Επιταγή ακρίβειας: «Κλειδώνουν» οι δικαιούχοι για τα 200 ευρώ – Τι θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ
Επιταγή ακρίβειας: Ένα από τα βασικά μέτρα στήριξης της κοινωνίας που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα αφορά στην καταβολή έκτακτου επιδόματος.
Η νέα επιταγή ακρίβειας, ύψους 200 ευρώ, θεωρείται δεδομένα πως θα περιλαμβάνεται στο «πλέγμα» μέτρων που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την επόμενη εβδομάδα. Η καταβολή της αναμένεται να «κλειδώσει» μαζί με όλα τα υπόλοιπα, όταν τελειώσει η κοστολόγηση όλων των παροχών που προσανατολίζεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ.
Μάλιστα, υπάρχει σκέψη αυτή τη φορά να ανοίξει η «βεντάλια» των δικαιούχων της επιταγής ακρίβειας εντάσσοντας μεγαλύτερο αριθμό ατόμων προερχόμενα από ευπαθείς ομάδες. Σε αυτές συγκαταλέγονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι άνεργοι, άτομα με αναπηρία, ανασφάλιστοι υπερήλικες και αρκετές ακόμα κατηγορίες πολιτών.
Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ
Σύμφωνα με τα όσα είχε γράψει το Newsbomb.gr κατά το προηγούμενο διάστημα μεταξύ των μέτρων στήριξης, είναι η απορρόφησης της ρήτρας αναπροσαρμογής μέχρι και τα μέσα τους 2023, το fuel pass 3 η και ενισχυμένη επιταγή ακρίβειας.
Επίσης εξετάζεται ένα αυξημένο επίδομα θέρμανσης για τον χειμώνα 2022 -2023, ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων συνταξιούχων και τέλος η μεγαλύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού που αναμένεται να επιστρέψει στα επίπεδα πριν τα μνημόνια και να φτάσει τα 751 ευρώ από 713 ευρώ που είναι αυτή την στιγμή.
Παράλληλα στο τραπέζι βρίσκονται νέες φοροελαφρύνσεις που εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες θα ενεργοποιηθούν από το 2023. Στόχος των παρεμβάσεων είναι η ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων που πλήττονται από το κύμα των ανατιμήσεων.
Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται η μείωση του συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών από το 22% στο 20% από την επόμενη χρήση. Αξίζει να αναφερθεί πως τα φετινά κέρδη των επιχειρήσεων θα φορολογηθούν με συντελεστή 22% από 24%.
Σε ό,τι αφορά στον ΦΠΑ υπάρχει η σκέψη για μείωση των συντελεστών στο 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα, με διατήρηση του υπερμειωμένου συντελεστή στο 6%. Το συγκεκριμένο μέτρο έχει πολύ υψηλό δημοσιονομικό κόστος και γι’ αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει κλειδώσει. Το οικονομικό επιτελείο ζυγίζει τα δεδομένα και μένει να αποδειχθεί αν στο πακέτο της ΔΕΘ ανακοινωθεί και μείωση του ΦΠΑ
Συνοπτικά τα μέτρα στήριξης:
Αύξηση του κατώτατου μισθού: Ο πρωθυπουργός εκτιμάται ότι θα δώσει την κατεύθυνση για αύξηση του κατώτατου μισθού, χωρίς βέβαια να την προσδιορίσει, αφού υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες, τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να τις υπερκεράσει. Πληροφορίες θέλουν τον κατώτατο μισθό να διαμορφώνεται σε επίπεδα προ μνημονίων, δηλαδή στα 751 ευρώ, από 713 ευρώ που είναι σήμερα.
Αύξηση συντάξεων: Από την 1η Ιανουαρίου του 2023 εκτιμάται ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στις συντάξεις οι οποίες σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη θα αφορούν όλους τους συνταξιούχους.
Εισφορά αλληλεγγύης: Στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, θα περιλαμβάνονται μεταξύ των άλλων η κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους.
Επιταγή ακρίβειας: Για το 2022 εξετάζεται η χορήγηση νέας επιταγής ακρίβειας, προκειμένου να στηριχθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και εκείνοι που ανήκουν στην κατηγορία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Μείωση του Τέλους Επιτηδεύματος: Υπάρχουν σενάρια για μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος με κόστος 200 εκατ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία, αλλά είναι από τα μέτρα θα κριθούν στο παρά πέντε και ανάλογα με την πορεία των δημοσίων οικονομικών.
Fuel Pass 3: Στην περίπτωση που οι τιμές των καυσίμων διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα θα υπάρξει και νέος γύρος ενίσχυσης.
tromaktiko
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Κατεδάφιση Δημοτικού κτηρίου στην Αριδαία
22 Νοεμβρίου 2024 -
Απίστευτη ταλαιπωρία για την εθνική
22 Νοεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ