close search results icon

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Αλλάζει από το 2025 ο υπολογισμός του τεκμαρτού εισοδήματος- Όλες οι λεπτομέρειες

Δείτε τους ΚΑΔ. 

Έρχονται αλλαγές από το 2025 στον τρόπο του υπολογισμού του τεκμαρτού εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών για το φορολογικό έτος 2024.

Μερικές από αυτές αφορούν το μισθολογικό κριτήριο, την διεύρυνση της περιμέτρου δικαιούχων ελευθέρων επαγγελματιών για την έκπτωση 50% στο τεκμαρτό εισόδημα, αλλά και την προσαύξηση 5% βάσει του μέσου τζίρου των ΚΑΔ.

Η τελευταία αλλαγή αναμένεται να διευκολύνει τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις ατομικές επιχειρήσεις ως προς τη διαμόρφωση των τεκμαρτών εισοδημάτων, καθώς η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης αναπροσάρμοσε ανοδικά τους μέσους ετήσιους τζίρους των ΚΑΔ. Συνεπώς με αυτόν τρόπο μικραίνουν οι αποκλίσεις μεταξύ των παραπάνω και των εσόδων που έχουν δηλώσει οι ελεύθεροι επαγγελματίες στην Εφορία.

Αυτό φαίνεται πως θα ελαφρύνει τη φορολογία του εισοδήματος των επαγγελματιών, διότι εάν ο κύκλος εργασιών του υπόχρεου ξεπερνά τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του ΚΑΔ τότε αυτός υπολογίζεται μια προσαύξηση στο τεκμαρτό εισόδημα της τάξης του 5% επί την διαφορά. Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η ΑΑΔΕ, με την αύξηση των μέσων τζίρων των ΚΑΔ μειώνονται και οι προσαυξήσεις με τις οποίες θα επιβαρυνθεί ο ελεύθερος επαγγελματίας στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημά του.

Οι ΚΑΔ

Παρακάτω παρατίθεται οι νέοι μέσοι κύκλοι εργασιών ανά ΚΑΔ:

stighmiotipo-othonis-2024-10-28-205634.png
stighmiotipo-othonis-2024-10-28-205645.png
stighmiotipo-othonis-2024-10-28-205700.png

πηγή: indicator.gr



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ