Επιστρέφει η ανησυχία στη διεθνή αγορά του πετρελαίου – Άλμα έως και 5% χθες μετά την επίθεση του Ιράν
Κείμενο: Θανάσης Παπαδής
Με άλμα άνω του 5% «υποδέχθηκαν» οι αγορές την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, κάτι που αναδεικνύει την έντονη ανησυχία που επικρατεί για την επόμενη ημέρα στη Μέση Ανατολή. Αν και η εικόνα βελτιώθηκε κάπως αργότερα, όλα δείχνουν ότι εισερχόμαστε εκ νέου σε μια περίοδο έντονης μεταβλητότητας, καθώς οι γεωπολιτικές εξελίξεις προμηνύονται μάλλον απρόβλεπτες και ανησυχητικές. Όλος ο πλανήτης αναμένει την απάντηση του Ισραήλ και την ένταση αυτής.
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, οι τιμές του πετρελαίου κυμάνθηκαν σε αρνητικό έδαφος, με την τιμή του Brent να υποχωρεί παροδικά κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, η επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους προς το Ισραήλ εκτόξευσε την τιμή του Brent πάνω από τα 75 δολάρια το βαρέλι, με τελική τιμή γύρω στα 74 δολάρια και κέρδη που ξεπέρασαν το 3%. Ανάλογη ήταν και η πορεία του αμερικανικού αργού, το οποίο ανέβηκε πάνω από τα 70 δολάρια με άνοδο επίσης άνω του 3%.
Η κλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή, ειδικά μετά τις πρόσφατες αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ στο Λίβανο, εγείρει σοβαρές ανησυχίες για την πιθανότητα γενικευμένου πολέμου στη Μέση Ανατολή. Ο ανεξάρτητος πολιτικός αναλυτής, Κλέι Σίκλ, τόνισε ότι «το Ιράν θα μπορούσε να διαπράξει ένα τεράστιο λάθος αν χτυπήσει το Ισραήλ τώρα. Επιπλέον, το πετρέλαιο του Ιράν είναι στη λίστα των στόχων». Μια ενδεχόμενη επίθεση του Ισραήλ κατά της παραγωγής πετρελαίου του Ιράν ή σε εγκαταστάσεις εξαγωγής θα μπορούσε να έχει δραματικές συνέπειες, με πιθανές διακοπές στην προσφορά που θα αφαιρούσαν περισσότερα από ένα εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως από την παγκόσμια αγορά.
Πριν από την είδηση για την πυραυλική επίθεση από το Ιράν, η αγορά πετρελαίου είχε ήδη κινηθεί κοντά σε χαμηλά δύο εβδομάδων, καθώς οι προοπτικές αυξημένης προσφοράς και η μέτρια ζήτηση αντεπεξέρχονταν στις ανησυχίες για την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή. Αυτό το γεγονός δείχνει τη λεπτή ισορροπία που επικρατεί στην αγορά και την ευαισθησία της στις γεωπολιτικές εξελίξεις, οι οποίες μπορούν να ανατρέψουν τις προοπτικές της αγοράς.
Σημαντική παράμετρος στην αγορά είναι η προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ για σήμερα, προκειμένου να επανεξετάσει την πολιτική του, αν και δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές. Το Ιράν, το οποίο συνεχίζει να τελεί υπό καθεστώς κυρώσεων από τις ΗΠΑ, παράγει περίπου 400.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, και οποιαδήποτε μεταβολή στην παραγωγή του θα μπορούσε να επηρεάσει τις τιμές παγκοσμίως.
Αναλυτές της UBS επισημαίνουν ότι η αναμενόμενη επαναλειτουργία της παραγωγής πετρελαίου στη Λιβύη έχει επηρεάσει αρνητικά τις τιμές. Ωστόσο, τα μέτρα στήριξης που λαμβάνονται από την Κίνα θα μπορούσαν να αυξήσουν τη ζήτηση, προσφέροντας κάποιες ελπίδες τόνωσης της αγοράς.
Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου παρακολουθεί με αγωνία τις εξελίξεις στην περιοχή, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις και οι προσδοκίες για μελλοντική παραγωγή ενδέχεται να επηρεάσουν δραματικά τις τιμές και τη σταθερότητα της προσφοράς. Οι επενδυτές παραμένουν σε επιφυλακή, περιμένοντας περαιτέρω εξελίξεις που θα μπορούσαν να κλονίσουν την εύθραυστη ισορροπία στην αγορά ενέργειας.
newsbeast.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Φωτιά σε μονοκατοικία στο Μενίδι - Ένας νεκρός
22 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ