close search results icon

Εγκαίνια Μνημείου στη Σάρτη Χαλκιδικής

100 χρόνια από την άφιξη των προσφύγων προγόνων Αφησιανών.

Στην Σάρτη Χαλκιδική στις 07/05/2024 ήταν μια ιδιαίτερη ημέρα καθώς εορτάσαμε τα 100 χρόνια από την άφιξη των προσφύγων προγόνων μας Αφησιανών.

Ήταν παραμονή Χριστουγέννων του 1924 που ήρθαν σε αυτό το τόπο μαζί τους έφεραν και την Παναγία την Ελεούσα όπου φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σάρτης.
Θα ήταν τιμή για το χωριό μας να γινόταν προώθηση. Πλήθος κόσμου και δημοτικής - τοπικής αρχής έγιναν τα εγκαίνια του Μνημείου καθώς ο Πολιτιστικός σύλλογος Σάρτης "Η Αφησιά" ετοίμασε την αναπαράσταση από την άφιξη των προγόνων μας στο σημείο που ήρθαν.

Ήταν παραμονή Χριστουγέννων του 1924 που ήρθαν σε αυτό το τόπο μαζί τους έφεραν και την Παναγία την Ελεούσα όπου φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σάρτης.
Θα ήταν τιμή για το χωριό μας να γινόταν προώθηση. Πλήθος κόσμου και δημοτικής - τοπικής αρχής έγιναν τα εγκαίνια του Μνημείου καθώς ο Πολιτιστικός σύλλογος Σάρτης "Η Αφησιά" ετοίμασε την αναπαράσταση από την άφιξη των προγόνων μας στο σημείο που ήρθαν.

Το παρακάτω ιστορικό γράφτηκε και διαβάστηκε κατά την αναπαράσταση από τον Πρόεδρο Πολιτιστικού Συλλόγου Σάρτης "Η Αφησιά" κ. Πετσάβα Νικόλαο.

«Οι Αφησιανοί έμειναν τελευταίοι, έπρεπε όμως να φύγουν και αυτοί..έρχεται ένα καράβι να τους παραλάβει, το όνομα του Κωνσταντινούπολις, φεύγουν 1.200 ψυχές με προορισμό την Θεσσαλονίκη, 220 σπίτια έκλεισαν, 220 καντηλάκια έσβησαν για πάντα..στο δρόμο για την Θεσσαλονίκη περνάνε από το Αγιον Ορος, κάνουν το σταυρό τους, κοιτάνε προς τις ακτές της Σάρτης χωρίς να ξέρουν.
Έψαχναν συνεχώς, όμως καμία παραλία δεν ήταν ικανή να τους φιλοξενήσει..τίποτα δεν θύμιζε το χωριό τους. Ξαφνικά έμαθαν ότι οι Μαρμαρινοί φύγαν για Χαλκιδική...τότε είπαν εκεί θα πάμε και εμείς, έφυγαν να αναζητήσουν κι αυτοί ένα τόπο, η Επιτροπή ήρθε εδώ για να ελέγξει. Είπαν: "Μα πόσο ίδια είναι αυτή η παραλία με το χωριό μας;"
Πρόσφυγες παντού, η Χαλκιδική αρχίζει να γεμίζει, πρέπει να πάμε γρήγορα πριν προλάβουνε άλλοι. Κι έτσι τον Δεκέμβρη του 1924 όπως - όπως μπήκαν στο πλοίο να έρθουν σε αυτό το τόπο.

Ήταν παραμονή Χριστουγέννων του 1924 όπου οι απόγονοι μας έφτασαν σε αυτόν το τόπο μέσα στο κρύο..έναν τόπο ευλογημένο καθώς έμοιαζε με την πατρίδα τους. Ενα τόπο ακριβώς απέναντι από το περιβόλι της Παναγίας. Τι ευλογία;!

Στην αρχή, στα γρήγορα ήρθανε για να προλάβουν μόνο 120 ψυχές. Λίγο αργότερα θα έρθουν και οι υπόλοιποι.
Μαζί τους και ο παπά-Θανάσης, οι Επίτροποι του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου και Αγίας Παρασκευής ήταν υποχρεωμένοι μετά την τελευταία Θεία Λειτουργία να βάλουν τα Εικονίσματα μέσα σε ένα μπαούλο για να τα πάρουν κι αυτά. Μαζί τους είχαν και την Παναγία Ελεούσα όπου σήμερα φυλάσσετε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σάρτης.»

Μετά από 100 χρόνια τιμούμε την μνήμη τους με ένα Μνημείο καθώς γράψαμε τη δική μας ιστορία, ένα Μνημείο ξεχωριστό από όλα τα υπόλοιπα.

Το Μνημείο:

« Πάνω σε έναν νοητό Σταυρό που δημιουργούνται από τους διαδρόμους σημειώνουμε το σημείο όπου αποβιβάστηκαν οι Αφησιανοί πρόσφυγες..και εδώ πάνω ξετιλιζεται το κουβάρι της Ιστορίας τους. Στα άριστερα στην είσοδο μια Άγκυρα γιατί εδώ ήταν το τελευταίο τους λιμάνι, στα δεξιά μια Ελιά γιατί εδώ αποφάσισαν να βγάλουν ρίζες και να πετάξουν τα κλαδιά τους. Ολόγυρα στο μνημείο 120 λευκές τριανταφυλλιές, μια για κάθε οικογένεια, για κάθε οικογένεια που έβγαλε ρίζες και άνθισε σε αυτό τον τόπο. Στο κέντρο συμπυκνωμένη όλη η Ιστορία μας πάνω στα κλειστά βιβλία που συμβολίζουν μια Ιστορία χιλιάδων χρόνων που κουβάλησαν μαζί τους, ένα ανοιχτό βιβλίο που μαρτυρούν όλη την Ιστορία του τόπου μέσα από μαρτυρίες των προσφύγων προγόνων μας. Ακριβώς από πίσω όλα τα επίθετα των οικογενειών που δημιούργησαν την Σάρτη και καταλήγοντας προς τη θάλασσα, το σημείο που πρέπει να σταθούμε, να κλείσουμε τα μάτια μας, να τους δούμε να έρχονται, να αισθανθούμε το πόνο τους και τις ελπίδες τους, να τους ευχαριστήσουμε και να αναλογιστούμε πόσο Ευλογημένοι είμαστε! »
Το ιστορικό αναγνώστηκε από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου κατά την αναπαράσταση.»

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Δήμαρχος Σιθωνίας κ. Μαλλίνης Ιωάννης, η Πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου Δήμου Σιθωνίας και Τουριστικών καταλυμάτων Σάρτης κ. Δαλαβίτσου Αντωνία, ο Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Σάρτης κ. Τσαμούρης Νικόλαος, ο πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Σάρτης "Η Αφησιά" κ. Πετσάβας Νικόλαος
*Ευχαριστούμε για την πληροφόρηση τον Αθανάσιο Χατζηγιάννη. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ