close search results icon

Ελληνοτουρκικά: Οκτώ «καυτά» θέματα βάζει η Αθήνα στο τραπέζι

Στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στις 3 και 4 Δεκεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση Γεραπετρίτη–Φιντάν.

stighmiotipo-othonis-2024-11-17-214059.png

Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις μεταξύ υπηρεσιακών στελεχών των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας –Τουρκίας, προκειμένου να προωθήσουν τη διαμόρφωση της ατζέντας που θα τεθεί στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν τον Ιανουάριο.

Θα έχει προηγηθεί η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες, η οποία θα έχει χαρακτήρα αποτίμησης της κατάστασης με χρονική απόσταση ασφαλείας, και προετοιμασίας των επόμενων βημάτων.

Στο νεοκλασικό της Βασιλίσσης Σοφίας είναι έκδηλη η αλλαγή του κλίματος ύστερα από την ανακοίνωση για τον νέο επικεφαλής του Στέιτ Ντηπάρτμεντ, και εστιάζουν κυρίως στην πρόθεση του Τραμπ να «κλείσει» τα θέματα ενεργειακής συνεργασίας στην περιοχή, αφού ο νέος Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μαρκ Ρούμπιο είναι αφενός άριστος γνώστης των εξελίξεων στην περιοχή, και αφετέρου –με βάση την πρότερη πολιτική του δράση– μπορεί να λειτουργήσει ως τροχοπέδη στα ηγεμονικά σχέδια του ΤαγίπΕρντογάν για την Ανατολική Μεσόγειο.

Υπό αυτή την έννοια, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι η Τουρκία θα είναι εξ ανάγκης πιο «ευέλικτη» στις συνομιλίες με την Ελλάδα, και θα αποσύρει τα μαξιμαλιστικά της αιτήματα.

Η αλήθεια είναι, πάντως, πως οι έως τώρα επιλογές Τραμπ ήταν ανέλπιστα θετικές για την Αθήνα, αφού μέχρι πρότινος, ο Τούρκος πρόεδρος έδινε την εντύπωση ότι ο Τραμπ θα λειτουργούσε υπέρ των τουρκικών συμφερόντων.

Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση, για τους έμπειρους Έλληνες διπλωμάτες.

Διάδοχος ο Φιντάν

Την ίδια στιγμή, πληροφορίες της «ΒτΚ» αναφέρουν ότι ο Χακάν Φιντάν αντιμετωπίζεται ήδη ως ο πιθανότερος διάδοχος του Ερντογάν, και με αυτό το σκεπτικό προσέρχεται στις συναντήσεις και ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Πληροφορίες Ελλήνων διπλωματών από πηγές στην Τουρκία, αναφέρουν ότι ο Ερντογάν έχει ήδη αρχίσει να προβληματίζεται έντονα για την στάση που θα τηρήσει ο Τραμπ απέναντί του, παρά τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ.

Και θεωρούν ότι είναι η σωστή στιγμή να τεθούν από την Ελλάδα μία σειρά από αιτήματα στο τραπέζι, προκειμένου να αντισταθμιστούν οι τουρκικές απαιτήσεις.

Μεταξύ αυτών η απόσυρση του από το 1995 παράνομου και ανυπόστατου casusbelli έναντι της Ελλάδας, «το οποίο συνιστά κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 2. παρ. 4 περί απαγόρευσης απειλής ή χρήσης βίας του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», όπως λέει στη «ΒτΚ» κορυφαίος διπλωμάτης που αφυπηρέτησε πρόσφατα.

Επίσης, απόδοση ειδικού αυτόνομου διοικητικού καθεστώτος στις νήσους Ίμβρο και Τένεδο, όπως προβλέπει το άρθρο 14 της Συνθήκης της Λωζάννης, απόσυρση της επιθετικά διατεταγμένης Στρατιάς Αιγαίου, «πάγιος στόχος της οποίας είναι η κατάληψη νησιών, νησίδων και βραχονησίδων του Ανατολικού Αιγαίου, όπως μαρτυρά και η σύνθεσή της», σημειώνει η ίδια πηγή.

Επίσης, αναμένεται να τεθούν η αναθεώρηση των σχολικών εγχειριδίων, η κατάργηση της θεωρίας της Γαλάζιας Πατρίδας, «που καλλιεργεί μεγαλοϊδεατισμό, επεκτατισμό και ακραιφνή επιθετικότητα έναντι της Ελλάδος και της ευρύτερης περιοχής», καθώς και αναγνώριση της νομικής προσωπικότητας και του οικουμενικού χαρακτήρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Τέλος, η Ελλάδα αναμένεται να θέσει την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, την επιστροφή στη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Θρόνου όλων των Εκκλησιών και Μετοχίων της Κωνσταντινούπολης που είχαν υπαχθεί στο λεγόμενο δήθεν Τουρκο-Ορθόδοξο Πατριαρχείο.

*Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ