Επιστολή Καρασμάνη στου νέους Ευρωβουλευτές: Ζητάει στήριξη των αγροτών
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ ΠΡΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ :ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Να διεκδικήσουν άμεσα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τη λήψη μέτρων και κοινοτικά κονδύλια για την άμεση αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στον αγροτικό τομέα, ζητά με σημερινή του ανοικτή επιστολή προς τους νεοεκλεγέντες ευρωβουλευτές όλων των ελληνικών κομμάτων ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης.
Ο κ. Καρασμάνης επαναλαμβάνει για ακόμη μια φορά την προειδοποίηση για τον υπαρξιακό κίνδυνο που απειλεί γεωργία και κτηνοτροφία, τόσο στη Χώρα μας όσο και σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, και καλεί τους 21 Έλληνες ευρωβουλευτές να συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην ενίσχυση του αγροτικού τομέα και στην τήρηση των αρχικών σκοπών και στόχων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).
Τους επισημαίνει ότι η συμμετοχή τους στο μοναδικό άμεσα εκλεγμένο θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τους δίνει την ευκαιρία να συμβάλλουν στην εξασφάλιση πόρων και στη λήψη των απαραίτητων εκείνων μέτρων, που θα αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στον αγροτικό τομέα. Διότι, σε διαφορετική περίπτωση, πέρα από τα χωράφια και τις εκτροφές, οι συνέπειες θα γίνουν ιδιαίτερα αισθητές και στα ράφια των σούπερ μάρκετ και στους καταναλωτές με περαιτέρω ακρίβεια και ελλείψεις τροφίμων.
Τονίζει ότι, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση κατάφερε τα τελευταία χρόνια να εξασφαλίσει σημαντικά κονδύλια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοιού, τον πόλεμο της Ουκρανίας και τις μεταναστευτικές ροές, έτσι και τώρα θα πρέπει να ακούσει, μέσω των ευρωβουλευτών, τη φωνή των Ελλήνων και άλλων ευρωπαίων αγροτών για άμεσες δράσεις και κονδύλια για την κλιματική κρίση, υπογραμμίζοντας πως, οι αθρόες και σε χαμηλές τιμές εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων από τρίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης Χώρες, που σε πολλές των περιπτώσεων δεν τηρούν τις ποιοτικές προδιαγραφές, τις καλλιεργητικές μεθόδους και τα περιβαλλοντικά μέτρα που οι ίδιες οι Βρυξέλλες έχουν επιβάλλει στους ευρωπαίους αγρότες, δεν λύνουν το πρόβλημα.
Αντιθέτως, συρρικνώνουν ακόμη περισσότερο το αγροτικό εισόδημα που, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε μείωση του αγροτικού πληθυσμού, υποβάθμιση του περιβάλλοντος και ερήμωση περιοχών της ευρωπαϊκής υπαίθρου.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Καρασμάνη έχει ως ακολούθως :
Ανοικτή επιστολή στους εκπροσώπους του ελληνικού λαού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Κοινοποίηση :
Γιώργο Αυτιά
Βαγγέλη Μεϊμαράκη
Ελίζα Βόζεμπεργκ-Βρυωνίδη
Φρέντη Μπελέρη
Ελεονώρα Μελέτη
Μανώλη Κεφαλογιάννη
Δημήτρη Τσιόδρα
Κώστα Αρβανίτη
Νίκο Φαραντούρη
Νίκο Παππά
Έλενα Κουντουρά
Νίκο Παπανδρέου
Γιάννη Μανιάτη
Σάκη Αρναούτογλου
Γαλάτω Αλεξανδράκη
Φραγκούλη Φράγκο
Λευτέρη Νικολάου-Αλαβάνο
Κώστα Παπαδάκη
Νίκο Αναδιώτη
Μαρία Ζαχαρία
Αφροδίτη Λατινοπούλου
Κυρίες και κύριοι νεοεκλεγείσες και νεοεκλεγέντες ευρωβουλευτές, πριν από όλα θέλω να σας συγχαρώ για την εκλογή σας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να σας ευχηθώ κάθε επιτυχία και μια γόνιμη και παραγωγική σταδιοδρομία στο κέντρο λήψης των κρίσιμων πολιτικών αποφάσεων για το μέλλον της πατρίδας μας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η συμμετοχή σας στο μοναδικό άμεσα εκλεγμένο θεσμικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο έχει εξελιχθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια, αναλαμβάνοντας ολοένα και περισσότερες ευθύνες στην εκπροσώπηση των ευρωπαίων πολιτών, αποκτά μεγαλύτερη σημασία λόγω της συγκυρίας και των θεμάτων που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Ηπείρου μας.
Έχοντας διατελέσει υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της χώρας μας, αλλά και ως βουλευτής που εκπροσωπεί τους πολίτες ενός Νομού, στον οποίο η συμμετοχή του αγροτικού (πρωτογενούς) τομέα στην οικονομική του δραστηριότητα είναι σημαντική, θα ήθελα όσο πιο σύντομα γίνεται να θέσω υπόψη σας ορισμένα ζητήματα που χρήζουν της προσοχής σας.
Τα τελευταία χρόνια, οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, γίνονται ολοένα και πιο αισθητές και πιο έντονες στον πρωτογενή τομέα. Οι Έλληνες αγρότες, αλλά και οι συνάδελφοί τους στα άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν και είναι οι πρώτοι που υφίστανται τις δυσμενείς επιπτώσεις της στις καλλιέργειες, στις εκτροφές και στα προϊόντα τους.
Και όταν μιλάμε για αγρότες, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, δεν αναφερόμαστε μόνο σε κάποιους επαγγελματίες, αλλά σε βασικά κύτταρα του οικονομικού και κοινωνικού ιστού της υπαίθρου, που στηρίζει το οικονομικό, περιβαλλοντικό, κοινωνικό και πολιτιστικό οικοδόμημα κάθε χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Από την ίδρυσή της, πριν 67 χρόνια, η Ευρωπαϊκή Ένωση (τότε ΕΟΚ) είχε ως πρώτη της κοινή πολιτική, την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ), με βασικούς στόχους τη στήριξη των αγροτών για την εξασφάλιση μιας σταθερής προσφοράς τροφίμων σε προσιτές τιμές στους ευρωπαίους πολίτες, την εξασφάλιση της απασχόλησης και αξιοπρεπούς διαβίωσης στις περιοχές της υπαίθρου, τη βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων και τη διατήρηση των αγροτικών περιοχών και τοπίων. Στα χρόνια που πέρασαν η ΚΑΠ αναθεωρήθηκε πολλές φορές, αλλά οι βασικοί της στόχοι παρέμειναν οι ίδιοι.
Σήμερα λοιπόν που η κλιματική κρίση απειλεί να τινάξει στον αέρα το όλο οικοδόμημα, καθίσταται επιβεβλημένο να υπάρξουν άμεσα πολιτικές που να στηρίζουν το αγροτικό προϊόν και τους ανθρώπους που το παράγουν από αυτόν το ¨επί θύραις¨ ήδη κίνδυνο. Το θέμα είναι κρίσιμο και απαιτεί επιτακτικά άμεσες και ολοκληρωμένες απαντήσεις-δράσεις, γιατί σήμερα μπορεί να φαίνεται στο χωράφι, αλλά αύριο θα εμφανιστεί ακόμα πιο εμφαντικά στο ράφι του σούπερ μάρκετ και στην καθημερινή ζωή όλων μας.
Η πρακτική αξιοποίηση όλων των επιστημονικών γνώσεων, η διερεύνηση όλων των πιθανών σεναρίων-εξελίξεων, η πρόταξη άμεσων ενεργειών, που αφενός θα επουλώνουν τις πληγές (π.χ. σαφής, αντικειμενική και πλήρης κάλυψη των ζημιών από άκαιρες και αντίξοες καιρικές συνθήκες) και αφετέρου η ασφαλιστική κάλυψη του αγροτικού εισοδήματος, μέσα από ένα σύγχρονο, αποτελεσματικό και οικονομικά βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα με τριμερή χρηματοδότηση (κράτος – αγρότες - Ευρωπαϊκή Ένωση), η ανάδειξη νέων καλλιεργητικών μεθόδων και τρόπων αντιμετώπισης των ακραίων καιρικών φαινομένων, ιδίως στις καλλιέργειες που είναι ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή και ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης της ευρωπαϊκής γεωργίας, προσαρμοσμένο στα δεδομένα της κλιματικής κρίσης, αποτελούν κατά την γνώμη μου τα ¨εκ των ουκ άνευ¨ αυτή την περίοδο. Όπως, βέβαια, και οι ανάλογοι πόροι.
Τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες και έχει διαθέσει σημαντικότατα ποσά κονδυλίων για την αντιμετώπιση π.χ. των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις μεταναστευτικές ροές. Εκεί που δυστυχώς υστερεί, είναι στη διάθεση πόρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στον αγροτικό τομέα, όταν η ποσοτική μείωση και ποιοτική υποβάθμιση της πρωτογενούς παραγωγής είναι σε όλους αισθητή.
Αντιθέτως, την ίδια στιγμή που οι Βρυξέλλες εμφανίζονται φειδωλές, αν όχι αδιάφορες, στις αλλεπάλληλες εκκλήσεις των Ελλήνων και ευρωπαίων αγροτών και προκειμένου να εξασφαλίσουν επάρκεια τροφίμων, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αθρόες εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης χώρες σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, με ελάχιστους ή και καθόλου δασμούς.
Προϊόντα, που σε πολλές των περιπτώσεων δεν πληρούν τις ποιοτικές προδιαγραφές, τις καλλιεργητικές μεθόδους και τα περιβαλλοντικά μέτρα, που η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωσης έχει θεσπίσει για τους αγρότες της. Με αποτέλεσμα, να στρεβλώνεται η αγορά αγροτικών προϊόντων και τροφίμων και να πλήττεται ευθέως το εισόδημα του ευρωπαίου αγρότη, το οποίο ήδη έχει υποστεί τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, οδηγώντας σε μείωση του αγροτικού πληθυσμού, υποβάθμιση του περιβάλλοντος και ερήμωση περιοχών της υπαίθρου.
Όπως αντιλαμβάνεστε, η κατάσταση αυτή πρέπει να αντιστραφεί. Γιατί πρόκειται πλέον για θέμα επιβίωσης εκατομμυρίων ανθρώπων και τεράστιων περιοχών στην Ήπειρό μας. Ο χρόνος για ομφαλοσκοπήσεις, φιλολογικές συζητήσεις και υπεκφυγές, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Για αυτό άλλωστε πήρα την πρωτοβουλία να σας στείλω αυτή την επιστολή, καλώντας σας με όσες δυνάμεις διαθέτει καθένας και κάθε μία από εσάς, να εξαντλήσετε κάθε προσπάθεια και δυνατότητα για να ενισχυθεί ο αγροτικός τομέας στην Ευρώπη. Και τα νέα όργανα της ευρωπαϊκής πολιτικής να ξαναθυμηθούν τους αρχικούς σκοπούς και στόχους της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, λαμβάνοντας τα ανάλογα μέτρα.
Στην προσπάθειά σας αυτή είμαι βέβαιος πως θα έχετε συμμάχους όλους τους Έλληνες αγρότες, αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, καθώς και τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που σε ένα μεγάλο βαθμό έχουν αντιληφθεί το πρόβλημα και θα σταθούν αρωγοί στην αντιμετώπισή του.
Σας ευχαριστώ.
Με τιμή
Γιώργος Καρασμάνης
Βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ.
πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Πρεμιέρα σήμερα για το «Σπίτι μου 2»: Ξεκινούν οι αιτήσεις
15 Ιανουαρίου 2025 -
Τα ζώδια την Τετάρτη
15 Ιανουαρίου 2025 -
Σαν σήμερα
15 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ