Ένα βήμα πριν τη γενίκευση του πολέμου, στην επέτειο της 7ης Οκτωβρίου
Παραλίγο διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ισραήλ - Γαλλίας ● Έκκληση για ειρήνη και δικαιοσύνη από τον ΓΓ του ΟΗΕ.
Σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού τελεί ο IDF, παραμονή της επετείου από τον ένα χρόνο της εφόδου της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, υπό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν νέες επιθέσεις, αλλά και σε οργασμό προετοιμασίας για τα αντίποινα που σχεδιάζει η κυβέρνησηΝετανιάχου εναντίον του Ιράν, μετά την ομοβροντία βαλλιστικών πυραύλων την περασμένη Τρίτη σε ισραηλινούς στόχους, που ακολούθησε τις δολοφονίες των ηγετών της Χεζμπολά και της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης.
Ταυτόχρονα, η δράση του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται, με την πολιτική προστασία να κάνει λόγο τις πρώτες πρωινές ώρες για τουλάχιστον 24 νεκρούς και δεκάδες άλλους τραυματίες, σε αεροπορικό βομβαρδισμό εναντίον ισλαμικού τεμένους, που είχε μετατραπεί σε κέντρο υποδοχής εσωτερικά εκτοπισμένων, στην Ντέιρ αλ Μπάλα (κεντρικά).
Στον παλαιστινιακό θύλακα, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου έχει μετατραπεί σε ερείπια και ο πληθυσμός του είναι αντιμέτωπος με το φάσμα της πείνας, έπειτα από έναν χρόνο πολέμου, χθες Σάββατο σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άνθρωποι, ανάμεσά τους παιδιά, σύμφωνα με υπηρεσίες πρώτων βοηθειών. Από την αρχή του πολέμου, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 41.825 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, κατά το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Με πολλαπλά μέτωπα ανοιχτά στη Μέση Ανατολή, ο επικεφαλής του ισραηλινού γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας στρατηγός Χερτσί Χαλεβί εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να συνεχιστούν «αδιάκοπα» τα πλήγματα και στη Χεζμπολά, εναντίον της οποίας διεξάγονται ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις από τα τέλη του περασμένου μήνα.
«Αυτή την εβδομάδα, καλούμε σε ενθύμηση της επετείου του πολέμου και της (επίθεσης της) 7ης Οκτωβρίου (2023). Είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε τις δυνάμεις μας ενόψει αυτής της ημέρας» στο εσωτερικό, εξαιτίας της ανησυχίας πως θα εξαπολυθούν νέες επιθέσεις, ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντανιέλ Χαγκάρι, χωρίς καμιά περαιτέρω διευκρίνιση.
Σε μήνυμά του ενόψει της επετείου, ο ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ κατήγγειλε τη «μόνιμη απειλή» του Ιράν και τον «τρομοκρατών εντολοδόχων του», που είναι «αποφασισμένοι να καταστρέψουν το ένα και μοναδικό έθνος κράτος μας».
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου αναμένεται να εκφωνήσει αύριο Δευτέρα διάγγελμα προς το έθνος για την επέτειο της επίθεσης, το έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Στην έφοδο της Χαμάς έχασαν τη ζωή τους στην ισραηλινή πλευρά 1.205 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, οι 97 παραμένουν σε αιχμαλωσία στον παλαιστινιακό θύλακο, από τους οποίους 64 θεωρείται πως είναι ζωντανοί και 33 έχουν κηρυχθεί νεκροί από τον ισραηλινό στρατό.
Μετά την ομοβροντία πυραύλων που εκτόξευσε την Τρίτη το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, ο στρατός «προετοιμάζει ανταπόδοση», διαβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματικός του, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
«Το Ιράν έχει ήδη εξαπολύσει δυο φορές εκατοντάδες πυραύλους εναντίον του εδάφους μας (...). Το Ισραήλ έχει καθήκον και δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να ανταποδώσει τις επιθέσεις αυτές κι αυτό θα κάνουμε», υπερθεμάτισε και ο Νετανιάχου.
Από τη Δαμασκό, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Αμπάς Αραγτσί προειδοποίησε ότι «για κάθε δράση θα υπάρξει αντίδραση, αναλογική και παρόμοια από το Ιράν», αν όχι «ακόμη πιο δυνατή».
Σύμφωνα με την Τεχεράνη, οι κάπου 200 πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν την Τρίτη εναντίον του Ισραήλ, αποτελούσαν «νόμιμα» αντίποινα για τις δολοφονίες του Χασάν Νασράλα, του γενικού γραμματέα της Χεζμπολά, σε αεροπορικό βομβαρδισμό την 27η Σεπτεμβρίου σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, και του Ισμαήλ Χανίγια, του ηγέτη της Χαμάς, σε έκρηξη στην ιρανική πρωτεύουσα, την 31η Ιουλίου, αποδοθείσα στο Ισραήλ.
Το Ιράν είχε ήδη εξαπολύσει απευθείας επίθεση εναντίον του Ισραήλ —την πρώτη στην ιστορία— την 13η Απριλίου, εξαπολύοντας εκατοντάδες drones, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους, σε αντίποινα για τον πολύνεκρο βομβαρδισμό που ισοπέδωσε το προξενείο του στη Δαμασκό, επίσης αποδοθέντα στο Ισραήλ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος παρότρυνε το Ισραήλ να μην πλήξει ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Από την πλευρά του, ο προκάτοχός του Μπάιντεν και υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για τη διαδοχή του, Ντόναλντ Τραμπ, έκρινε πως το Ισραήλ θα έπρεπε να πλήξει ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Νέοι σφοδροί βομβαρδισμοί της Βηρυτού
Αφού, όπως λέει, αποδυνάμωσε τη Χαμάς στις —συνεχιζόμενες— επιχειρήσεις του στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ μετέφερε στα μέσα Σεπτεμβρίου το κέντρο βάρους του πολέμου στο βόρειο μέτωπο, στα σύνορα με τον Λίβανο, όπου η Χεζμπολά άνοιξε μέτωπο για να υποστηρίξει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα την 8η Οκτωβρίου 2023.
Η κυβέρνηση Νετανιάχου λέει πως θα βάλει τέλος στις εκτοξεύσεις ρουκετών και πυραύλων από τη Χεζμπολά και έτσι θα επιτραπεί η ασφαλής επιστροφή δεκάδων χιλιάδων εσωτερικά εκτοπισμένων κατοίκων του βόρειου Ισραήλ.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πολλαπλασίασαν τους σφοδρούς και πολύνεκρους αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε προπύργια της Χεζμπολά από την 23η Σεπτεμβρίου, στο νότιο τμήμα του Λιβάνου, στην κοιλάδα Μπεκάα και αλλού, προτού εξαπολύσουν χερσαίες επιχειρήσεις την 30ή Σεπτεμβρίου.
Το βράδυ του Σαββάτου, το λιβανικό εθνικό πρακτορείο ειδήσεων ANI έκανε λόγο για πέντε νέους βομβαρδισμούς σε νότιο προάστιο και τα περίχωρά του, ανάμεσά τους τρεις «πολύ σφοδρούς», λίγη ώρα έπειτα από νέες διαταγές του ισραηλινού στρατού σε αμάχους να φύγουν αμέσως από το προπύργιο αυτό της Χεζμπολά.
Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε πως «πλήττει τρομοκρατικούς στόχους», εγκαταστάσεις της Χεζμπολά, στον τομέα αυτό της Βηρυτού, μέσω Telegram.
Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου άκουγαν ισχυρές εκρήξεις σε νότιους τομείς της πόλης και στην περιφέρειά της για πάνω από δυο ώρες.
Ένας από αυτούς, κοντά στη Σάμπρα, στη νότια συνοικία, είδε δεκάδες ανθρώπους να φεύγουν, κρατώντας λιγοστά υπάρχοντά τους, με φόντο εκρήξεις.
Από την πλευρά της, η Χεζμπολά διαβεβαίωσε ότι «ομάδα στρατιωτών του ισραηλινού εχθρού προσπάθησε να διεισδύσει (...) στην Μπλίντα», αλλά μαχητές της τους στοχοποίησαν «με πυρά πυροβολικού» και «τους ανάγκασαν να υποχωρήσουν».
Ο ισραηλινός στρατός λέει πως από την 30ή Σεπτεμβρίου «εξάλειψε περίπου 440 τρομοκράτες», ανάμεσά τους «30 διοικητές» της Χεζμπολά στον Λίβανο.
Την περασμένη Παρασκευή, σφυροκόπησε τις νότιες συνοικίες της Βηρυτού, με στόχο, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Ynet —την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Γεντότ Αχρονότ—, οι βομβαρδισμοί είχαν στόχο το αρχηγείο της υπηρεσίας πληροφοριών της Χεζμπολά, όπου πιστεύεται πως βρισκόταν ο Χασέμ Σαφιεντίν, δυνητικός διάδοχος του θανόντα γενικού γραμματέα του κόμματος Νασράλα.
Εκπρόσωπος της Χεζμπολά είπε, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, πως η επαφή με τον Χασέμ Σαφιεντίν «χάθηκε» από τότε.
Σύμφωνα με την υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών του Λιβάνου, έχουν σκοτωθεί πάνω από 2.000 άνθρωποι στη χώρα από τον Οκτώβριο του 2023, οι 1.000 και πλέον από την 23η Σεπτεμβρίου. Η κυβέρνηση του Λιβάνου υπολογίζει πως έχουν εκτοπιστεί τουλάχιστον 1,2 εκατ. πολίτες.
«Είμαστε στον δρόμο εδώ και 13 ημέρες», δήλωσε η Σάλμα Σάλμαν, 30 ετών, που εγκατέλειψε το σπίτι της σε νότιο προάστιο της Βηρυτού και κατέφυγε στην καρδιά της πρωτεύουσας. «Ζούμε ατελείωτο εφιάλτη», πρόσθεσε.
Παραλίγο διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ισραήλ - Γαλλίας
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε χθες να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων που χρησιμοποιούνται από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, προκαλώντας την οργή του ισραηλινού πρωθυπουργού, που έκανε λόγο για «ντροπή».
Η ανταλλαγή γρήγορα μετατράπηκε σε διπλωματική κρίση. Σε βαθμό που το Ελιζέ έδωσε στη δημοσιότητα αργότερα το βράδυ του Σαββάτου δελτίο Τύπου διαβεβαιώνοντας πως η Γαλλία παραμένει «φίλη του Ισραήλ» και στηλίτευσε τις «υπερβολικές» εκφράσεις του κ. Νετανιάχου.
«Ντροπή τους», είπε ο επικεφαλής της ισραηλινής κυβέρνησης αναφερόμενος στον Γάλλο πρόεδρο και άλλους δυτικούς ηγέτες που κατ’ αυτόν θέλουν την επιβολή εμπάργκο όπλων στον στρατό του.
Απεναντίας το Κατάρ, μεσολαβητής-κλειδί στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, χαρακτήρισε τη δήλωση του προέδρου Μακρόν «σημαντικό βήμα» στην προσπάθεια για να τελειώσει ο πόλεμος, ενώ η Ιορδανία επίσης εξήρε την έκκληση του ηγέτη της Γαλλίας.
Από την πλευρά του, ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Λάμι χαρακτήρισε χθες Σάββατο «βαθιά ανησυχητικές» τις πληροφορίες περί βομβαρδισμών του Ισραήλ, οι οποίοι έπληξαν «υγειονομικές εγκαταστάσεις και προσωπικό νοσοκομείων» στον Λίβανο.
►Οι ΗΠΑ απομάκρυναν χθες άλλους 145 ανθρώπους από τον Λίβανο, με δύο αεροσκάφη τα οποία είχαν προορισμό την Τουρκία, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. «Έως τώρα, έχουμε βοηθήσει 600 Αμερικανούς πολίτες, μόνιμους κατοίκους (στον Λίβανο), καθώς και τα μέλη της άμεσης οικογένειάς τους να φύγουν από τον Λίβανο με πτήσεις οργανωμένες από τις ΗΠΑ», συνέχισε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.
Έκκληση για ειρήνη και δικαιοσύνη απευθύνει ο ΓΓ του ΟΗΕ
Σε μήνυμά του για την επέτειο της επίθεσης της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες επισημαίνει πως η παγκόσμια καταδίκη των ενεργειών μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος παραμένει σθεναρή, ενώ επισημαίνει ότι η επίθεση άφησε βαθιές πληγές κι επαναλαμβάνει την έκκλησή του για άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση των ομήρων.
Αναφέρεται στον πόλεμο που έχει προκαλέσει ανείπωτα δεινά στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο. Επαναλαμβάνει την έκκλησή του για ειρήνη, δυνατότερα παρά ποτέ, καλώντας να υπάρξει παύση της βίας και λύση βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, στη δικαιοσύνη και στην αξιοπρέπεια για όλους στη Μέση Ανατολή.
Ο ΟΗΕ παραμένει αφοσιωμένος σε αυτούς τους στόχους, τονίζοντας την ανάγκη για ελπίδα και βιώσιμη λύση, με την οποία το Ισραήλ, η Παλαιστίνη και η περιοχή θα μπορέσουν «επιτέλους» να ζήσουν με «ειρήνη, αξιοπρέπεια και σεβασμό».
Η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες
Συμπληρώνεται ένας χρόνος από τα φρικιαστικά γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε τρομοκρατική επίθεση ευρείας κλίμακας στο Ισραήλ, σκοτώνοντας πάνω από 1.250 Ισραηλινούς και ξένους υπηκόους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών.
Περισσότεροι από 250 άνθρωποι απήχθησαν και οδηγήθηκαν στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένων πολλών γυναικών και παιδιών.
Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου σημάδεψε τις ψυχές — κι αυτή την ημέρα θυμόμαστε όλους όσοι σκοτώθηκαν βάρβαρα κι υπέστησαν ανείπωτη βία, συμπεριλαμβανομένης σεξουαλικής βίας, καθώς απλώς ζούσαν τη ζωή τους.
Αυτή είναι μια μέρα που η διεθνής κοινότητα πρέπει να επαναλάβει με την πιο δυνατή φωνή την απόλυτη καταδίκη μας για τις αποτρόπαιες πράξεις της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης της αρπαγής ομήρων.
Κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε, συναντήθηκα με οικογένειες των ομήρων... Έμαθα περισσότερα για τις ζωές, τις ελπίδες και τα όνειρα των αγαπημένων τους... και μοιράστηκα την αγωνία και τον πόνο τους.
Δεν μπορώ να διανοηθώ τα βασανιστήρια που είναι υποχρεωμένοι να υφίστανται καθημερινά. Απαιτώ για ακόμη μια φορά την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων.
Μέχρι τότε, η Χαμάς πρέπει να επιτρέψει στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού να επισκέπτεται τους ομήρους.
Η 7η Οκτωβρίου είναι φυσικά μια μέρα που θα επικεντρωθούμε στα γεγονότα εκείνης της απαίσιας ημέρας. Εκφράζω την αλληλεγγύη μου σε όλα τα θύματα και στους αγαπημένους τους.
Μετά την 7η Οκτωβρίου ξέσπασε κύμα συνταρακτικής βίας και αιματοχυσίας.
Ο πόλεμος που ακολούθησε τις φοβερές επιθέσεις πριν από ένα χρόνο συνεχίζει να καταστρέφει ζωές και να προκαλεί βαθιά ανθρώπινα δεινά στους Παλαιστίνιους στη Γάζα, και τώρα στο λαό του Λιβάνου.
Έχω μιλήσει γι' αυτό συχνά και ξεκάθαρα.
Έχει έρθει η ώρα για αφεθούν ελεύθεροι οι όμηροι. Να σιγήσουν τα όπλα. Η ώρα να τερματιστούν τα δεινά που έχουν κατακλύσει την περιοχή. Ο καιρός για ειρήνη, διεθνές δίκαιο και δικαιοσύνη.
Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν δεσμευτεί πλήρως για την επίτευξη αυτών των στόχων.
Εν μέσω τόσης αιματοχυσίας και διχασμού, πρέπει να συνεχίσουμε να ελπίζουμε.
Ας τιμήσουμε τη μνήμη των θυμάτων, ας επανενώσουμε τις οικογένειες κι ας βάλουμε τέλος στα δεινά και στη βία σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.
Κι ας μη σταματήσουμε ποτέ να εργαζόμαστε για διαρκή λύση της σύγκρουσης, με την οποία το Ισραήλ, η Παλαιστίνη και όλες οι άλλες χώρες της περιοχής θα μπορέσουν επιτέλους να ζήσουν ειρηνικά, με αξιοπρέπεια και με σεβασμό του ενός για τον άλλο».
πηγή: efsyn.gr
* κεντρική φώτο: Μπαράζ βομβαρδισμών στη Βηρυτό τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή 6 Οκτωβρίου | AP Photo/Hussein Malla
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Ο καιρός την Τετάρτη (22/1): Γενικά αίθριος με μικρή άνοδο της θερμοκρασίας
22 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ