Έχετε δοκιμάσει σαρικόπιτες; Δεν έχετε ξαναφάει κάτι πιο λαχταριστό

Οι σαρικόπιτες είναι παραδοσιακές χειροποίητες στριφτές πίτες με ξινομυζήθρα, που κάνουν στα Ανώγεια της Κρήτης. Τηγανισμένες στο παρθένο ελαιόλαδο και σερβιρισμένες με αγνό μέλι, δίνουν μία ιδιαίτερη γεύση με την ξινομυζήθρα. Η συνταγή είναι της Νεκταρίας Κοκκινάκη.
Υλικά – Σαρικόπιτες
700-800 γρ. αλεύρι
300 ml νερό
100 ml ελαιόλαδο
50ml ρακί
Χυμό από ένα λεμόνι
Αλάτι
250 γρ. ξινή μυζήθρα
Μέλι
Διαδικασία
Σε ένα μπολ βάζουμε πρώτα τα υγρά και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο. Ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε μια μαλακιά ζύμη, αλλά να μην κολλάει. Δημιουργούμε μπαλάκια περίπου 150 γρ.. Τοποθετούμε στο μπολ τις μπάλες και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Κλείνουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για περίπου μια ώρα.
Αλευρώνουμε τον πάγκο που θα χρησιμοποιήσουμε, παίρνουμε μια μπάλα και την αλευρώνουμε και από τις δυο πλευρές. Ανοίγουμε σιγά σιγά το φύλλο με λεπτό πλάστη, γυρνάμε το φύλλο ώστε να μας βγει στρογγυλό. Όταν θα έχει ανοίξει λίγο, γυρνάμε μια άκρη του φύλλου πάνω στον πλάστη και γυρνάμε όλο το φύλλο μέχρι την άλλη άκρη του, πιέζουμε ελαφριά από το κέντρο με τα δυο χέρια και πιο δυνατά όσο πάμε προς τις άκρες. Απλώνουμε το φύλλο και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία από πιο διπλανό σημείο.
Όταν το φύλλο έχει γίνει λεπτό κόβουμε σε λωρίδες πλάτους 7εκ. και μήκους 20εκ. Θρυμματίζουμε τη μυζήθρα με ένα πιρούνι και απλώνουμε λίγη κατά μήκος του φύλλου στη μια άκρη. Βάζουμε λίγο νερό στην άλλη άκρη και γυρνάμε με μέχρι να κολλήσει το φύλλο. Πιέζουμε τις δυο άκρες να κλείσουν και γυρνάμε.
Τηγανίζουμε σε αρκετό ελαιόλαδο και από της δυο πλευρές. Σερβίρουμε τις σαρικόπιτες σκέτες σαν ορεκτικό ή με μέλι.
eleftherostypos.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Αδιάφορη ήττα για τον Απόλλων Κρύας Βρύσης
30 Μαρτίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ