Εκτός ΝΑΤΟ η Σουηδία – Δεν θα συζητηθεί στη σύνοδο των ΥΠΕΞ στις 28-29 Νοεμβρίου
Η καθυστέρηση δεν αντιμετωπίζεται θετικά στο εσωτερικό της Συμμαχίας.
Έξι ημέρες πριν από την Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, οι ελπίδες του Γενς Στόλτενμπεργκ για ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία αποδείχτηκαν φρούδες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα θεωρείται λήξαν προς το παρόν και παραμένει σε εκκρεμότητα, με την Άγκυρα και την Βουδαπέστη να κρατούν σε αναμονή τη Στοκχόλμη άγνωστο ακόμη για πόσο.
Σε συνέντευξή του στο «Βήμα» στις 10/11 ο Πρέσβης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, Άξελ Βέρνχοφ είχε τονίσει ότι είναι έτοιμη να γίνει «ενεργό και εποικοδομητικό μέρος» της Συμμαχίας όποτε αυτό και συμβεί. «Πόσο γρήγορα μπορεί να γίνει αυτό ή όχι, δεν κάνω εικασίες.
Το μόνο που μπορώ να πω και το καθήκον μου εδώ ως επικεφαλής αυτής της Αντιπροσωπείας, είναι ότι είμαστε έτοιμοι για ένταξη. Αν συμβεί αύριο, θα ήμασταν έτοιμοι, αν συμβεί τον Ιούλιο, θα είμαστε έτοιμοι όποτε συμβεί. Επομένως, είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε και να είμαστε ενεργό και εποικοδομητικό μέρος της συμμαχίας όποτε συμβεί» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, η καθυστέρηση δεν αντιμετωπίζεται θετικά στο εσωτερικό της Συμμαχίας και ήδη εδώ και καιρό έχει εκφραστεί δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι δεν έχουν ξεπεραστεί τα όποια εμπόδια.
Την πρώτη ημέρα πάντως της Συνόδου αναμένεται να συζητηθούν οι προτεραιότητες του ΝΑΤΟ οδεύοντας προς την Σύνοδο Κορυφής της Ουάσιγκτον τον Ιούλιο του 2024.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η στήριξη στην Ουκρανία, ενώ από πλευράς Συμμαχίας, η έμφαση αναμένεται να δοθεί στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων που θα φέρουν την Ουκρανία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ. Όπως είχε γράψει το Βήμα στις 18/11 η πλειονότητα των κρατών δεν επιθυμεί να ανοίξει πάλι η συζήτηση που έγινε στο στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους για το ζήτημα της ένταξης της Ουκρανίας.
Επίσης, θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για τις προκλήσεις που δημιουργεί η Κίνα στην ασφάλεια της Συμμαχίας, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιθυμούν μια ευρύτερη συζήτηση βρίσκοντας όμως απέναντι μια άλλη ομάδα, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας , οι οποίες προτάσσουν το ζήτημα της Νότιας Γειτονίας και των κινδύνων που επιφέρει η περιοχή, δηλαδή, η Μέση Ανατολή, το Σαχέλ και η Βόρεια Αφρική. Αναμένεται, επίσης, να συζητηθεί η κατάσταση στα Βαλκάνια, όπου υπάρχει και στενή συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ.
πηγή: tanea.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
«Πάτησε» Ελσίνκι η Εθνική, έτοιμη για το ματς με την Φινλανδία
15 Νοεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ