close search results icon

Ενώπιον ανακριτή ο ιδιοκτήτης του Telegram, ένταλμα και κατά του αδελφού του

Η αποκάλυψη του Politico. 

Στην κρίση του δικαστή τίθεται ο Πάβελ Ντούροφ μετά τη σύλληψή του σε μια υπόθεση που έχει προκαλέσει σημαντικούς τριγμούς.

Ο ανακριτής θα είναι εκείνος που θα αποφασίσει εάν θα τον θέσει υπό επίσημη έρευνα με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει να συνδέονται με οργανωμένο έγκλημα.

Σύμφωνα με τη γαλλική νομοθεσία όταν κάποιος τίθεται υπό επίσημη έρευνα δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα οδηγηθεί σε δίκη, αλλά δείχνει ότι οι δικαστές θεωρούν πως υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να προχωρήσει ο έλεγχος.

Η απόφαση του δικαστή αναμένεται σήμερα το βράδυ (στις 9 ώρα Ελλάδας), 96 ώρες αφότου ο Ντούροφ συνελήφθη, καθώς σήμερα λήγει και η περίοδος κράτησής του.

Αν ο Ντούροφ τεθεί υπό επίσημη έρευνα, οι δικαστές θα λάβουν επίσης απόφαση για το αν θα τεθεί υπό κράτηση πριν από τη δίκη του. Ένας παράγοντας τον οποίο θα λάβουν υπόψη είναι αν θα μπορούσε να προσπαθήσει να διαφύγει.

Η αποκάλυψη του Politico

Την ίδια στιγμή κι ενώ τα ερωτήματα για την έρευνα αυτή είναι αρκετά, η ιστοσελίδα Politico αναφέρει ότι οι γαλλικές αρχές έχουν εκδώσει ένταλμα σύλληψης και εις βάρος του αδελφού του Ντούροφ, Νικολάι, ο οποίος είναι συνιδρυτής της πλατφόρμας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η εισαγγελία του Παρισιού ανέφερε πως τα εντάλματα σύλληψης καλύπτονται από τη μυστικότητα της έρευνας. Είπε πως το μοναδικό πρόσωπο που ανακρίνεται προς το παρόν είναι ο Πάβελ Ντούροφ.

Συνολικά η έρευνα σε αυτό το στάδιο στρέφεται εναντίον προσώπων που δεν προσδιορίζονται.

Που εστιάζει η έρευνα

Επικεντρώνεται σε φερόμενη εμπλοκή σε εγκλήματα, περιλαμβανομένης της διαχείρισης διαδικτυακής πλατφόρμας που επιτρέπει παράνομες συναλλαγές, κατοχής εικόνων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, διακίνησης ναρκωτικών, απάτης, άρνησης διαβίβασης πληροφοριών στις αρχές και παροχής κρυπτογραφημένων υπηρεσιών σε εγκληματίες, ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Πάντως η εισαγγελία δεν έχει αναφέρει για ποιο ή ποια εγκλήματα μπορεί να κατηγορηθεί ο Ντούροφ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε προχθές, Δευτέρα, το Telegram ανέφερε ότι τηρεί τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο έλεγχος του περιεχομένου συμμορφώνεται «προς τους κανόνες των εταιριών του κλάδου και βελτιώνεται συνεχώς».

«Ο διευθύνων σύμβουλος του Telegram Πάβελ Ντούροφ δεν έχει τίποτα να κρύψει και ταξιδεύει συχνά στην Ευρώπη», ανέφερε. «Είναι παράλογο να διατυπώνεται ο ισχυρισμός πως μια πλατφόρμα, ή ο ιδιοκτήτης της, ευθύνεται για καταχρήσεις» των δυνατοτήτων που παρέχονται μέσω αυτής.

Ο Μακρόν και τα δημοσιεύματα

Η σύλληψη του Ντούροφ έχει θέσει επίσης στο επίκεντρο την άβολη σχέση μεταξύ των κυβερνήσεων και του Telegram, που έχει σχεδόν ένα εκατομμύριο χρήστες.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μαζί με το επιτελείο του χρησιμοποιούν το Telegram, είχε γεύμα με τον Ντούροφ το 2018 στο πλαίσιο μιας σειράς συναντήσεων με επιχειρηματίες στον τομέα της τεχνολογίας, δήλωσε πηγή προσκείμενη στον Μακρόν, με το Ελιζέ να διαψεύδει τις διαρροές αυτές.

Αντιμέτωπος με κατηγορίες από τη Ρωσία, και επίσης από τον Ίλον Μασκ, ότι η Γαλλία περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης με τη σύλληψη του Ντούροφ, ο Μακρόν προέβη στο ασυνήθιστο βήμα τη Δευτέρα να κάνει μια ανάρτηση στο X για "ψευδή πληροφορία" όπως την αποκάλεσε.

Είπε πως η Γαλλία είναι δεσμευμένη στην ελευθερία του λόγου και την ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος, το οποίο αποφάσισε ανεξάρτητα να συλλάβει τον Ντούροφ.

Πηγή που γνωρίζει το θέμα επανέλαβε σήμερα πως ο Μακρόν και η κυβέρνησή του δεν έχουν καμία σχέση με τη σύλληψη.

Το υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε προσώρας σε αίτημα για σχόλια σχετικά με ένα δημοσίευμα της Wall Street Journal σύμφωνα με το οποίο οι αρχές της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων 'χάκαραν' από κοινού το τηλέφωνο του Ντούροφ το 2017. Ο Ντούροφ έχει τη γαλλική υπηκοότητα από το 2021.

πηγή: efsyn.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ