Έμφυλη βία: Γιατί 27 από τις 50 κακοποιημένες γυναίκας επέστρεψαν στην βίαιη σχέση
Επαγγελματική εκπαίδευση, φιλοξενία στα ξενοδοχεία.
Με το σημαντικότερο πρόβλημα να είναι η επιβίωση εκείνων και των παιδιών τους, είκοσι επτά από τις πενήντα γυναίκες που υπέστησαν βία και αναζήτησαν υποστήριξη από υπηρεσίες, επέστρεψαν στη βίαιη σχέση από την οποία προσπαθούσαν να ξεφύγουν.
Αυτό αποκάλυψε έρευνα που έγινε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Νέοι Κόσμοι» στο οποίο συμμετέχει η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ) ΙΑΣΙΣ, προκειμένου να καταγραφούν τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι γυναίκες αυτές την τελευταία τριετία.
Ο ψυχολόγος, επιστημονικός συνεργάτης της ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ, Στέφανος Αλεβίζος, μιλώντας στην επιστημονική ημερίδα με θέμα «τοπική αυτοδιοίκηση και κοινωνία των πολιτών – εθελοντισμός, νεολαία, ψυχική υγεία και κοινωνικές συνέργειες», που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ, ανέφερε ότι στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος, έγιναν 50 συνεντεύξεις με γυναίκες επιβιώσασες βίας και διαπιστώθηκε ότι οι 27 από αυτές επέστρεψαν στη βίαιη σχέση που βίωναν κυρίως για οικονομικούς λόγους.
Ο ίδιος τόνισε ότι με βάση τα παραπάνω, αποφασίστηκε να προσαρμοστούν οι υπηρεσίες και οι δράσεις που παρέχει στις γυναίκες το Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών «Υπατία» στον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Επαγγελματική εκπαίδευση
«Πέρα από τη λήψη ενός πολύ καλού κοινωνικού ιστορικού, της διάγνωσης των αναγκών μιας γυναίκας, προσπαθούμε να εναρμονιστούμε και να είμαστε σε διαρκή επικοινωνία όλοι οι επαγγελματίες που ασχολούμαστε με κάθε γυναίκα. Προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της φιλοξενίας και θα ανακοινωθούν οι δράσεις μας στο προσεχές μέλλον. Κυρίως, όμως, το καινούριο που φέρνει η ‘Υπατία΄ είναι η επαγγελματική εκπαίδευση, ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων και ο επαγγελματικός προσανατολισμός, σε συνεργασία με το εκπαιδευτικό κέντρο Edify, προκειμένου αυτές οι γυναίκες να μπορέσουν να επανενταχθούν στην κοινωνία, χωρίς το βάρος αυτής της δύσκολης σελίδας της ιστορίας τους» τόνισε ο κ. Αλεβίζος.
Φιλοξενία σε ξενοδοχεία
Στο συγκεκριμένο θέμα παρενέβη, κατά τη διάρκεια της ημερίδας, η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Κατερίνα Παπακώστα Παλιούρα, επισημαίνοντας ότι γίνεται μια τεράστια προσπάθεια. Όπως είπε, για τις βίαιες σχέσεις λειτουργούν συμβουλευτικά κέντρα και τμήματα ασφαλείας ενώ η δομή του Υπουργείου βασίζεται σε έναν πολύ δυναμικό μηχανισμό που ξεκίνησε από το 2010. «Έχουμε 44 συμβουλευτικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα, ένα εκ των οποίων βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη» σημείωσε και πρόσθεσε ότι γίνεται προσπάθεια να πολλαπλασιαστούν ώστε κάθε δήμος να έχει και ένα κέντρο.
Επιπλέον το υπουργείο έχει κάνει προσπάθεια με πρωτόκολλα συνεργασίας με ξενοδόχους ώστε προτού οι γυναίκες μπουν σε ξενώνες να μπορούν σε σύντομο και έκτακτο χρόνο να φιλοξενούνται. Συμπληρωματικά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τα Τμήματα Ασφάλειας μπορούν, όταν υπάρχει αυξημένη επικινδυνότητα, να οδηγούν τις γυναίκες σε ασφαλείς κατοικίες.
πηγή: naftemporiki.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Αγγλία: Βρέθηκαν αποτυπώματα εκατοντάδων δεινοσαύρων
02 Ιανουαρίου 2025 -
Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί
02 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ