close search results icon

Ενσίρωση καλαμποκιού στη φάρμα του Αυγερινού

Βήμα βήμα η διαδικασία με όλες τις λεπτομέρειες

Ενσίρωση καλαμποκιού στη φάρμα του Αυγερινού

Σε μία από τις πιο σύγχρονες και μεγαλύτερες φάρμες αγελαδοτροφίας της Πέλλας βρέθηκε το συνεργείο του pellanews.gr και κατέγραψε τη διαδικασία ενσιρώματος καλαμποκιού, βασική ζωοτροφή καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

kthnotrofia-pellanewsdsc-1756.jpg

Ο κ. Σταύρος Αυγερινός, παραγωγός και κτηνίατρος μας φιλοξένησε στις εγκαταστάσεις της φάρμας λίγο έξω από την Αραβησσό και μας εξήγησε κάθε στάδιο της διαδικασίας ενσίρωσης, από το χωράφι μέχρι τον σταύλο.

kthnotrofia-pellanewsdsc-1766.jpg

Το σημείο συνάντησης σε αγροτεμάχια της Καρυώτισσας με τη Θεριζοαλωνιστική μηχανή, τη γνωστή σε όλους μας «κομπίνα» να αναμένει οδηγίες και τα φορτηγά παραταγμένα στη σειρά για το φόρτωμα και τη μεταφορά του ενσιρώματος.

kthnotrofia-pellanewsdsc-1721.jpg
Ο κ. Αυγερινός κρατώντας στα χέρια του εμβολιαστή της Lallemand

Το ενσίρωμα καλαμποκιού πραγματοποιείται τέτοια εποχή στην περιοχή της Πέλλας και για την αγελαδοτροφία αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της δουλειάς, μιας και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διατροφής των αγελάδων.

kthnotrofia-pellanewsdsc-1771.jpg

Τα μυστικά βεβαίως πολλά, τα οποία τα εξηγεί με τον καλύτερο τρόπο ο κ. Αυγερινός στο πεδίο, με την προσθήκη εμβολιαστή στο ξεκίνημα της κοπής να αποτελεί ένα από αυτά.

kthnotrofia-pellanewsdsc-1754.jpg

Η υγρασία, ο χρόνος, το ύψος κοπής του φυτού από το έδαφος και άλλες πολλές λεπτομέρειες αναλύονται με ακρίβεια για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Η κατάληξη του ενσιρώματος αποτελεί το τελευταίο κομμάτι της διαδικασίας που απαιτεί κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο, συνήθως λίγο έξω από τις εγκαταστάσεις όπου φιλοξενούνται οι αγελάδες, ώστε οι χιλιάδες τόνων ενσιρώματος να αντέχουν στον χρόνο αποφέροντας την απαραίτητη διατροφική αξία για την καλύτερη υγεία των αγελάδων.

kthnotrofia-pellanewsdsc-1782.jpg
kthnotrofia-pellanewsdsc-1785.jpg

Η σωστή διατήρηση και αποθήκευση του ενσιρώματος έχει να κάνει με την αναερόβια διαδικασία που ακολουθείται μετά και το σκέπασμα του σιρού και με την απουσία οξυγόνου να επιτρέψει στα αναερόβια βακτήρια να ζυμώσουν τη χορτονομή αναστέλλοντας την ανάπτυξη βλαβερών μικροοργανισμών που θα αλλοιώσουν την ποιότητα.

20240902-113343.jpg

Χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα από ειδικά πλαστικά υψηλής τεχνολογίας oxygen barrier καθώς και προστατευτικό, ειδικά διαμορφωμένο δίχτυ, σκεπάζουν το ενσίρωμα απ’ άκρη σ’ άκρη. 

Δείτε το βίντεο επιμέλειας Ιωάννας Βασιλούδη

2gamma1.jpg



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ