close search results icon

Ελλάδα – Κύπρος: Υπεγράφη η διακρατική συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση – Ξεμπλοκάρει το έργο

Πρόκειται για ένα έργο στρατηγικής σημασίας για όλη την Ε.Ε. 

Ελλάδα – Κύπρος: Υπεγράφη η διακρατική συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση – Ξεμπλοκάρει το έργο

Πλαίσιο Κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για την προώθηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης υπέγραψαν το βράδυ της Παρασκευής ο Ελληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, με τον Κύπριο ομόλογό του, Γιώργο Παπαναστασίου.

Σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Ενέργειας των δύο χωρών, η υπογραφή έρχεται σε συνέχεια των αποφάσεων που ελήφθησαν στην πρόσφατη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Χριστοδουλίδη στην Αθήνα.

Στη βάση του Πλαισίου και σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων των Ρυθμιστικών Αρχών των δύο χωρών, που προβλέπονται σ’ αυτό, το έργο αναμένεται να επανεκκινήσει στις αμέσως επόμενες μέρες.

Οπως αναφέρεται στο Πλαίσιο Κατανόησης, η Ηλεκτρική Διασύνδεση Κύπρου–Κρήτης θα συμβάλει στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, διασυνδέοντας το εθνικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας της Κύπρου με τα αντίστοιχα διευρωπαϊκά συστήμα.

Πρόκειται για ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την Κύπρο, την Ελλάδα, αλλά και για όλη την Ε.Ε., καθώς όχι μόνο θα συνδέσει την Κύπρο με το ηλεκτρικό σύστημα της Ευρώπης, διευκολύνοντας την ενεργειακή της μετάβαση, αλλά παράλληλα θα προωθήσει και τον στόχο της Ελλάδας να καταστεί διάδρομος μεταφοράς καθαρής ενέργειας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ