Εξαρθρώθηκε σπείρα που παρασκεύαζε ποτά «μπόμπες»
Οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, υπό το φόβο μεγάλος όγκος νοθευμένων ποτών να καταλήξει σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα ενόψει και των εορτών.
Εξαρθρώθηκε σπείρα, που παρασκεύαζε και προμήθευε σε νυχτερινά κέντρα και μίνι μάρκετ νοθευμένο αλκοόλ, με παράνομο όφελος που υπερβαίνει το μισό εκατομμύριο ευρώ.
Νόθευαν δημοφιλή αλκοολούχα ποτά σε αυτοσχέδια παρασκευαστήρια που είχαν στήσει σε Γλυφάδα και Νέο Κόσμο. Διοχέτευαν τις αλλοιωμένες φιάλες σε μπαρ, ακόμη και σε μίνι μάρκετ κι είχαν παράνομο όφελος που ξεπερνάει τις 500.000 ευρώ, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών
Οι αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, υπό το φόβο μεγάλος όγκος νοθευμένων ποτών να καταλήξει σε μπαρ και νυχτερινά κέντρα ενόψει και των εορτών. Πώς μπορούν, όμως, να αντιληφθούν οι καταναλωτές εάν το ποτό που παρήγγειλαν είναι «μπόμπα»;
«Ένα κανονικό ποτό είναι διαυγές, ενώ ένα ποτό μπόμπα, νοθευμένο, είναι θολό, περιέχει ιζήματα στο τέλος», είπε ο χημικός Γιώργος Δράκος.
Το MEGA βρέθηκε σ’ ένα εργαστήριο χημείας, με τους ειδικούς να εξηγούν τις λιγοστές εμφανείς διαφορές ενός καθαρού κι ενός ανόθευτου ποτού.
«Αν έχουμε ένα μπουκάλι στα χέρια μας και ανακινήσουμε το μπουκάλι, όπως θα δούμε εδώ, οι φυσαλίδες στο λαιμό του μπουκαλιού που θα δημιουργηθούν θα παραμείνουν περισσότερη ώρα. Αν δούμε μεταλλική γεύση, όξινη γεύση, μια περίεργη γεύση, είναι καμπανάκι ότι πρόκειται για νόθευση», εξήγησε ο κ. Δράκος.
Η επικινδυνότητα για την ανθρώπινη υγεία είναι μεγάλη, ακόμη και από τη μικρή κατανάλωση νοθευμένου αλκοόλ.
«Το νοθευμένο ποτό ή ποτό μπόμπα μπορεί να έχει τέτοιες προσμίξεις, που καταρχήν έστω και σε μικρή ποσότητα να προκαλέσει γαστρεντερολογικά προβλήματα, προβλήματα από το κεντρικό νευρολογικό σύστημα, ηπατοτοξικότητα, καρδιακές αρρυθμίες, τύφλωση παροδική ή μόνιμη, ενώ σε μεγαλύτερες ποσότητές υπάρχει κίνδυνος απώλειας ζωής», είπε η καθηγήτρια επιδημιολογίας ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.
Δύο τέτοια σοβαρά περιστατικά αντιμετώπισε ο χημικός μηχανικός Ραφαήλ Κορμουλάκης, παίρνοντας την απόφαση να δημιουργήσει ένα ατομικό τεστ τσέπης, για τον έλεγχο του ποτού.
«Λειτουργεί με την εισαγωγή λίγων σταγόνων από το ποτό μέσα στο κιτ και παρέχει μέσα σε δευτερόλεπτα μόνιμη χρωματική ένδειξη».
Πάνω από 13.500 άνθρωποι βάσει έκθεσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έχουν πεθάνει από το 1998 από κατανάλωση νοθευμένων ποτών.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως οι καταναλωτές πρέπει να ζητούν πάντα σφραγισμένες φιάλες και σε περίπτωση αδιαθεσίας, να απευθύνονται αμέσως σε κάποιον γιατρό.
πηγή: indicator.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Σύλληψη με κοκαΐνη και όπλο
22 Ιανουαρίου 2025 -
Μυρωδιά από.... παράνομα "φρουτάκια" στις Σέρρες
22 Ιανουαρίου 2025 -
Θεσσαλονίκη: Συνεχίζουν να πετούν πατίνια στον Θερμαϊκό (ΦΩΤΟ)
22 Ιανουαρίου 2025 -
Καρασμάνης: Πρόεδρε καλή επιτυχία
22 Ιανουαρίου 2025 -
Ο Γιαννιτσιώτης αμυντικός Κωνσταντίνος Δημητρίου στον Ηρακλή
22 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ