Ελληνική Λύση- Προβλήματα στις ποικιλίες των ροδάκινων Άνδρος και Έβερτ από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις σε Σκύδρα και Γιαννιτσά
Ερώτηση που έχει κατατεθεί στην Ελληνική Βουλή από την Ελληνική Λύση με Αριθμό Πρωτοκόλλου 6677/11-09-2024 σχετικά με το θέμα « Προβλήματα στις ποικιλίες των ροδάκινων Άνδρος και Έβερτ από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις σε Σκύδρα και Γιαννιτσά » και την απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο.
Απάντηση στην υπ΄αριθμ. 6677/11-9-2024 Ερώτηση
Σχετικά με την παραπάνω Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Συμ. Κουπελόγλου, για τα θέματα της αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σας πληροφορούμε τα εξής:
Όσον αφορά στην πολιτική που ασκείται στον τομέα των οπωροκηπευτικών συμπεριλαμβανομένων και των πυρηνόκαρπων, σημειώνεται ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στηρίζει και προωθεί τον εν λόγω τομέα μέσω των Οργανώσεων Παραγωγών με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του τομέα, της ελκυστικότητας των Οργανώσεων Παραγωγών και του ειδικού στόχου της διατήρησης και προστασίας του περιβάλλοντος.
Οι Οργανώσεις Παραγωγών, μέσα από τα επιχειρησιακά τους προγράμματα, δύνανται να υλοποιούν δράσεις που αφορούν στην προώθηση και βελτίωση εμπορίας των προϊόντων τους, στην απόσυρση προϊόντων από την αγορά μέσω της δωρεάν διανομής, όπως και περιβαλλοντικές δράσεις (ολοκληρωμένη διαχείριση καλλιέργειας, καταπολέμηση ασθενειών με φιλοπεριβαλλοντικά μέσα κ.λπ.), σύμφωνα με τους Κανονισμούς (ΕΕ) αριθ. 1308/2013, 891/2017 και 892/2017, καθώς και την αριθ. 1400/395263/22-12-2023 απόφαση του Υπουργού και Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Καθορισμός των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων για την εφαρμογή των επιχειρησιακών προγραμμάτων στον τομέα των οπωροκηπευτικών, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής 2023-2027» (Β΄7430/29-12- 2023), όπως ισχύει.
Επιπρόσθετα, στη νέα ΚΑΠ (2023-2027) και στο Στρατηγικό Σχέδιο που υλοποιείται, στις τομεακές παρεμβάσεις των οπωροκηπευτικών, οι Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.) μέσω των επιχειρησιακών τους προγραμμάτων περιλαμβάνουν υποχρεωτικά σε ποσοστό 2%, δράσεις που έχουν στόχο την έρευνα περί των βιώσιμων μεθόδων παραγωγής και ανάπτυξή τους, συμπεριλαμβανομένων της ανθεκτικότητας έναντι των επιβλαβών οργανισμών και των ζωονόσων, όπου θα μπορούσε να ενταχτεί το πρόβλημα της παραμόρφωσης των πυρηνόκαρπων, και του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και της προσαρμογής σε αυτήν, των καινοτόμων πρακτικών και των τεχνικών παραγωγής που ενισχύουν την οικονομική ανταγωνιστικότητα και δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη αγορών.
Ενημερωτικά, αναφέρεται ότι, σύμφωνα με το Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων (ΕΜΑΣ 2023-2024), στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας υπάρχουν οι κάτωθι δώδεκα Οργανώσεις Παραγωγών στον τομέα των οπωροκηπευτικών με πυρηνόκαρπα, ενώ οι εννέα πρώτες έχουν ροδάκινα μεταξύ των αναγνωρισμένων προϊόντων τους:
1. ΑΣ ΑΓΡΟΣΑ ΑΡΑΒΗΣΣΟΥ
2. ΑΣ ΚΑΛΥΒΙΩΝ
3. ΑΣ ΜΑΝΔΑΛΟΥ
4. Α.Σ.Ο. ΜΑΝΔΑΛΟΥ «Η ΠΡΟΟΔΟΣ»
5. ΑΣ ΠΕΛΛΑΣ
6. ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΙΠΕΡΙΑΣ
7. ΑΣ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ
8. Ο.Π. Α.Σ. ΓΕΚΟΣΑ
9. ΑΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΦΛΑΜΟΥΡΙΑΣ
10. ΑΣ ΜΕΓΑΠΛΑΤΑΝΟΥ
11. ΑΣ ΦΡΟΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΟΡΜΑΣ
12. Α.Σ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
Σύμφωνα με τα στοιχεία ΟΣΔΕ (2023), παρατίθεται ο κάτωθι πίνακας ως προς το είδος καλλιέργειας και την καλλιεργούμενη έκταση για την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας:
ΕΙΔΟΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΕΚΤΑΣΗ (ha)
ΠΥΡΗΝΟΚΑΡΠΑ 21.869,05
ΡΟΔΑΚΙΝΙΕΣ 2.963,07
ΡΟΔΑΚΙΝΙΕΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ 9.494,01
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΙΑΡΑΣ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ :
1. Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Γραφείο κ. Υπουργού
2. Βουλευτή κ. Συμ. Κουπελόγλου
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Η ΟΛΜΕ καταγγέλλει τη σύλληψη εκπαιδευτικού εντός του χώρου του σχολείου
18 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ