close search results icon

Επικίνδυνη κλιμάκωση το χτύπημα στη Βηρυτό με στόχο τον Νασράλα

Η τύχη του Νασράλα παραμένει άγνωστη.

Επικίνδυνη κλιμάκωση το χτύπημα στη Βηρυτό με στόχο τον Νασράλα

Φωτιά στην ήδη έκρυθμη κατάσταση στη Μέση Ανατολή βάζει η σφοδρή επίθεση του Ισραήλ στη Βηρυτό, το απόγευμα της Παρασκευής, που ισοπέδωσε ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο και σύμφωνα με ισραηλινές πηγές έπληξε το αρχηγείο της Χεζμπολάχ, έχοντας στο στόχαστρο τον επικεφαλής της φιλοϊρανικής σιιτικής οργάνωσης, Χασάν Νασράλα.

Η τύχη του Νασράλα παραμένει άγνωστη, παρότι πηγές προσκείμενες στην Χεζμπολάχ δήλωσαν ότι είναι καλά, ενώ το γραφείο Τύπου της οργάνωσης αρκέστηκε απλά να δηλώσει πως «δεν υπάρχει αλήθεια σε καμία δήλωση» σχετικά με την ισραηλινή επίθεση στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Η επίθεση, που άφησε πίσω της τουλάχιστον 2 νεκρούς και 76 τραυματίες σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό των Αρχών του Λιβάνου, φαίνεται πως αλλάζει τα δεδομένα. Αυτό τουλάχιστον διαμηνύει το Ιράν.

Η πρεσβεία του Ιράν στον Λίβανο τόνισε ότι η σημερινή επίθεση αντιπροσωπεύει μια «επικίνδυνη κλιμάκωση που αλλάζει το παιχνίδι» που «θα επιφέρει στον δράστη την κατάλληλη τιμωρία».

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι πως ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν στο σπίτι του, όπως αναφέρουν οι New York Times, επικαλούμενοι δύο Ιρανούς αξιωματούχους που γνωρίζουν τη συνάντηση.

Την επίθεση καταδίκασε και η Χαμάς. «Καταδικάζουμε σθεναρά τη βάναυση και συνεχιζόμενη σιωνιστική επίθεση και κλιμάκωση εναντίον του αδελφού λιβανικού λαού μέσω άγριων αεροπορικών επιδρομών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η παλαιστινιακή οργάνωση.

Οι Ισραηλινοί θεωρούν νεκρό τον ηγέτη της Χεζμπολάχ

Ισραηλινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε στους Times of Israel ότι το σημερινό χτύπημα στη Βηρυτό είχε στόχο τον Χασάν Νασράλα.

«Είναι πολύ δύσκολο να τον φανταστείς να βγαίνει ζωντανός από ένα τέτοιο χτύπημα», είπε ο αξιωματούχος εν μέσω ισραηλινών δημοσιευμάτων για μια αυξανόμενη ισραηλινή εκτίμηση ότι ο Νασράλα σκοτώθηκε κατά την επίθεση στα υπόγεια κεντρικά γραφεία της Χεζμπολάχ.

Το ειδησεογραφικό κανάλι 12 του Ισραήλ αναφέρει ότι η εκτίμηση στο Ισραήλ είναι ότι ο αρχηγός της Χεζμπολάχ σκοτώθηκε.

Ένας δεύτερος μεγάλος ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός, το Channel 13, είναι ελαφρώς πιο επιφυλακτικός, μεταδίδοντας την είδηση ως εξής: «Επιφυλακτική αισιοδοξία στο Ισραήλ: Το χτύπημα στον Νασράλα πέτυχε».

Ο Άμος Γιαντλίν, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών του Ισραηλινού Στρατού, δήλωσε στο Channel 12 ότι η σημερινή επίθεση στη Βηρυτό δεν θα είχε εγκριθεί χωρίς «απόλυτη βεβαιότητα» ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα βρισκόταν στη στοχευμένη περιοχή. Είπε επίσης ότι οι πηγές του είναι ανένδοτες ότι ο Νασράλα «δεν είναι πλέον μαζί μας».

Οι New York Times αναφέρουν ότι ο αρχηγός της Χεζμπολάχ ήταν ο στόχος του ισραηλινού πλήγματος, επικαλούμενοι οκτώ Ισραηλινούς και δύο Αμερικανούς αξιωματούχους.

Άλλωστε ανώτατος Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο ABC News ότι ο ηγέτης της Χεζμπολάχ και οι συνεργάτες του «πραγματοποιούσαν μια γρήγορη επίσκεψη» στην πρωτεύουσα του Λιβάνου τη στιγμή της επίθεσης.

Οι ΗΠΑ λένε ότι δεν γνώριζαν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε στους δημοσιογράφους ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν προηγούμενη γνώση για το μεγάλο ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό και ότι η Ουάσιγκτον δεν συμμετείχε στην επιχείρηση.

«Συλλέγουμε ακόμα πληροφορίες. Μπορώ να σας πω ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν γνώση ή συμμετοχή στις ενέργειες του Ισραηλινού Στρατού… Θα έχω περισσότερα να πω όταν έχω περισσότερες πληροφορίες», δήλωσε ο Μπάιντεν.

Προηγουμένως ένας Αμερικανός αξιωματούχος φέρεται να δήλωσε στους Times of Israel ότι το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ ενώ αεροπλάνα ήταν ήδη στον αέρα και η επιχείρηση βρισκόταν σε εξέλιξη.

Γυρίζει εσπευσμένα ο Νετανιάχου μετά την εμπρηστική ομιλία στον ΟΗΕ


Σε μια πιθανή περαιτέρω ένδειξη της σημασίας των χτυπημάτων, ο Νετανιάχου διέκοψε απότομα την επίσκεψή του στις Ηνωμένες Πολιτείες και επιστρέφει εσπευσμένα στο Ισραήλ αντί να περιμένει μέχρι το βράδυ του Σαββάτου, όπως έκανε γνωστό το γραφείο του.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μίλησε το απόγευμα στην 79η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και όχι μόνο διαμήνυσε πως θα συνεχίσει τον πόλεμο τόσο κατά της Χαμάς όσο και κατά της Χεζμπολάχ, αλλά διατύπωσε απειλές και κατά του Ιράν και ολόκληρης της Μέσης Ανατολής.

«Για πάρα πολύ καιρό, ο κόσμος κατευνάζει το Ιράν. Αυτός ο κατευνασμός πρέπει να τελειώσει και αυτός ο κατευνασμός πρέπει να τελειώσει τώρα», είπε ο Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ μπορεί να φτάσει σε οποιοδήποτε μέρος του Ιράν εάν η Τεχεράνη επιτεθεί πρώτα.

«Έχω ένα μήνυμα για τους τυράννους της Τεχεράνης. Αν μας χτυπήσετε, θα σας χτυπήσουμε», είπε. «Δεν υπάρχει μέρος στο Ιράν που να μην μπορεί να φτάσει το μακρύ χέρι του Ισραήλ, και αυτό ισχύει για ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έθεσε τις εφεδρικές του ταξιαρχίες στο βόρειο Ισραήλ σε «επίπεδο ετοιμότητας» και ένας Ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι οποιαδήποτε ισραηλινή χερσαία εισβολή στον Λίβανο θα εκτελεστεί το συντομότερο δυνατό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ