close search results icon

ΕΝΙΠ Πέλλας: "Ένα έγγραφο χωρίς Α.Π. έφερε αναστάτωση σε Νοσοκομείο - Η θέση μας"

Που αναφέρεται και τι σημειώνουν οι γιατροί οτι μπορεί να συμβεί. 

Με αφορμή έγγραφο που κυκλοφόρησε σε νοσοκομείο, χωρίς αριθμό πρωτοκόλλου και χωρίς ημερομηνία, το οποίο αναφέρεται στις κανονικές άδειες των ειδικευομένων γιατρών, πρέπει να σημειωθούν τα εξής:

Ο ειδικευόμενος γιατρός έχει το δικαίωμα να παραιτηθεί από την υπηρεσία στην οποία εργάζεται και η υπηρεσία οφείλει να κάνει αποδεκτή την παραίτηση του. Ως εκ τούτου είναι παντελώς αυθαίρετο να απειλούνται οι ειδικευόμενοι συνάδελφοι, πως σε περίπτωση μεγάλου υπολοίπου κανονικής αδείας, η αίτηση παραίτησης δεν θα γίνεται αποδεκτή.

Η σύμβαση εργασίας δεν μπορεί να παρατείνεται χρονικά με μονομερή απόφαση του εργοδότη. Η κανονική άδεια χορηγείται εντός του χρόνου που ορίζει η σύμβαση εργασίας. 

Εφόσον συμφωνηθεί μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη η παράταση της σύμβασης, η κανονική άδεια μπορεί να χορηγηθεί και εντός των χρονικών ορίων της παράτασης. Η κανονική άδεια δεν μπορεί να χορηγείται σε χρόνο μετά τη λύση της σύμβασης εργασίας.

Τα δικαιώματα της άδειας και του ρεπό, το δικαίωμα στην ανάπαυση, δεν αποτελούν απλώς μια συμβατική υποχρέωση της υπηρεσίας. Αποτελούν θεμελιωμένα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, ώστε να μπορεί ο γιατρός να ανταπεξέλθει με ασφάλεια στις δύσκολες συνθήκες εργασίας.

Οι ειδικευόμενοι συνάδελφοι δεν πρέπει να ενδίδουν σε πιέσεις και θα πρέπει να ζητούν να λαμβάνουν τα ρεπό εφημερίας και τις κανονικές άδειες μέσα στα χρονικά πλαίσια της ειδικότητας, όπως προβλέπεται. Σε περίπτωση που πλησιάζει η λήξη του χρόνου ειδικότητας και υπολείπεται μεγάλο υπόλοιπο αδείας, να ζητούν την χορήγηση του υπολοίπου της κανονικής τους άδειας, εντός του χρονικού πλαισίου της ειδικότητας. 

Εάν διευθυντής κλινικής δεν υπογράφει την άδεια, ο ειδικευόμενος απευθύνεται στον διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίας. Αν και αυτός δεν υπογράψει, τότε με αίτηση του στο πρωτόκολλο, την αιτείται από τον διοικητή του νοσοκομείου, ο οποίος υποχρεούται να τη χορηγήσει.

Τα μεγάλα υπόλοιπα κανονικής άδειας δεν αποτελούν επιλογή του ειδικευόμενου. Δημιουργούνται εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού σε κλινικές και τμήματα των δημοσίων νοσοκομείων. Οι ασφυκτικές εργασιακές συνθήκες «γαλέρας» για τους ειδικευόμενους, το γεγονός ότι νέοι γιατροί αναγκάζονται να δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια, χωρίς να μπορούν πολλές φορές να λάβουν τα ρεπό και τις άδειες που δικαιούνται, οδηγεί σε νέες παραιτήσεις, ωθεί τους νέους γιατρούς στο εξωτερικό, επιτείνοντας το πρόβλημα.

Η επίκληση υπηρεσιακών αναγκών για το «κόψιμο» ρεπό και αδειών, αποτελεί πρόκληση για τους νοσοκομειακούς γιατρούς. Τα τεράστια κενά σε υγειονομικό προσωπικό, δημιουργήθηκαν από την κυβερνητική πολιτική που ακολουθήθηκε τουλάχιστον την τελευταία 15ετία από όλους όσους κυβέρνησαν. Έχουν ακέραια την ευθύνη για την απαξίωση της ειδίκευσης στα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία, για την εργασιακή και μισθολογική απαξίωση των γιατρών του ΕΣΥ.

Καλούμε τους ειδικευόμενους συναδέλφους να απευθύνονται στην Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας για κάθε ζήτημα. Να συσπειρωθούν στην ΕΝΙΠ, διεκδικώντας εργασιακή αξιοπρέπεια, αυξήσεις στους μισθούς στο ύψος των σύγχρονων αναγκών, μαζικές, μόνιμες προσλήψεις, καμία περιστολή των δικαιωμάτων μας. Το δίκαιο κρίνεται στο δρόμο του αγώνα!

Αποφασιστικό βήμα διεκδίκησης και αγώνα η μεγάλη 48ωρη Πανελλαδική Απεργία, 29-30 Νοέμβρη με Πανελλαδική Κινητοποίηση στην Αθήνα στις 30 Νοεμβρίου!

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΕΛΛΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ