close search results icon

Ένα χρόνο χωρίς τον Μίκη

Ένα χρόνο χωρίς τον Μίκη

Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου του 2021, ώρα 8.35. Ήταν εκείνο το πρωϊνό, ακριβώς έναν χρόνο πριν, που ένας ζωντανός μύθος πέρασε στη σφαίρα της αθανασίας. Ο Μίκης Θεοδωράκης, ο «Αρχάγγελος» της Ελλάδας, εκείνος που τήν ταξίδεψε στα πέρατα της γης μέσα από τη μουσική και τους αγώνες του για την ελευθερία, άνοιξε τα φτερά του και πέταξε ψηλά, εγκαταλείπονας τα εγκώσμια, στα 96 του χρόνια, για να εγκατασταθεί πλέον μόνιμα στο Πάνθεων των Αθανάτων. Κι η Ελλάδα ολόκληρη δάκρυσε στον αποχαιρετισμό κι ο πλανήτης σύσσωμος υποκλίθηκε μπροστά του και η ιστορία άνοιξε διάπλατα το βιβλίο της για να τον υποδεχτεί.

Κι όμως, έναν χρόνο μετά το φευγιό του ο Μίκης παραμένει, μ΄ έναν μεταφυσικό σχεδόν τρόπο, παρών, εδώ, κοντά μας, δίπλα μας. Μέσα από τον «Επιτάφιο», το «Άξιον Εστί», τη «Ρωμιοσύνη» και τ’ άλλα σπουδαία έργα του, μέσα από τα λόγια των ποιητών που έβαλε στο στόμα όλων των Ελλήνων, μέσα από τους αγώνες του, την διαχρονική πίστη του στη δημοκρατία και το αέναο νοιάξιμό του για το μέλλον της πατρίδα του αλλά και την δημιουργία ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τις επόμενες γενιές.

Ο Μίκης είναι εκεί, σε κάθε νότα, σε κάθε ρυθμό, σε κάθε κείμενό του, στον αέρα που ανέπνεαν οι Έλληνες μαζί του για σχεδόν έναν αιώνα. Μπορεί να λείπει η φυσική του παρουσία, εκείνος όμως συνεχίζει να παραδίδει πολύτιμα μαθήματα ζωής τα οποία μοιάζουν ατελείωτα. Γιατί κάθε φορά που βουτάς στον μαγικό κόσμο του, στον «Γαλαξία» του,όπως έλεγε ο ίδιος, πάντα ανακαλύπτεις και κάτι καινούργιο που μπορεί να προέρχεται από το μακρινό παρελθόν, μοιάζει, ωστόσο, πιο επίκαιρο από

Περισσότερα εδώ 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ