Έρχεται τροποποίηση της ΚΑΠ, ποιες αλλαγές ετοιμάζονται στις συνδεδεμένες
Οι τροποποιήσεις θα πρέπει να άμεσα και θα εφαρμοστούν - αν γίνουν αποδεκτές από την Κομισιόν - από το 2024.
Οι Βρυξέλλες έστειλαν, την Πέμπτη (30/3/2023), στο ΥπΑΑΤ την σχετική απόφαση για δυνατότητα τροποποίησης, που μπορεί να κάνει η Ελλάδα, στο Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ.
Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι ήδη έχουν σχεδιαστεί οι αλλάγες που θα προτείνει το ΥπΑΑΤ να υπάρξουν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις στην φυτική παραγωγή.
Οι τροποποιήσεις, που σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η σχετική διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς (Διεπαγγελματικές, Συνεταιρισμοί κ.α.) θα πρέπει να άμεσα και θα εφαρμοστούν - αν γίνουν αποδεκτές από την Κομισιόν - από το 2024.
Αυτή την στιγμή δεν υπάρχει καμιά απαίτηση για συνδεδεμένη σε ρύζι και στα πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή (µηδική και τριφύλλι) για χρήση πιστοποιημένου σπόρου. Η πρόταση είναι να γίνει υποχρεωτική χρήση πιστοποιημένου σπόρου (100%) στο ρύζι και στην μηδική. Κύκλοι του ΥπΑΑΤ υποστηρίζουν ότι θα γίνει αυτό γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για τις συγκεκριμένες καλλιέργειες λόγω προβλημάτων φυτοπαθολογίας.
Στην καλλιέργεια ρυζιού έχουμε την εκρηκτική εξάπλωση του κόκκινου ρυζιού που αν δεν αντιμετωπιστεί σε λίγα χρόνια θα καταστρέψει την καλλιέργεια και παραγωγή. Στην χώρα μας, είναι αρκετά διαδεδομένη η χρήση σπόρου από ιδιοπαραγωγή, γεγονός που δεν βοηθά στην μέγιστη καθαρότητα από σπόρους κόκκινου ρυζιού. Αν γίνει δεκτή η τροποποίηση από την Κομισιόν, επειδή τον πρώτο χρόνο εφαρμογής (2024) δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν οι εταιρείες σπόρων στην ζήτηση η πρόταση θα είναι να είναι υποχρεωτικός πιστοποιημένος σπόρος 8 κιλά ανά στρέμμα. Από το 2025 όμως θα πρέπει να είναι 100% πιστοποιημένος σπόρος.
Στην μηδική η πρόταση είναι να χρησιμοποιηθεί 100% πιστοποιημένος σπόρος λόγω των προβλημάτων που δημιουργεί η κουσκούτα στην καλλιέργεια. Το ζιζάνιο αυτό μπορεί να είναι ξενιστής ορισμένων πολύ σοβαρών ιών. Στην μηδική γίνεται σπορά κάθε 5 έτη οπότε το κόστος δεν θα είναι τόσο μεγάλο για τους παραγωγούς.
Βέβαια για αυτές τις αποφάσεις θα έχει προηγηθεί και διάλογος με τους φορείς των παραγωγών και τη Διεπαγγελματική και την τελική απόφαση θα την πάρει η ηγεσία του ΥπΑΑΤ.
Στο κριθάρι για την συνδεδεμένη θα πρέπει ο πιστοποιημένος σπόρος να είναι 9 κιλά ανά στρέμμα και στο καλαμπόκι τα 2,5 κιλά ανά στρέμμα πρέπει να είναι πιστοποιημένα (αφορά 770.000 στρέμματα).
Από την άλλη οι αλλαγές στην χρήση πιστοποιημένου σπόρου θα πρέπει να φέρουν αλλαγές και στους σχετικούς προϋπολογισμούς των ενισχύσεων. Αν δεν αυξηθούν τα ποσά τότε ο μηχανισμός θα αποτύχει και θα απαξιωθεί η καλλιέργεια. Για το ρύζι σήμερα στην χώρα μας το 90% του σπόρου είναι μη πιστοποιημένος. Αν πάμε στο 100% πιστοποιημένο τότε το κόστος θα είναι 18 ευρώ για τον σπόρο και θα μείνουν στον παραγωγό τα υπόλοιπα 12 ευρώ της ενίσχυσης. Με αυτά τα ποσά δεν βγαίνει η καλλιέργεια.
Για αυτό πρέπει να αυξηθεί ο προϋπολογισμός της συνδεδεμένης. Παράλληλα όμως θα πρέπει να μειωθεί η συνδεδεμένη σε κάποιο άλλο προϊόν. Το δύσκολο είναι ότι ακόμη δεν έχουν τρέξει οι συνδεδεμένες της νέας ΚΑΠ και δεν ξέρουμε πως θα είναι η κατανομή των κονδυλίων.
πηγή: agrotypos.gr - Παϊσιάδης Σταύρος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Πρόσκληση για τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α. Πέλλας
23 Δεκεμβρίου 2024 -
Θανατηφόρο τροχαίο στην Ξάνθη: Ένας νεκρός και δυο σοβαρά τραυματισμένοι
23 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ