένος χειρισμός για τους εξής λόγους:
Α) υπήρχε περίπτωση μεγάλο ποσοστό αγροτών δενδροκαλλιεργητών να μην ενισχυθούν, διότι οι ποικιλίες τους δεν ήταν ημερολογιακά μέσα στις βροχοπτώσεις και αυτό συμβαίνει για τον εξής λόγο , η ωρίμανση μια ποικιλίας σε μια ακτίνα διακοσίων χιλιομέτρων, διαφέρει πάρα πολύ στις ημερομηνίες συγκομιδής από περιοχή σε περιοχή.
Β) για πρώτη φορά ορθώς, ενισχύθηκαν από τον πόλεμο της Ουκρανίας φυσικά πρόσωπα που ανήκαν σε Οργανώσεις που έτρεχαν Επιχειρησιακά προγράμματα. Θα πρέπει να ξέρετε πως στην Πέλλα αυτά τα χρήματα τα έλαβε πολύ μικρό ποσοστό που δεν ξεπερνά το 5% των παραγωγών . Με τη σημερινή απόφαση – εξαγγελία, για πολλοστή φορά το ΥΠΑΑΤ ενισχύει με «de minimis» όλα τα φυσικά πρόσωπα που δεν ανήκουν ούτε σε ομάδες παραγωγών ούτε σε συνεταιρισμούς, μη ξερώντας αν παράγουν και μη ζητώντας τιμολόγια ή εκκαθαρίσεις.
Γ) σε πολύ μεγάλο ποσοστό που ξεπερνά το 60% των παραγόμενων προϊόντων, ήταν όψιμες ποικιλίες οι οποίες όταν συγκομίσθηκαν, δεν υπήρχε αγοραστικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα να βρίσκονται συσσωρευμένες στους ψυκτικούς θαλάμους, κάτι το οποίο φυσικά το γνωρίζαμε όλοι. Και αφού είχαν ήδη γίνει από τους παραγωγούς όλα τα έξοδα έως την συγκομιδή των προϊόντων, η απώλεια εισοδήματος ήταν τεράστια.
Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το μέγεθος της παραγωγής παρέμεινε στα ίδια επίπεδα και παράλληλα το κόστος της καλλιέργειας είναι πλέον δυσβάστακτο (λόγω των συνεχώς αυξανόμενων εξόδων) καθιστούν αυτή τη στιγμή τη δενδροκαλλιέργεια μη βιώσιμη.
Τα ανωτέρω στοιχεία εμείς ως συλλογικά ενεργούντα νομικά πρόσωπα, τα γνωστοποιήσαμε σε όλους τους υπεύθυνους φορείς, καθώς και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Που αυτό με τη σειρά του, με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που διαθέτει, πήρε αποφάσεις για ποιες ποικιλίες θα ενταχθούν στην αποζημίωση του «de minimis», λόγο βροχοπτώσεων, και ποιο θα είναι το ύψος της ενίσχυσης όσον αφορά την οικονομική κρίση για τον πόλεμο Ρωσίας- Ουκρανίας, που εμείς θεωρούμε ότι το ύψος της ενίσχυσης που έχει εξαγγελθεί, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
Αντιθέτως, οι δεσμεύσεις του υπουργείου για τις δενδρώδεις καλλιέργειες ήταν ότι θα καλυφθούν ΟΛΕΣ!!!
Η σκέψη μας αυτή είναι αντικειμενική και δεν είναι «τα θέλω μας». Δεν είμαστε επαίτες, αντιθέτως ευελπιστούμε σε ένα καλύτερο μέλλον της δενδροκαλλιέργειας.
Κλείνοντας, ίσως να μην έχουμε και λόγο ύπαρξης.
Με εκτίμηση,
ΣΕΑΣ Ν. ΠΕΛΛΑΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Γιαννιτσά: Παρουσίαση του βιβλίου "Νώε" και συζήτηση για τα στρατόπεδα
22 Ιανουαρίου 2025 -
Εξαφάνιση 13χρονης από τα Γιαννιτσά!
22 Ιανουαρίου 2025 -
Africafoot: «Ο ΠΑΟΚ έκανε πρόταση στον Κρεπίν Ντιατά»
22 Ιανουαρίου 2025 -
"Η μικρή μας πόλη" από τα Κουφάλια στα Γιαννιτσά
22 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ