Εκτός ελέγχου το κόστος ρεύματος
Η ΕΒΙΚΕΝ καταγγέλλει παραγωγούς ενέργειας στην Ελλάδα.
Συνεχίζει την πορεία του το τρενάκι του τρόμου με τις τιμές χονδρεμπορικής στην ελληνική αγορά του ηλεκτρισμού που εμφανίζουν τεράστιες αυξομειώσεις, οι οποίες οδηγούν σε μοιραίες ανατιμήσεις τον ερχόμενο μήνα, ενώ τα κυβερνητικά μέτρα δεν δείχνουν να οδηγούν σε τιθάσευση της κερδοσκοπίας και συγκράτηση της επιβάρυνσης για τους καταναλωτές αλλά και όσους χρειάζονται ενέργεια για να παράγουν προϊόντα.
Μετά τη χθεσινή εκτόξευση που έφθασε τη χονδρεμπορική τιμή έως τα 850 ευρώ ανά μεγαβατώρα (85 λεπτά ανά κιλοβατώρα!), η ανώτατη τιμή υποχωρεί σήμερα στα 471,86 ευρώ, ενώ η μέση τιμή ημέρας διαμορφώνεται στα 140,51 ευρώ. Καταγράφεται δηλαδή σήμερα μείωση 36%, ενώ όμως είχε προηγηθεί αύξηση 73% μεταξύ Κυριακής και Δευτέρας, την ώρα που η συνολική ζήτηση παραμένει στα ίδια επίπεδα. Αποδεικνύεται δηλαδή πανεύκολο η υπερβάλλουσα ζήτηση για ενέργεια ειδικά τις βραδινές ώρες να απογειώσει τις τιμές, καθώς εκείνη την ώρα οι μόνοι που μπορούν να καλύψουν τα κενά είναι τα εργοστάσια που καίνε φυσικό αέριο, ενώ η ΔΕΗ δείχνει απρόθυμη να συμβάλει με λιγνιτική παραγωγή ή να «κάψει» τα αποθέματα των υδροηλεκτρικών φραγμάτων.
«Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου πλέον. Τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν φαίνεται δεν επαρκούν». Με αυτές τις φράσεις τοποθετείται σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται η ΕΒΙΚΕΝ, η ένωση των επιχειρήσεων που χρειάζονται τεράστιες ποσότητες ενέργειας προκειμένου να λειτουργήσουν και να διασφαλίσουν χιλιάδες θέσεις εργασίας.
«Οταν το 2021 όλες οι συμβάσεις της βιομηχανίας με σταθερές τιμές έσπασαν και γύρισαν σε χρέωση βάσει των ωριαίων τιμών του χρηματιστηρίου, η βιομηχανία αντέδρασε και κατήγγειλε ότι διαμορφώνονται συνθήκες χειραγώγησης των τιμών, μια και οι τιμές της χονδρεμπορικής μεταφέρονται αυτόματα στα τιμολόγια της λιανικής και οι καθετοποιημένοι παίκτες δεν έχουν κανένα ρίσκο», αναφέρει η ΕΒΙΚΕΝ. Οπως αναφέρει, όμως, οι καταγγελίες για χειραγώγηση των τιμών ήταν μάταιες και «εις ώτα μη ακουόντων».
«Μάλιστα οι αρμόδιοι μας συνέστησαν να συνάψουμε μακροχρόνιες συμβάσεις με φωτοβολταϊκά (ΡΡΑ) για να αντισταθμίσουμε τον κίνδυνο από τις μεταβολές των τιμών στη χονδρεμπορική αγορά, κάτι που η παρούσα κρίση αποδεικνύει τελείως αναποτελεσματικό καθώς με τη δύση του ηλίου τα ΦΒ δεν παράγουν αλλά και δημιουργείται χάσμα τιμών μεταξύ των τιμών τις ώρες με ηλιοφάνεια και τις ώρες χωρίς ηλιοφάνεια, αφού δεν υπάρχει αποθήκευση», συνεχίζει η ΕΒΙΚΕΝ.
«Εδώ και δύο εβδομάδες οι βιομηχανίες της χώρας βρίσκονται αντιμέτωπες με αστρονομικές τιμές στις ώρες 20.00-22.00, περίπου στα 700-800€/MWH, εντοπισμένες σε 3 χώρες, Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, τιμές που δεν δικαιολογούνται από αύξηση στο κόστος παραγωγής που δεν ξεπερνάει τα 150€/MWh (για όσους λιγνίτες λειτουργούν)», τονίζουν οι ενεργοβόρες επιχειρήσεις. Επισημαίνουν ακόμη ότι χθες έπεσαν οι τιμές στο χρηματιστήριο ενέργειας της Ουγγαρίας, καθώς τις προηγούμενες μέρες επιχειρήθηκε να δικαιολογηθούν οι αυξημένες τιμές λόγω της αυξημένης ζήτησης στη συγκεκριμένη χώρα.
Η ΕΒΙΚΕΝ καταλήγει δείχνοντας προς κάποιους παραγωγούς ενέργειας στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «εκμεταλλεύονται την υψηλή κατανάλωση στα Βαλκάνια και πιθανόν πολύ υψηλές εξαγωγές στην Ουκρανία και κάποιες δυσλειτουργίες στις διασυνδέσεις και αποκτούν ουρανοκατέβατα κέρδη εις βάρος των Ελλήνων καταναλωτών, πλήττοντας την παραγωγική βάση της χώρας».
πηγή: efsyn.gr (από την έντυπη έκδοση της "Εφημερίδας των Συντακτών").
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Nέα ενίσχυση για τον Άρη στο μπάσκετ
22 Νοεμβρίου 2024 -
#ΠΑΣΟΚ παντού - Ξεκίνησαν οι περιοδείες ανά την Ελλάδα
22 Νοεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ