close search results icon

Εντείνονται οι προετοιμασίες χερσαίας εισβολής στον Λίβανο

Διπλωματικός μαραθώνιος.

Εντείνονται οι προετοιμασίες χερσαίας εισβολής στον Λίβανο

Ηισραηλινή αεροπορία ετοιμάζεται να βοηθήσει τα στρατεύματα σε περίπτωση πιθανής χερσαίας εισβολής στον Λίβανο, έκανε γνωστό απόψε ο διοικητής της ισραηλινής αεροπορίας. Η δήλωση αυτή έρχεται σε συνέχεια των χθεσινών ανακοινώσεων απ' τον αρχηγό του επιτελείου του IDF που μίλησε για προετοιμασίες χερσαίας εισβολής και ενισχύει τους φόβους πως αυτό το ενδεχόμενο θα μπορούσε να είναι κοντά.

Ο στρατηγός Τομέρ Μπαρ ανέφερε σε ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε από τον στρατό ότι η απόφαση για χερσαία επιχείρηση στο λιβανέζικο έδαφος δεν είναι δική του. «Έτοιμοι, αν ενεργοποιηθεί», λέει. «Αυτή είναι μια απόφαση που πρέπει να ληφθεί πάνω από εμάς».

Ο τρέχων στόχος της αεροπορίας είναι να σταματήσει τις μεταφορές όπλων από το Ιράν στη Χεζμπολάχ, προσθέτει στο βίντεο, καθώς η φιλοϊρανική οργάνωση «εξαρτάται από τις προμήθειες που προέρχονται από το Ιράν».

Χθες, ο αρχηγός του στρατού, Χέρτσι Χαλέβι, είπε στα στρατεύματα ότι οι εκτεταμένες αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο με στόχο την Χεζμπολάχ θα μπορούσαν να τους ανοίξουν το δρόμο για να «εισέλθουν σε εχθρικό έδαφος».

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε επίσης το βράδυ της Πέμπτης ότι πραγματοποιεί περαιτέρω πλήγματα σε στόχους της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

Σήμερα ο Χαλέβι δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός θα συνεχίσει να χτυπά τη Χεζμπολάχ. «Περιμέναμε αυτή την ευκαιρία εδώ και χρόνια», φέρεται να δήλωσε στους Times of Israel.

screenshot-21-5fwYF.png
Κατεστραμμένο κτίριο στο σημείο της ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στα νότια προάστια της Βηρυτού, Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024. | AP Photo/Hassan Ammar

Τι προηγήθηκε

  • Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν τον επικεφαλής μιας από τις αεροπορικές μονάδες της Χεζμπολάχ, τον Μοχάμεντ Χουσεΐν Σουρούρ, μετά από αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό. Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου αναφέρει ότι δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 15 τραυματίστηκαν στην επίθεση.
  • Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διαμήνυσε ότι ο στρατός του θα συνεχίσει να πολεμά «με πλήρη δύναμη» για την εξάλειψη της Χεζμπολάχ.
  • Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ είπε ότι ο στρατός έχει «επιπλέον αποστολές να ολοκληρώσει» και ότι συναντήθηκε με ανώτατους στρατιωτικούς αξιωματούχους την Πέμπτη για να «εγκρίνει τις προγραμματισμένες επιχειρήσεις στη βόρεια αρένα», αναφερόμενος στο τμήμα του Ισραήλ κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.
  • Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ αντάλλαξαν πυρά το βράδυ της Τετάρτης και το πρωί της Πέμπτης, και το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου αναφέρει ότι άλλοι 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σήμερα.
  • Η Χεζμπολάχ ανέφερε ότι εκτόξευσε άλλους 80 πυραύλους στο βόρειο Ισραήλ, με στόχο την πόλη Σαφέντ. Η ισραηλινή αστυνομία λέει ότι δεν υπάρχουν αναφορές για απώλειες στην περιοχή μετά την επίθεση, αλλά υπήρξαν σημαντικές υλικές ζημιές.
  • Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε σχεδόν ένα χρόνο διασυνοριακής βίας μεταξύ της Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με στοιχεία της λιβανικής κυβέρνησης.
  • Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου περιέγραψε την κατάσταση στη χώρα του ως «έναν πλήρη πόλεμο».
  • Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης «δεν θα διστάσουν να υποστηρίξουν τον Λίβανο και τη Χεζμπολάχ», διαμήνυσε ο ηγέτης τους.
screenshot-22-fla5M.png
Λιβανέζοι στρατιώτες αποκλείουν την περιοχή γύρω από το σημείο της ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στα νότια προάστια της Βηρυτού, Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024. | AP Photo/Hassan Ammar

Τι συμβαίνει στο διπλωματικό παρασκήνιο

Παρά τις μαζικές εκκλήσεις για αποκλιμάκωση από τη διεθνή κοινότητα και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει οι ΗΠΑ με αρωγό τη Γαλλία, μέχρι τώρα φαίνεται πως έχουν πέσει στο κενό.

Ο Λευκός Οίκος επέμεινε το απόγευμα ότι η διεθνής έκκληση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο είχε «συντονιστεί» με το Ισραήλ, παρά το γεγονός ότι το Ισραήλ αργότερα απέρριψε την εκεχειρία και υποσχέθηκε να συνεχίσει να πολεμά τη Χεζμπολάχ.

Στο εσωτερικό του Ισραήλ ο Νετανιάχου φαίνεται έρμαιο των ακροδεξιών εταίρων του στην κυβέρνηση, που επιμένουν στον ολοκληρωτικό πόλεμο κατά του Λιβάνου.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Γιαιρ Λαπίντ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αποδεχτεί την πρόταση για κατάπαυση του πυρός με τη Χεζμπολάχ, όμως εξέφρασε την άποψη ότι αυτή πρέπει να έχει διάρκεια επτά ημερών και όχι 21.

Το Ισραήλ έχει εξαντλήσει όλες τις διπλωματικές επιλογές με τη Χεζμπολάχ είπε ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Εθνικής Ενότητας του Ισραήλ, Μπένι Γκαντζ. στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Γερμανία την Πέμπτη.

πηγή: efsyn.gr



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ