close search results icon

Επικίνδυνο καλοκαιρινό FLiRT με τον κορωνοϊό – Σε ποια δύο νοσοκομεία το 25% των εισαγωγών

Επικίνδυνο καλοκαιρινό FLiRT με τον κορωνοϊό – Σε ποια δύο νοσοκομεία το 25% των εισαγωγών

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η θερινή έξαρση κορωνοϊού εξαιτίας της οποίας έχει προκληθεί σημαντική διασπορά στην κοινότητα αλλά και στα νοσοκομεία. Ο συγχρωτισμός σε νησιά και δημοφιλείς προορισμούς έχει σηκώσει μεγάλο «κύμα» covid-19, με αποτέλεσμα πολλοί αδειούχοι που επιστρέφουν από διακοπές να έχουν μολυνθεί. Συμβαίνει, όμως, και το αντίθετο, δηλαδή η μεταφορά του ιού από την Αττική στην Περιφέρεια, με αποτέλεσμα τοπικές εξάρσεις που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία ειδικά των ευάλωτων ατόμων.

Οι παραλλαγές με την ονομασία «FLiRT» έχουν την ικανότητα ανοσιακής διαφυγής, τη στιγμή που η προστασία από την προηγούμενη νόσηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού – στις γιορτές των Χριστουγέννων – έχει μειωθεί. Έτσι, η χώρα μας βρίσκεται αντιμέτωπη ακόμη μια φορά με τον πανδημικό ιό που έχει αποδείξει πως η κυκλοφορία του δεν επηρεάζεται από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Νοσηλείες και διασωληνώσεις, οι λεγόμενοι «σκληροί δείκτες», αυξάνονται ημέρα με την ημέρα. Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται ρεκόρ εισαγωγών ασθενών με λοίμωξη covid στα Επείγοντα των νοσοκομείων, με τον αριθμό τους να είναι σταθερά πάνω από 130. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ygeiamou.gr, χθες οι νέες εισαγωγές έφθασαν τις 138, ενώ προχθές Τρίτη πραγματοποιήθηκαν 169 εισαγωγές ασθενών.

Η πλειονότητα όσων εισάγονται στα νοσοκομεία είναι άτομα ηλικίας άνω των 70 χρόνων, τα οποία εμφανίζουν επιπλοκές λόγω της λοίμωξης covid. Το 1/4 των χθεσινών εισαγωγών έγινε σε δύο μόλις νοσοκομεία, στον Ευαγγελισμό στην Αττική, και στο Παναρκαδικό νοσοκομείο Τρίπολης, όπου έγιναν αντίστοιχα 17 και 16 νέες εισαγωγές σοβαρών περιστατικών με covid. Στο λεκανοπέδιο η κυκλοφορία του κορωνοϊου παραμένει υψηλή όπως αυτό αποτυπώνεται στις τουλάχιστον 320 νοσηλείες που ήταν ο χθεσινός απολογισμός.

Κινητικότητα καταγράφεται και στην υπόλοιπη χώρα, με διψήφιο αριθμό ασθενών σταθερά σε όλα τα νοσοκομεία.

Ενδεικτικά, στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Κρήτης βρίσκονται 50 ασθενείς, σε εκείνα της Πελοποννήσου περίπου 100 και άλλοι 129 ασθενείς βρίσκονται σε νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης.

Η σύγκριση σε σχέση με τέσσερις μήνες πριν δείχνει την επίπτωση που έχει πλέον η νόσος Covid-19. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρξαν ημέρες με μονοψήφιο αριθμό εισαγωγών στα δημόσια νοσοκομεία – χαρακτηριστικά προς τα τέλη Μαρτίου καταγράφηκαν μόλις επτά εισαγωγές σε όλη τη χώρα. Συγκριτικά με εκείνες τις ημέρες, η αύξηση των εισαγωγών είναι πάνω από …2000%.

Την περασμένη εβδομάδα, οι νέες εισαγωγές ανήλθαν συνολικά σε 669, αριθμός τριπλάσιος σε σχέση με τις εισαγωγές που σημειώθηκαν το αντίστοιχο διάστημα του 2023 και αντιπροσωπευτικός της ανησυχητικής εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Η BA.2.86 με τις μεταλλάξεις F456L και R346T (νέα κατηγορία παραλλαγμένων στελεχών υπό παρακολούθηση από τις 4/6) φαίνεται να επικρατεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες, όπως αναφέρει το τελευταίο επιδημιολογικό δελτίο του ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με τους ειδικούς η ονομασία «FliRT» που έχει δοθεί στα νέα στελέχη του κορωνοϊού προκύπτει από τον συνδυασμό F456L και R346T (και συγκεκριμένα τα γράμματα F L R T).

Όπως αναφέρουν ειδικοί δημόσιας Υγείας, οι μεταλλάξεις F456L και R346T δίνουν στα στελέχη που τις έχουν την δυνατότητα να διαφεύγουν περισσότερο από την ανοσία που υπάρχει στον πληθυσμό από παρελθούσα ανοσία είτε λόγω λοίμωξης είτε λόγω εμβολιασμού. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την «πεσμένη» ανοσία καθώς έχει περάσει καιρός από την προηγούμενη έξαρση, έχει οδηγήσει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να νοσεί.

Η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας κρίνεται ξανά αναγκαία για αποφυγή διάδοσης του ιού, κυρίως σε ηλικιωμένους και ανθρώπους με χρόνια νοσήματα, τις πιο ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού για επιπλοκές και θάνατο. Γιατροί τονίζουν ότι πρέπει να γίνεται self test πριν τις διακοπές ώστε να μη μεταδίδεται ο ιός σε τοπικές κοινωνίες όπου ενδεχομένως οι υπηρεσίες υγείας είναι λιγότερες και η πρόσβαση σε νοσοκομείο πιο δύσκολη στην περίπτωση τυχόν σοβαρής νόσησης. Επιπλέον, η μάσκα θεωρείται πάντα ένα σημαντικό «όπλο» και συστήνεται όταν υπάρχει συμπτωματολογία συμβατή με την Covid-19.

ygeiamou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ