ΕΟΠΥΥ: Τέλος στις συμβάσεις με παρόχους που δεν εξυπηρετούν ασφαλισμένους
Οι λόγοι της διαμαρτυρίας.
Νέα τροπολογία που θα σταματά την ανανέωση συμβάσεων με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) με όσους παρόχους αρνούνται να εξυπηρετήσουν ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» και συζητείται από την Ολομέλεια της Βουλής. Η τροπολογία προβλέπει τη λύση των συμβάσεων των παρόχων οι οποίοι αρνούνται να παρέχουν τις υπηρεσίες τους και να εκτελέσουν παραπεμπτικά σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, καθώς και την απαγόρευση νέας σύναψης για διάστημα 18 μηνών.
Η ρύθμιση αυτή στοχεύει στην προστασία των πολιτών από την άρνηση παροχών υγείας και την κερδοσκοπία των ιδιωτικών εξεταστικών κέντρων και ιατρών. Την ίδια ώρα, οι εργαστηριακοί γιατροί συζητούν την απεργία του κλάδου τους τις επόμενες ημέρες, με αφορμή την παρακράτηση άνω του 60% των εισοδημάτων τους από τον ΕΟΠΥΥ με τη μορφή εκπτώσεων και επιστροφών. Μάλιστα, όπως είχαν ανακοινώσει, θα προχωρούσαν σε επίσχεση του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή δεν θα δέχονταν τα παραπεμπτικά των ασφαλισμένων με αποτέλεσμα οι ίδιοι να πρέπει να ζητήσουν από τον Οργανισμό τα χρήματά τους. Η απεργία αναμένεται να γίνει από τις 22 έως τις 26 Απριλίου, ενώ η οριστική απόφαση του κλάδου θα παρθεί την Κυριακή 14 Απριλίου.
Οι λόγοι της διαμαρτυρίας
Οι λόγοι που ωθούν τους ιδιώτες εργαστηριακούς γιατρούς σε διαμαρτυρία αφορά στην παρακράτηση των εσόδων από τον ΕΟΠΥΥ και στην καθυστέρηση καταβολής τους κάτι που απειλεί τη βιωσιμότητα των πολυϊατρείων. Όπως ανέφερε η Πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών Άννα Μαστοράκου, στο HealthReport.gr, «Τα διαγνωστικά εργαστήρια έχουν φοβερό πρόβλημα και οι γιατροί είναι σε απόγνωση. Δεν υπάρχει καμία οικονομική ανακούφιση. Γι’ αυτό άλλωστε οι νέοι γιατροί δεν επιλέγουν τις ειδικότητες αυτές. Έτσι όμως μένουν χωρίς εξειδικευμένους γιατρούς στη διάγνωση και τα νοσοκομεία όπου πηγαίνουν οι πολίτες για να εξυπηρετηθούν. Συνεπώς αντιμετωπίζει πρόβλημα τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο δημόσιος τομέας».
Σημειώνεται ότι στην τροπολογία που ψηφίζεται την Παρασκευή 12 Απριλίου, εντάσσεται και ρύθμιση η οποία θα επιβαρύνει τους ασφαλισμένους με 3 επιπλέον ευρώ για τις απεικονιστικές εξετάσεις και με 1 ευρώ για τις αιματολογικές. Τα χρήματα αυτά έχουν ως στόχο να δίνονται στους ιδιώτες, μέσω του Οργανισμού με σκοπό την εν μέρει ανακούφισή τους. Επιπλέον, στην τροπολογία καθορίζονται και οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν τα Κέντρα Αναφοράς για την παρακολούθηση των HIV οροθετικών ατόμων. Αυτές είναι να έχουν ιδρυθεί με απόφαση του Υπουργού Υγείας και να έχουν ως επιστημονικά υπεύθυνο του συνόλου των έργων, γιατρό με ειδικότητα στη βιοπαθολογία. Τέλος απαιτείται να έχουν εκτελέσει τουλάχιστον 8.000 εξετάσεις ΗΙV κατά την τελευταία τετραετία, στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων με τον ΕΟΔΥY.
ΠΗΓΗ: protothema.gr, healthreport.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Ο Πανιώνιος νίκησε τον αποδεκατισμένο Άρη
16 Νοεμβρίου 2024 -
Λατινοπούλου για Σαμαρά: Δεν διαγράφεται η ιστορία κ. Πρωθυπουργέ
16 Νοεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ