close search results icon

Είδος πολυτελείας οι φράουλες- «Καίει» η τιμή τους, στα 3 ευρώ/κιλό

Ακριβότερες κατά 20% από πέρσι.

«Καλπάζει» η ακρίβεια στα καλοκαιρινά φρούτα και «γονατίζει» τα ελληνικά νοικοκυριά. Είδος πολυτελείας έγιναν οι φράουλες αφού η τιμή τους φέτος φτάνει τα 3 ευρώ το κιλό. Όπως επισημαίνει στο thesseconomy.gr ο επαγγελματίας – πωλητής λαϊκών αγορών στη Θεσσαλονίκη Λάζαρος Παυλίδης «φέτος η τιμή της φράουλας έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο περίπου 20% σε σχέση με πέρυσι».

«Ασανσέρ» η τιμή της φράουλας
Οι ανατιμήσεις που φτάνουν στον καταναλωτή είναι αναπόφευκτες, ενώ οδηγούν πολλούς καταναλωτές να μειώσουν την ποσότητα αγοράς των φρούτων. Ο κ. Παυλίδης διατηρεί πάγκο με καλοκαιρινά φρούτα στις λαϊκές αγορές της Θεσσαλονίκης κι όπως λέει «η τιμή της φράουλας αλλάζει σε διάφορα χρονικά διαστήματα. Εμείς πουλάμε 3 ευρώ, 2,50 ευρώ και 2 ευρώ που φτάνει η τιμή του κιλού κάποιες μέρες. Πέρυσι πουλούσαμε 2,50 ευρώ, 2 ευρώ, 1,70 ευρώ, 1,50 ευρώ. Οι τιμές πάντα διαμορφώνονται ανάλογα με την ποικιλία και την ποιότητα», συμπληρώνει. Και εξηγεί «το χρονικό διάστημα που οι φράουλες φέτος είναι ακριβές είναι κατά 20% μεγαλύτερο. Δηλαδή, το διάστημα που οι φράουλες είχαν κάποια τιμή προσιτή στον καταναλωτή, για να κάνει ο κόσμος γλυκά, μαρμελάδα φέτος ήταν πολύ μικρό. Πιο συγκεκριμένα, φέτος ήταν ένα 10ήμερο ενώ πέρυσι ήταν πάνω από ένα μήνα. Τώρα είμαστε στο τέλος της φράουλας, τελειώνει η παραγωγή της. Σήμερα πουλάμε τις φράουλες στη λαϊκή από 2 ευρώ έως 3 ευρώ το κιλό. Ο κόσμος αγοράζει αλλά έχει μειώσει τις ποσότητες. Ενώ άλλες φορές έπαιρναν 2-3 κιλά για να κάνουν γλυκό, τώρα αγοράζουν ένα- ενάμιση κιλό. Έχουν μειώσει την ποσότητα».

Τί φταίει για την αύξηση της τιμής
Οι υψηλές θερμοκρασίες επιτάχυναν τη φετινή σεζόν για τη φράουλα. «Πρώιμη ήταν φέτος η παραγωγή και στη φράουλα», επισημαίνει ο καλλιεργητής και εξαγωγέας φράουλας από τη Νεά Μανωλάδα Ηλείας Αντώνης Αρβανιτάκης. «Η φράουλα είναι στα τελειώματα, σε περίπου 10 μέρες κλείνει η συγκομιδή. Η τιμή παραγωγού αυτή τη στιγμή είναι στα 1,20 ευρώ», προσθέτει. Από την πλευρά του ο κ. Παυλίδης εξηγεί ότι «στην άνοδο της τιμής φταίνε οι καιρικές συνθήκες γιατί πάνω στην ανθοφορία των φυτών επικράτησαν υψηλές θερμοκρασίες. Επίσης έχουν ανέβει και τα εργατικά πάρα πολύ και από την άλλη δεν υπάρχουν κι εργάτες, ώστε να μπορούν να μαζέψουν αρκετά κιλά. Όλα αυτά συμβάλλουν στην αύξηση της τιμής». Τέλος, συμβουλεύει τους καταναλωτές «να παρακολουθούν τις τιμές κι όταν βλέπουν ότι είναι προσιτές για την τσέπη τους τότε να ψωνίζουν. Να ψάχνουν τις τιμές και να μη βιάζονται».

πηγή: thesseconomy.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ