Ένας μοναδικός αρχαιολογικός περίπατος στη Θεσσαλονίκη της εποχής μεταξύ του 4ου και του 2ου αιώνα π.Χ. χωρίς εισιτήριο!
Υπαίθρια έκθεση «Αγρός, Οικία, Κήπος, Τόπος».
Έναν υπέροχο και μοναδικό αρχαιολογικό περίπατο στη Θεσσαλονίκη της εποχής μεταξύ του 4ου και του 2ου αιώνα π.Χ. χωρίς εισιτήριο έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης.
Ο λόγος για την υπαίθρια έκθεση «Αγρός, Οικία, Κήπος, Τόπος», στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνει αρχαιότητες της εποχής της μεγάλης ακμής της Θεσσαλονίκης (2ος – 4ος αιώνας μ.Χ.).
Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, στο πρώτο μέρος της έκθεσης παρουσιάζονται σαρκοφάγοι και βωμοί από τα νεκροταφεία της πόλης, ταφικά μνημεία που τοποθετούνταν στις πλευρές των δρόμων ή εντάσσονταν σε ιδιόκτητους περιβόλους (τόποι).
Στο δεύτερο τμήμα της έκθεσης υπάρχει η αναπαράσταση μίας πλούσιας αστικής οικίας της Θεσσαλονίκης των αυτοκρατορικών χρόνων (2ος-3ος αι. μ.Χ.). Για τη διαμόρφωσή της οικίας χρησιμοποιήθηκαν σύγχρονα δομικά υλικά, αλλά και αυθεντικά ψηφιδωτά δάπεδα. Η οικία στη Θεσσαλονίκη, αν και δέχεται επιρροές από τη Ρώμη, συνεχίζει τον τύπο των πλούσιων ελληνιστικών σπιτιών με ανάπτυξη των χώρων γύρω από μία εσωτερική αυλή με περιμετρική κιονοστοιχία. Τοίχοι και δάπεδα διακοσμούνται με τοιχογραφίες και εντυπωσιακά ψηφιδωτά.
Η τρίτη ενότητα της έκθεσης περιλαμβάνει τιμητικούς βωμούς που αποτελούν τις βάσεις αγαλμάτων σημαντικών πολιτών της Θεσσαλονίκης, σε δημόσιους χώρους και οικοδομήματα.
Στην υπαίθρια έκθεση «Μνήμη και Λίθοι» παρουσιάζονται λίθινες αρχαιότητες από τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία. Τα περισσότερα αντικείμενα χρονολογούνται από τον 1ο έως τον 7ο αιώνα μ.Χ.
Ο λίθος, φυσικό υλικό με μεγάλη αντοχή με διάρκεια στον χρόνο, αποτελεί το κύριο υλικό κατασκευής ναών και δημόσιων κτηρίων, αγαλμάτων ηρώων και θεών, ανδριάντων και προτομών ηγεμόνων και επιφανών πολιτών. Σε λίθο χαράχθηκαν οι νόμοι και τα ψηφίσματα των πόλεων, οι αναθηματικές επιγραφές προς τους θεούς, οι τιμητικές επιγραφές για τους άρχοντες, τους βασιλείς και τους αυτοκράτορες. Με λίθινες ανάγλυφες στήλες, βωμούς και μνημεία ο άνθρωπος σήμανε τους τάφους των νεκρών του.
Η έκθεση είναι προσβάσιμη σε άτομα με κινητικά προβλήματα και προβλήματα όρασης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Η ΠΕ Πέλλας έκοψε τη βασιλόπιτα της για το 2025
22 Ιανουαρίου 2025 -
Σταμενίτης: Συγχαρητήρια στον νέο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
22 Ιανουαρίου 2025 -
Θερμή συνάντηση του Νίκου Παρούτογλου με την Αθηνά Αηδονά
22 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ