Εκτίναξη της χονδρικής τιμής του ρεύματος -Επιδοτήσεις για κιλοβατώρα στα 15 λεπτά μέχρι να τελειώσει η κρίση
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
Ευπρόσδεκτο, πλην όμως σύντομο αποδείχθηκε το διάλειμμα των χαμηλών χονδρικών τιμών του ρεύματος, επαναφέροντας έτσι επιτακτικά την ανάγκη παρέμβασης από τις Βρυξέλλες.
Μετά το Σαββατοκύριακο, όπου η μέση τιμή υποχώρησε ακόμα και κάτω από τα 80 ευρώ, η νέα εβδομάδα ξεκινά με αύξηση κατά 107,76%, τη μέση τιμή να «σκαρφαλώνει» στα 163 ευρώ και το «ταβάνι» να ξαναπιάνει σχεδόν τα 512 ευρώ μετά τις 7 το απόγευμα, όταν δηλαδή «σβήνουν» οι Ανανεώσιμες Πηγές και παίρνει το πάνω χέρι το φυσικό αέριο!
«Καυτός» Σεπτέμβριος και συνέχιση επιδοτήσεων
Όπως φαίνεται από τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, τον Σεπτέμβριο βιώνουμε συνθήκες που θυμίζουν τις ημέρες της ενεργειακής κρίσης, καθώς οι μέγιστες τιμές άγγιξαν ακόμα και τα 1.000 ευρώ, «σπρώχνοντας» προς τα πάνω και τις μέσες τιμές.
Μετά τον Ιούνιο, όταν φάνηκε ότι κάτι δεν πάει καλά, καθώς η μέση τιμή άρχισε να φλερτάρει με τα 100 ευρώ, τον Ιούλιο εκτινάχθηκε πάνω από τα 135 ευρώ σημαίνοντας συναγερμό και ενεργοποιώντας το νέο πλαίσιο έκτακτου φόρου στους ηλεκτροπαραγωγούς- επιδότησης στα νοικοκυριά.
Ο Αύγουστος κινήθηκε οριακά χαμηλότερα (129,83 ευρώ), αλλά ο Σεπτέμβριος είναι πραγματικά «καυτός» με τη μέση τιμή στο πρώτο 9ήμερο να διαμορφώνεται στα 146 ευρώ και τη μέση μέγιστη τιμή στα 942 ευρώ!
«Βραχυπρόθεσμα αυτό το οποίο κάναμε και θα εξακολουθούμε να κάνουμε είναι να επιβάλουμε έκτακτους φόρους και έκτακτα τέλη σε αυτούς τους παραγωγούς που πραγματικά βγάζουν «ουρανοκατέβατα κέρδη». Δεν κάνουν κάτι παράνομο, αλλά αξιοποιούν μια στρέβλωση του συστήματος.
Θα πάρουμε λοιπόν αυτά τα κέρδη, θα τα γυρίσουμε στους καταναλωτές, έτσι ώστε να μπορούν να έχουν τιμές οι οποίες να είναι κάτω από τα 15 λεπτά την κιλοβατώρα, όσο καιρό κρατά αυτή η στρέβλωση», ξεκαθάρισε χθες ο Πρωθυπουργός.
Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Όσο δεν αλλάζει αυτή η εικόνα, θα παραμένει ανοικτή η «ομπρέλα» των επιδοτήσεων, οι οποίες θα διαμορφώνονται σε συνάρτηση με την τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσουν οι πάροχοι.
Η Ευρώπη «χωρισμένη» στα δύο- Πρωτοβουλία από την Αθήνα
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Βρυξέλλες δεν μπορούν να συνεχίσουν να σφυρίζουν αδιάφορα, καθώς η εικόνα του τελευταίου διμήνου αναδεικνύει τις στρεβλώσεις της- υποτίθεται- ενιαίας αγοράς Ενέργειας, που μόνο ενιαία δεν είναι.
Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί αρμοδίως στις αυξημένες εξαγωγές ρεύματος προς την Ουκρανία, από τη «γραμμή» των χωρών της Ν. Α. Ευρώπης. Με δεδομένο ότι οι διασυνδέσεις Κεντρικής- Ανατολικής Ευρώπης είναι περιορισμένες, γίνεται αυτό που γίνεται, χωρίς να υπάρχει π.χ. κάποιο ράλι στην τιμή του φυσικού αερίου.
«Δεν θα πληρώσει, όμως, ο Έλληνας καταναλωτής τις στρεβλώσεις ενός ευρωπαϊκού μοντέλου», τόνισε ο Πρωθυπουργός, ο οποίος εμφανίστηκε μάλλον προβληματισμένος, καθώς η κατάρρευση των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας λίγο πριν μπει στον Χειμώνα, στην πραγματικότητα μας προετοιμάζει για τις επιπτώσεις των αναγκαίων μεγαλύτερων εξαγωγών ρεύματος από τη «γραμμή» της Ν. Α. Ευρώπης.
Το θέμα συζητήθηκε ανεπισήμως στο τετ-α-τετ του Πρωθυπουργού με τον Γερμανό Αντικαγκελάριο που βρέθηκε στη ΔΕΘ, ενώ ανάλογη συζήτηση είχε και ο υπουργός Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης με τον Αντικαγκελάριο που κατέχει και το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας στη γερμανική κυβέρνηση. Φυσικά αποτέλεσμα δεν υπήρξε- ούτε αναμενόταν- και πλέον ο Έλληνας πρωθυπουργός ετοιμάζεται να στείλει επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν.
iefimerida.gr
Φωτογραφία-Shutterstock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Γιαννιτσά: "Έμφανίστηκε" νιφάδα για τα Χριστούγεννα
22 Δεκεμβρίου 2024 -
Κλείσιμο ματιού: Ο Κουσουλός έπαθε… Νικολούλη και φόρεσε κόκκινα! (Vid)
22 Δεκεμβρίου 2024 -
Παναθηναϊκός: Επίδειξη δύναμης απέναντι στον Άρη
22 Δεκεμβρίου 2024 -
ΠΑΟΚ: Το πήρε χαλαρά...κρατήθηκε ψηλά!
22 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ