Έρευνα επιβεβαιώνει τις αρνητικές επιπτώσεις των γραμμών μεταφοράς ηλεκτρισμού και των κεραιών τηλεφωνίας στις μέλισσες
Κωνσταντίνος Καζαντζής
ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ», Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, Τμήμα Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας.
Εδώ και αρκετά χρόνια, οι ειδικοί προειδοποιούν για την ανησυχητική μείωση του πληθυσμού των μελισσών, η οποία είναι καίριας σημασίας για τις διαδικασίες επικονίασης στη γεωργία. Μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Talca της Χιλής έριξε φως σε αυτό το φαινόμενο και το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στην αντιστροφή του.
Ο Marco Molina, ερευνητής του Ινστιτούτου Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Talca, εξήγησε τα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία αποφάνθηκε πώς τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που εκπέμπονται από διάφορες πηγές, όπως για παράδειγμα οι γραμμές υψηλής τάσης των πυλώνων ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και οι κυψελοειδείς κεραίες τηλεφωνίας, δημιουργούν έναν παράγοντα στρεσογόνου πίεσης στα έντομα / επικονιαστές, στην προκειμένη περίπτωση στις μέλισσες.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι όταν αυτά τα έντομα βρίσκονται κοντά σε τέτοιου είδους ακτινοβολίες, παράγουν σε αυξημένο βαθμό ένζυμα που σχετίζονται με το στρες, όπως carboxy-lyases (descarboxilasa). Βρέθηκαν επίσης ενδείξεις που έχουν να κάνουν με την αύξηση των “πρωτεϊνών θερμικού σοκ” (heat shot proteins), οι οποίες αποτελούν δείκτες στρες.
Αυτό έχει αρνητικές συνέπειες για τη διαδικασία επικονίασης και ως επακόλουθο, για την παραγωγή τροφίμων. Σύμφωνα με τον ερευνητή, «κάθε φορά που μια μέλισσα πλησιάζει μια γραμμή ρεύματος ή μια κεραία κινητού τηλεφώνου “αγχώνεται” και ως εκ τούτου, η εσωτερική θερμοκρασία της αυξάνεται, με αποτέλεσμα η υπηρεσία επικονίασης να μειώνεται».
Το φαινόμενο αυτό διογκώνεται όταν τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία βρίσκονται κοντά σε καλλιεργούμενους αγρούς. Δηλαδή όλες οι καλλιέργειες που γειτνιάζουν με τις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ εκτεθειμένες στο φαινόμενο, γεγονός που έχει αντίκτυπο στη μείωση της παραγωγής τροφίμων, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η επισιτιστική ασφάλεια / επάρκεια.
Μεταξύ των προτάσεων της μελέτης για την πρόληψη τέτοιου είδους ζημιών στις μέλισσες, είναι η δημιουργία υπόγειων οδών για ηλεκτρικές καλωδιώσεις ή η αύξηση των αποστάσεων μεταξύ των πυλώνων ή ακόμη και η ανύψωση αυτών, καθότι το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο θεωρείται ότι έχει έντονη επίδραση σε απόσταση 20 μέτρων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Με μεγάλη επιτυχία η Χορωδιακή Συνάντηση στα Γιαννιτσά
20 Ιανουαρίου 2025 -
Εξιχνιάστηκε υπόθεση τηλεφωνικής απάτης
20 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ