close search results icon

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη

Εντείνεται η δραστηριότητα - Τι λένε οι σεισμολόγοι.

Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για τη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη

Στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα.

Εντείνεται η σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες – Τι λένε οι σεισμολόγοι

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται προσώρας οι σεισμολόγοι μετά την έντονη σεισμική ακολουθία που σημειώνεται τις τελευταίες ώρες στα ανοιχτά της Σαντορίνης και της Αμοργού, με τη μεγαλύτερη δόνηση να έχει μέγεθος 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Συγκεκριμένα, στις 09:22 το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο 36,3 χλμ ΒΑ της Θήρας και εστιακό βάθος 2 χλμ. Στις 08:48 είχε καταγραφεί σεισμός 4,1 βαθμών, ενώ αργότερα, στις 10:37 στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, σημειώθηκε ακόμη ένας ισχυρός σεισμός, 4,1 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, την τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί πάνω από 200 δονήσεις που έχουν προκαλέσει την ανησυχία των κατοίκων των Κυκλάδων.

«Από τους πολλούς σεισμούς που σημειώνονται, αυτοί που αισθανόμαστε είναι όσοι που είναι πάνω από 4 Ρίχτερ», δήλωσε στην «Κ» ο δήμαρχος Σαντορίνης, κ. Αναστάσιος Ζώρζος.

«Στο νησί είναι ο κ. Λέκκας και οι κάτοικοι παίρνουν άμεσα πραγματικές απαντήσεις, πραγματοποιούνται ενημερώσεις», προσθέτει ο κ. Ζώρζος. «Πραγματοποιήθηκε ένα συντονιστικό χθες και ένα σήμερα με την παρουσία του κ. Λέκκα. Το κλείσιμο των σχολείων και τα μέτρα αποφυγής συγκεντρώσεων είναι καθαρά προληπτικά μέτρα».

Τι λένε οι σεισμολόγοι
Καθησυχαστικός εμφανίζεται ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης, σημειώνοντας πως το πιο πιθανό είναι σιγά σιγά το φαινόμενο να εκτονωθεί και παραθέτοντας ένα ιστορικό της συγκεκριμένης περιοχής.

«Ο βυθός του Αιγαίου ανάμεσα στη Σαντορίνη και στην Αμοργό κρύβει συνολικά πέντε μεγάλα ρήγματα μήκους άνω των 20 χιλιομέτρων το καθένα, τα οποία μπορούν να δώσουν σεισμούς μεγέθους 6,5 έως 7,3 βαθμών. Το ρήγμα που έδωσε τον καταστροφικό σεισμό του 1956, στην Αμοργό Τον Ιούλιο του 1956 συνέβη στην Αμοργό ο μεγαλύτερος σεισμός στην Ελλάδα κατά τον 20ο αιώνα, ενώ τον διαδέχθηκε το μεγαλύτερο τσουνάμι των τελευταίων δύο αιώνων στη Μεσόγειο».

Οπως σημειώνει ο ίδιος, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι από το τσουνάμι. «Δυστυχώς η γειτνίαση των υποθαλάσσιων ρηγμάτων της περιοχής δεν αφήνει αρκετό χρόνο για να φτάσουν οι ειδοποιήσεις από το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι και το χρονικό περιθώριο μεταξύ της ειδοποίησης και της άφιξης του τσουνάμι είναι πολύ μικρός. Πρέπει οι κάτοικοι με το που παρατηρήσουν απόσυρση των υδάτων να απομακρυνθούν άμεσα από τις ακτές και να καταφύγουν σε ψηλότερα τοπογραφικά μέρη».

Σύμφωνα με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο, «το επίπεδο του σεισμικού κινδύνου έχει ανέβει σε σχέση με αυτό πριν 48 ώρες, λόγω της αύξησης του πλήθους των σεισμών, αύξησης των μεγεθών τους και μετατόπισης των επικέντρων προς βορειοανατολικά».

Ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο ΕΡΤNews τόνισε ότι επειδή η περιοχή φιλοξενεί αρκετά σημαντικά ρήγματα, όπως έχει φανεί από θαλάσσιες έρευνες, δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει κάποιος ισχυρός σεισμός. «Γι’ αυτό και υπάρχουν κάποια προληπτικά μέτρα ακριβώς για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις από έναν ισχυρότερο σεισμό. Όταν έχει κάποιος μια ακολουθία δίπλα του που είναι τόσο ζωντανή, τόσο έντονη, πρέπει να είναι λίγο προσεκτικός, ακριβώς γιατί πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να γίνει κάτι τέτοιο» τόνισε, αναφερόμενος στα προληπτικά μέτρα της Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Υπενθυμίζεται πως χθες, μετά από συνεδρίασή της, η Επιτροπή αποφάσισε να ληφθούν προληπτικά μέτρα στη Σαντορίνη, για την ασφάλεια των πολιτών.

Σύμφωνα με αυτά, λοιπόν:

  • Τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 03/02/2025.
  • Οι πολίτες να αποφεύγουν τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους.
  • Αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στα λιμάνια Αμμουδίου και Παλαιού λιμένα Φηρών.

Εφόσον κριθεί σκόπιμο θα υπάρξει ανάλογη συνεδρίαση εκ νέου.

Σε ό,τι αφορά την ενημέρωση των πολιτών σε θέματα αντισεισμικής προστασίας, οδηγίες μπορούν να αναζητηθούν στους δικτυακούς τόπους του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (www.oasp.gr) και του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr).

πηγή: indicator.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ