Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα “Ψηφιοποίηση και έξυπνες πόλεις: Προσβασιμότητα και ασφάλεια στις αστικές διαδρομές”
Από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Πάρκο Καινοτομίας.
Τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις μετακινήσεις τους οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, οι καινοτόμες λύσεις επανασχεδιασμού αστικών διαδρομών αλλά και τα νέα ψηφιακά εργαλεία που υποστηρίζουν την ανεμπόδιστη μετακίνηση βρέθηκαν στο επίκεντρο ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω της Αντιπεριφέρειας Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και το Πάρκο Καινοτομίας JOIST.
Η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα “Ψηφιοποίηση και έξυπνες πόλεις: Προσβασιμότητα και ασφάλεια στις αστικές διαδρομές” πραγματοποιήθηκε χτες στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας.
“Στη σύγχρονη εποχή της τεχνολογικής εξέλιξης τα ψηφιακά εργαλεία μπορούν να λειτουργήσουν προς όφελος όλων των πολιτών, ιδιαίτερα εκείνων που ανήκουν στις πιο ευπαθείς ομάδες. Εξετάζουμε από κοινού πώς μπορούμε να αξιοποιήσουμε αυτή τη σύγχρονη τεχνολογία, τα ψηφιακά εργαλεία και τις καλές πρακτικές με επίκεντρο τον άνθρωπο, δίνοντας προτεραιότητα στις ανάγκες για συμπερίληψη, απλότητα και πρακτικότητα. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της δέσμευσής της για μια βιώσιμη και συμπεριληπτική ανάπτυξη στηρίζει ενεργά αυτές τις πρωτοβουλίες. Για μας είναι επιτακτική ανάγκη να αναδείξουμε μια νέα αντίληψη, με την τεχνολογία να λειτουργεί ως εργαλείο που ενώνει, συμπεριλαμβάνει και ενδυναμώνει”, ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Νίκος Τζόλλας.
“Στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ έχουμε συμφωνήσει με τους δήμους να σχεδιάσουμε έργα αναπλάσεων μεγάλης κλίμακας, εμβληματικά, που βάσει και της κείμενης νομοθεσίας θα πληρούν όλα τα κριτήρια, ώστε οι χώροι να είναι προσβάσιμοι από όλους. Το ζήτημα, όμως, είναι εμείς οι ίδιοι να σεβαστούμε τον δημόσιο χώρο. Όσες προσπάθειες κι αν κάνουμε, όσα έργα κι αν υλοποιήσουμε, τίποτε δεν θα αλλάξει στην πράξη, αν πρώτα εμείς ως πολίτες δεν αλλάξουμε νοοτροπία”, σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Κώστας Γιουτίκας.
Για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Περιφέρεια στην κατεύθυνση της βελτίωσης της προσβασιμότητας μίλησε η Πελαγία Ιορδανίδου, Τομεάρχης Προσβασιμότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις αστικές αναπλάσεις που σχεδιάζονται και υλοποιούνται με έμφαση στη βιώσιμη αστική κινητικότητα αλλά και στις αποφάσεις τις οποίες υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας για τη διάθεση 7,5 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την υλοποίηση παρεμβάσεων ισότιμης πρόσβασης για τους φοιτητές και τα άτομα με αναπηρία στα τρία ανώτατα πανεπιστημιακά ιδρύματα που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη -το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος.
Στην αναγκαιότητα να αναπτυχθούν εφαρμογές όπου θα αποτυπώνονται οι προσβάσιμες διαδρομές αλλά και τα καταστήματα που είναι προσβάσιμα για όλους αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου και Αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας Λευτέρης Αλεξανδρίδης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία σχετικά με το πρόβλημα της παράνομης στάθμευσης σε θέσεις ή ράμπες ΑμΕΑ, τα οποία παρουσίασε ως εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Τροχαίας Θεσσαλονίκης η Αστυνόμος Α΄ Ζωή Γεωργίου, μόνον κατά το πρώτο δεκάμηνο του 2024 βεβαιώθηκαν συνολικά 2.973 παραβάσεις. “Αδιαμφισβήτητα είναι ένα θέμα παιδείας, είναι θέμα κουλτούρας και έλλειψης κοινωνικής ενσυναίσθησης. Η λύση στο πρόβλημα αυτό δεν είναι να έχουμε έναν τροχονόμο πάνω από κάθε ράμπα ή πάνω από κάθε ειδικό χώρο στάθμευσης. Πρέπει να αλλάξει ο τρόπος σκέψης μας”, υπογράμμισε η κυρία Γεωργίου.
Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία κατά τις καθημερινές μετακινήσεις τους στον αστικό ιστό μίλησαν στο πρώτο πάνελ της ενημερωτικής εκδήλωσης οι: Νίκος Χατζηδάφνης, Πρόεδρος Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών Περιφερειακής Ένωσης Κεντρικής Μακεδονίας και Γεώργιος Αυγουστίδης, Πρόεδρος ΠΑ.Σ.ΠΑ Μακεδονίας – Θράκης. Συντονιστής του πάνελ ήταν ο Ιωάννης Καστούρας, ιδρυτής και εκτελεστικός διευθυντής της “Metavasis” Συμβουλευτικής.
Το δεύτερο πάνελ, με συντονίστρια την Αγγελική Μονέδα, Δρ. Ηλεκτρολόγο Μηχανικό και Μηχανικό Υπολογιστών από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, επικεντρώθηκε σε καλές εφαρμογές και σε ψηφιακά εργαλεία για την προσβασιμότητα και την ασφάλεια στις αστικές διαδρομές. Τις απόψεις τους κατέθεσαν οι: Δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης, Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, Διευθυντής Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ)-ΕΚΕΤΑ, Ανδρέας Συμεωνίδης, Καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών με γνωστικό αντικείμενο «Τεχνικές Ανάπτυξης Λογισμικού», Επικεφαλής της ομάδας ISSEL, Υπεύθυνος Έρευνας στην εταιρεία Cyclopt, Θεόφιλος Μυλωνάς, Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Τεχνολογίας Πληροφορικής Ελλάδας, Τάσος Μάνος, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Τεχνολογίας Πληροφορικής Ελλάδας (ΣΕΤΠΕ), Πρόεδρος και CEO Dotsoft, Σωτήρης Καραγιάννης, Chief Innovation Officer, Space Hellas S.A. και Γιώργος Βουλγαρούδης, Διευθύνων Σύμβουλος Brainbox.
Στο τρίτο πάνελ η συζήτηση εστίασε στις δυνατότητες ενσωμάτωσης αυτών των λύσεων σε τοπικό επίπεδο. Τη συζήτηση συντόνισε ο Γιώργος Πετρίδης, Διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Νομού Θεσσαλονίκης, ενώ τις απόψεις τους, πέραν της εκπροσώπου της Διεύθυνσης Τροχαίας, κατέθεσαν οι Ιωάννης Καστούρας, Δρ. Πρόιος Απόστολος, Γενικός Γραμματέας της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Ιωάννης Πολίτης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ και Κωνσταντία Μπέσσα, Επικεφαλής της Ομάδας Σχεδιασμού και Αξιολόγησης της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Μητροπολιτικής Περιοχής Θεσσαλονίκης.
Στην ενημερωτική εκδήλωση παρέστησαν η Διευθύντρια Τροχαίας Θεσσαλονίκης Παρασκευή Παρασκευοπούλου και ο Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Στράτος Σιμόπουλος ως Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Συλλήψεις για ναρκωτικά και κλοπές τα Χριστούγεννα
26 Δεκεμβρίου 2024 -
Το Σάββατο το τελευταίο αντίο στην Άννα Δάσιου
26 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ