Ένοπλες Δυνάμεις: Η νέα δομή τους - Πώς θα είναι ο ελληνικός Iron Dome, 200 F-35, Rafale, Viper και νέες φρεγάτες
Ο πολλαπλασιασμός της μαχητικής ισχύος, η χρήση της υψηλής τεχνολογίας και η δυνατότητα αποτροπής κάθε απειλής μπαίνουν στο επίκεντρο της νέας δομής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας.
Η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε επαφές με το Ισραήλ για χρησιμοποίηση της εμπειρίας του στη δημιουργία του δικού της «Iron Dome», ενός πολυεπίπεδου αντιαεροπορικού, αντιπυραυλικού και antidrone συστήματος που θα μπορεί να αναχαιτίζει υπερηχητικούς πυραύλους ακόμα και έξω από την ατμόσφαιρα της Γης, ενισχύεται σε όλα τα επίπεδα.
Ο σχεδιασμός θέλει την Πολεμική Αεροπορία να αποκτά 200 αεροσκάφη 4,5ης και 5ης Γενιάς για την Π.Α. το Πολεμικο Ναυτικο να ενισχύεται με 16 κύριες μονάδες επιφάνειας, τα νησιά να «θωρακίζονται» με αρματα μάχης 3ης γενιάς και την προσθήκη στρατηγικών πυραύλων μακράς εμβέλειας, τη χρήση μη επανδρωμένων οχημάτων, drone κι αντί – drone συστημάτων σε κάθε μονάδα. Επιπλέον, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα αποκτήσουν τον δικό τους δορυφόρο.
Οσχεδιασμός για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων ως το 2035μοιάζει να είναι βγαλμένος από τα όνειρα κάθε Έλληνα που οραματίζεται μια χώρα με ισχυρή δύναμη αποτροπής, καθώς δείχνει να έχει απαντήσεις σε κάθε επίπεδο και σε κάθε σύγχρονη πρόκληση, όπως αυτές έχουν σκιαγραφηθεί στα πεδία μαχών. Από τον Σιδηρούν Θόλο, στα αντιdrone και στα συστήματα αποτροπής επιθέσεων με έξυπνα όπλα, υβριδικές απειλές και επιθέσεις κυβερνοπολέμου, οι Ένοπλες Δυνάμεις μετατρέπονται σε ένα υπερσύγχρονο και πανίσχυρο μέσο διατήρησης όχι μόνο της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, αλλά και της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.Κλείσιμο
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στην ιστορία του ελληνικού κράτους στον τομέα της Εθνικής Άμυνας και έχει ως κεντρικό άξονα/ φιλοσοφία της τη δημιουργία ενός σύγχρονου, τακτικά ευέλικτου και καλά εξοπλισμένου στρατού, ο οποίος είναι μικρότερος σε μέγεθος μεν, με μεγαλύτερη ισχύ πυρός δε, και θα μπορεί να επιχειρεί τόσο σε μεγάλους σχηματισμούς, όσο και σε επίπεδο μικρών και ευέλικτων μηχανοκίνητων μονάδων, με αυτόνομες drone και αντι-drone δυνατότητες και σύγχρονα οπλικά συστήματα και μέσα- περιλαμβανομένων δορυφορικών επικοινωνιών, μέσων ηλεκτρονικού πολέμου κ.α. «Οι αριθμοί οδηγούν στην ανάγκη της χώρας να αντιμετωπίσει μια απειλή απο εννεαπλάσιο πληθυσμό. Αυτό απαιτεί καινοτομία», εξήγησε οΝίκος Δένδιας.
Πώς θα είναι ο Σιδηρούς Θόλος της Ελλάδας
Το διεθνές πρακτορείο Reuters, αποκάλυψε χθες ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες με το Ισραήλ για την ανάπτυξη ενός αντιαεροπορικού και πυραυλικού αμυντικού θόλου κόστους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στον θόλο αυτό, ο οποίος θα μιμείται το διάσημο και δοκιμασμένο σύστημα του Ισραήλ σε συνδυασμό με συστήματα άλλων χωρών, που εκτοξεύουν πυραύλους για την αναχαίτιση πυραύλων και drones μικρού και μεγάλου βεληνεκούς, θα ενταχθούν τα συστήματα προστασίας που διαθέτει σήμερα η Ελλάδα, με τους Patriot και τους S-300.
Η νέα αντιαεροπορική «ομπρέλα» που θα θωρακίζει τη χώρα μας από αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις θα έχει τρία νέα, δοκιμασμένα, συστήματα από το Ισραήλ, με τη λογική του Iron Dome της χώρας, όχι όμως απαραίτητα όλα τα όπλα της από το Ισραήλ καιθα διαθέτει ενιαία αντίληψη και διοίκηση με εκτοξευτήρες σε νησιά και ενδοχώρα, μετακινούμενους βέβαια για να μην εντοπίζονται.
Το DAVID’S SLING (Σφεντόνα του Δαυίδ), το πιο σύγχρονο ισραηλινό σύστημα αεράμυνας, που είναι αντιβαλλιστικό. Έχει εμβέλεια έως και 300 χιλιόμετρα και ταχύτητα βλήματος που φτάνει τα 7.5 Mach.
Το BARAK MX που καλύπτει αποστάσεις από 35 έως και 150 χιλιόμετρα, με ύψος αναχαίτισης που φτάνει τα 30 χιλιόμετρα.
Το SPYDER, που είναι αυτοκινούμενο -άρα δύσκολο στον εντοπισμό- σύστημα μικρής και μεσαίας εμβέλειας. Διαθέτει πυραύλους Python-5 και Derby κι έχει εμβέλεια 20 και 50 χιλιόμετρα αντίστοιχα, ανώτατο υψόμετρο τα 30.000 και 52.000 πόδια, ενώ η μέγιστη ταχύτητα των πυραύλων αγγίζει τα 4 Mach.
Φυσικά, αυτά τα συστήματα θα πλαισιώνονται από τα μαχητικά μας αεροσκάφη, τα όπλα των νέων φρεγατών μας, τους πυραύλους PATRIOT και αρκετά ακόμα αντιαεροπορικά όπλα και συστήματα αντι-drones.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει ως τώρα, ο ελληνικός Σιδηρούς Θόλος, θα είναι έτοιμος για επιχειρησιακή λειτουργία μέσα στα επόμενα δυόμισι χρόνια και θα κοστίσει κατά τι λιγότερο από 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Αναμένεται να περάσει από το ΚΥΣΕΑ εντός του επόμενου μήνα και λίγο αργότερα θα έρθει για να “κουμπώσει” στο ευρύτερο σχέδιο εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας είχε μιλήσει πρόσφατα για τη δημιουργία δύο θόλων προστασίας της χώρας (ένας αντιπυραυλικός και ένας αντιdrone) για τον οποίο έχει δεσμευθεί το ποσό των 2 δισ. Ευρώ. «Αυτός ο αντιαεροπορικός θόλος θα καλύψει τη χώρα με κινητές μονάδες, χρησιμοποιώντας ως πλεονέκτημα, αυτό που θεωρείται κατ' αρχήν ως μειονέκτημα, τα 2.500 νησιά που έχουμε εκτός από τον ηπειρωτικό χώρο» είχε πει σε εκδήλωση στον Πειραιά ο κ. Δένδιας. Περιγράφοντας το σκεπτικό πίσω από την ανάπτυξη αυτού του τύπου άμυνας, ο Νίκος Δένδιας είχε πει σε συνέντευξή του πως «ήταν φανερό παρατηρώντας τους πολέμους στην Ουκρανία, τη Γάζα ότι χώρα έπρεπε να αποκτήσει αντιαεροπορική και αντιdrone κάλυψη. Φανταστείτε το σαν μια εκκλησία με δύο επάλληλους θόλους».
Σε ό,τι αφορά τα αντιdrones, αξίζει να σημειωθεί ότι θα χρησιμοποιούνται τέσσερα συστήματα, ένα εκ των οποίων αναμένεται να είναι το σύστημα αντι-drone «Κένταυρος», το πρωτότυπο του οποίου χρησιμοποιήθηκε επιτυχώς σε συνθήκες μάχης στην Ερυθρά Θάλασσα, καταρρίπτοντας drones των Χούθι, και προορίζεται να εξοπλίζει τις ελληνικές φρεγάτες.
200 F-35, Rafale, Viper και νέες φρεγάτες
Για το Πολεμικό Ναυτικό, ο υπουργός Άμυνας αποκάλυψε ότι η νέα του δομή, προβλέπει οροφή 16 κύριων μονάδων κρούσης, αλλά και τη δυνατότητα στρατηγικής κρούσης με βλήματα Scalp Naval, δημιουργώντας το ισχυρότερο Ναυτικό από συστάσεως του ελληνικού κράτους.
«Ως προς το Πολεμικό Ναυτικό, θα υπάρξει μια τεράστια ισχυροποίηση. Το Πολεμικό Ναυτικό θα αποκτήσει δυνατότητες στρατηγικού πλήγματος που δεν είχε ποτέ στην ιστορία του Ελληνισμού. Θα εξηγήσω «κλειστά» αν θέλετε τι είναι αυτό. Και επίσης αποκτά τη δυνατότητα Αντιαεροπορικής Άμυνας Περιοχής. Θα εξηγήσω πάλι «κλειστά» τι σημαίνει αυτό. Θα μπορεί να προβάλλει την ισχύ του. Όχι απλώς να υπερασπίζεται το Αιγαίο. Έρχομαι στα βασικά προγράμματα. Τα ξέρετε τα περισσότερα. Είναι ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ, είναι ο εκσυγχρονισμός των υποβρυχίων, είναι ο εκσυγχρονισμός των πυραυλακάτων, είναι η νέα φρεγάτα η Constellation που σχεδιάζεται μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι η νέα κορβέτα που σχεδιάζεται μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι τα νέα υποβρύχια, για τα οποία έχουμε μπει σε αρχικές συζητήσεις. Όλα αυτά τα προγράμματα θα μεταφέρουν στην ελληνική ναυπηγική βιομηχανία περί τα 6 ή 7 δισ. ευρώ τα επόμενα δέκα χρόνια και μάλιστα εμπροσθοβαρώς».
Σε ό,τι αφορά την Πολεμική Αεροπορία ο κ. Δένδιας είπε ότι «ο πτέραρχος Γεωργιάδης έχει προωθήσει ένα πρόγραμμα ομογενοποίησης των τύπων για να φτάσουμε σε μια οροφή 200 αεροσκαφών 4,5 και 5ης Γενιάς και αναφέρομαι στα εκσυγχρονισμένα Viper, τα Rafale και τα F-35». Και εδώ, στόχος είναι η ομοιοτυπία, κάτι που επαναφέρει στο νου τις πρόσφατες αναφορές του υπουργού για επικείμενη επιδίωξη πώλησης των F-4 Phantom, αλλά και των παλαιότερων F-16 Block30 και των Mirage 2000-5 που διαθέτει η Π.Α. και η αντικατάστασή τους με τα πιο σύγχρονα αεροσκάφη που υπάρχουν σήμερα.
Το σχέδιο θέλει ο στόλος της ΠΑ να αποτελείται από 120 F-16 Viper (τα μαχητικά υπάρχουν και βρίσκονται σε φάση εκσυγχρονισμού τους σε επίπεδο 4,5ης γενιάς), 20 F-35 συν άλλα 20 που θα ακολουθήσουν σε δεύτερη φάση, καθώς και 24 Rafale (έχουν ενταχθεί στην Π.Α.) συν 16 ακόμα αεροσκάφη 4,5ης γενιάς που αναμένεται να παραγγελθούν (αν και ο κ. Δένδιας είχε κάνει παλιότερα λόγο για 30 Rafale).
Δορυφόροι, drones και λιγότερα στρατόπεδα
«Να μπούμε στην εποχή των drones. Κάθε Μονάδα του Ελληνικού Στρατού θα έχει δυνατότητα αντι-drone και οι 3 από τους 4 τύπους των Ταγμάτων που δημιουργούμε θα έχουν και δυνατότητα να εκπέμπουν drones», είπε ο υπουργός Άμυνας.
Η χώρα μας θα αποκτήσει επικοινωνιακό δορυφόρο ο οποίος θα χρησιμοποιείται από τις Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Δένδια, «για να λειτουργήσουμε τα συστήματα πρέπει να πάμε σε δορυφορικές επικοινωνίες κρυμμένες, πρέπει να πάμε σε ελληνικό δορυφόρο» καθώς και ότι «πρέπει να πάμε σε δυνατότητες κυβερνοπολέμου αμυντικές και επιθετικές».
Σε επίπεδο στρατεύματος, ξεχωρίζουν η δημιουργία Μονάδων Κυβερνοχώρου (Μονάδα 1864), Ηλεκτρονικών Πληροφοριών (Μονάδα 1821), Διαστημικών Εφαρμογών ( Μονάδα 1912) , Συλλογής Πληροφοριών από ανθρώπινες πηγές (Μονάδα 1947) , αλλά και η σύσταση Κοινού Σώματος Πληροφορικής και Διεύθυνσης Πληροφορικής.
Από εκεί και πέρα, προβλέπεται η αναδιοργάνωση- συγχώνευση και κατάργηση 132 στρατοπέδων και μονάδων, επί συνόλου 837, ενώ έρχονται αλλαγές στη θητεία και την εφεδρεία, αλλά και η παράλληλη αύξηση του ποσοστού στελέχωσης των μονάδων κ.α
Όπως είπε ο κ. Δένδιας, «πάμε σε ευέλικτες μονάδες μεγάλης πληρότητας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μονάδες στον Εβρο με πληρότητα κάτω από 30% και μονάδα στην Πελοπόννησο με 130%. Δεν έχει λογική να έχουμε 800 και στρατόπεδα, περισσότερα και από τις ΗΠΑ. Χρειάζομαι βοήθεια ξέρω τι είναι να κλείνουν στρατόπεδα. Πάμε σε κλείσιμο 137 στρατοπέδων και αυτό να τελειώσει μέχρι το 2025. Το κάνουμε γιατί δεν έχουμε χρήματα να κλείσουμε άλλα 250. Παράλληλα θα καταργήσουμε πάνω από 30 σχηματισμούς θα ενοποιήσουμε σχηματισμούς».
Όπως εξήγησε «στα 10 χρόνια της κρίσης έλειψαν 2,5 δισ. ευρώ τον χρόνο άρα ένα συνολικό έλλειμα 20 δισ. Όπου υπάρχει ιδιωτική βοήθεια είναι καλοδεχούμενη. Φέτος θα ξεπεράσουμε τα 20 εκατ. Η δυνάμει απειλή έχει έναν προυπολογισμό 40 δισ. ευρώ. Εκτιμούεμ ότι θα πάμε σε 2 δισ. εξοικονόμηση σε βάθος 10ετιας από τα λειτουργικά έξοδα και αυτό είναι το απαισιόδοξο σενάριο».
Ως προς τους εφέδρους περιέγραψε ότι «πρέπει να πάμε σε μια άλλη πραγματικότητα. Οι αριθμοί οδηγούν στην ανάγκη της χώρας να αντιμετωπίσει μια απειλή απο εννεαπλάσιο πληθυσμό, αυτό απαιτεί καινοτομία».
Μεταρρύθμιση στη στρατιωτική δικαιοσύνη
Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτέλεσε η μεταρρύθμιση της στρατιωτικής δικαιοσύνης με τον κ. Δένδια να σχολιάζει ότι «δεν μπορεί να υπάρχει ναυτοδικείο στα Ιωάννινα. Υπάρχει μια σειρά από ναυτοδικεία, στρατοδικεία, αεροδικεία που δεν εξυπηρετούν καμιά ανάγκη. Ο μέσος όρος για στρατιωτική εκδίκαση είναι 5 υποθέσεις τον χρόνο όταν οι πολιτικοί δικαστές εξετάζουν 25 υποθέσεις τον μήνα».
Ειδικά, δε, για τα στρατιωτικά νοσοκομεία είπε ότι «πρέπει να εξυγιάνουμε το σύστημα - ισολογισμός, απολογισμός, λογοδοσία - θα προχωρήσουμε σε καινοτόμες προσεγγίσεις ως προς την καλύτερη μονάδα αντιμετώπισης τραύματος. Θα αξιοποιήσουμε την έρευνα Έλληνα καθηγητή στο Χάρβαρντ που αντιμετώπισε τραυματίες από την επίθεση στον μαραθώνιο της Βοστώνης. Ίσως να υπάρχει άλλη μια αμερικανική τετοια μονάδα στη Γερμανία».
Προανήγγειλε, επίσης, ένα πρόγραμμα στήριξης της οικογένειας των στελεχών του στρατού, «το καλύτερο στον δημόσιο τομέα» κάνοντας αναφορά στο τι έχει συμβεί στις στρατιωτικές σχολές: «παρά τον τετραπλασιασμό της αποζημίωσης και τη βελτίωση υποδομών, εάν δεν αλλάξουμε το δρομολόγιο καριέρας και τον τρόπο που στηρίζουμε το σύστημα, σε 10 χρόνια δεν θα έχουμε στελέχη».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Έκοψε την πίτα του το "Αλεξάνδρειο" Δημοτικό Ωδείο Γιαννιτσών.
22 Ιανουαρίου 2025 -
Λαϊκές αγορές: Σε ποιους πωλητές επιστρέφονται οι άδειες
22 Ιανουαρίου 2025 -
Στάθης Φουντουκίδης: Με γεμάτη ατζέντα στην Αθηνά Αηδονά
22 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ