close search results icon

ΕΣΥ: Με κενές τις 4 στις 10 θέσεις παθολόγων «λειτουργούν» τα νοσοκομεία – Η περίπτωση της Άρτας

ΕΣΥ: Με κενές τις 4 στις 10 θέσεις παθολόγων «λειτουργούν» τα νοσοκομεία – Η περίπτωση της Άρτας

Photo: Shutterstock

Πρόβλημα χωρίς λύση μοιάζει να είναι η έλλειψη παθολόγων στα ελληνικά νοσοκομεία. Τα φαινόμενα παραιτήσεων μόνιμων παθολόγων υπό τις συνθήκες υπερεργασίας και υπερ-εφημέρευσης είναι συνεχόμενα, με αποτέλεσμα παθολογικές κλινικές να είναι πλήρως αποδεκατισμένες, χωρίς να εκδηλώνεται ενδιαφέρον από νέους γιατρούς για τις κενές θέσεις τις οποίες προκηρύσσει το Υπουργείο Υγείας.

Η περίπτωση της Άρτας είναι η πιο πρόσφατη ενός ντόμινο… κατάρρευσης των παθολογικών κλινικών του ΕΣΥ. Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα που είχε διεξάγει η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας, τέσσερις στις δέκα μόνιμες θέσεις παθολόγων είναι κενές στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Σύμφωνα με τους γιατρούς της κρίσιμης αυτής ειδικότητας, η αναλογία αυτή σήμερα ενδέχεται να έχει χειροτερεύσει.

Ενόψει του χειμώνα και ενώ η έξαρση των εποχικών ιώσεων μόλις ξεκινά, το νοσοκομείο Άρτας εκπέμπει «SOS» για έλλειψη παθολόγων. Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, μέχρι πρότινος στην παθολογική κλινική υπηρετούσαν τέσσερις παθολόγοι στις οκτώ οργανικές θέσεις. Οι γιατροί αυτοί καλύπτουν 70 νοσηλευόμενους ασθενείς. Ταυτόχρονα εξυπηρετούν το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του νοσοκομείου που εφημερεύει καθημερινά και στο οποίο προσέρχονται 80 με 100 ασθενείς με παθολογικά προβλήματα.

Σα να μην έφταναν τα παραπάνω, εξετάζουν στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών όλους τους ασθενείς με Covid-19 και σε κάθε εφημερία νοσηλεύουν περί τους 15 ασθενείς με Covid-19. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), κ. Μιχάλης Γιαννάκος, η συντονίστρια διευθύντρια της κλινικής παραιτήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή, καθώς δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στη συνεχόμενη πίεση.

«Απέμειναν τρεις μόνο παθολόγοι με όλο αυτό τον όγκο δουλειάς. Δεν υπάρχει κανένας ειδικευόμενος ιατρός. Οι τρεις εναπομείναντες ειδικευμένοι παθολόγοι ιατροί εφημερεύουν 10 εφημερίες το μήνα. Δουλεύουν συνεχώς χωρίς ρεπό για να καλύψουν τόσο την κλινική όσο και το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών», σημειώνει ο κ. Γιαννάκος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Σύλλογος Εργαζομένων του νοσοκομείου Άρτας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ζητά την άμεση επέμβαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας ώστε να μην επαναληφθεί η ιστορία: Τον Αύγουστο για τους ίδιους λόγους έκλεισε για περισσότερες από 30 ημέρες η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Άρτας. «Η παθολογική κλινική του νοσοκομείου Άρτας, εκτός από τους κατοίκους του νομού Άρτας, εξυπηρετεί και πολλούς κατοίκους των νομών Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας. Φυσικά εφημερεύει καθημερινά», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Το πρόβλημα έλλειψης παθολόγων απασχόλησε έντονα τα περιφερειακά νοσοκομεία και τους κατοίκους αρκετών περιοχών κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, μάλιστα, ήρθε σε έντονη αντιπαράθεση με τους ιδιώτες γιατρούς και παθολόγους όταν ανακοίνωσε ρύθμιση που θα τους υποχρεώνει να συνδράμουν στο ΕΣΥ όταν καταγράφεται έλλειψη. Η σχετική ρύθμιση έχει μείνει προς το παρόν ανενεργή, ωστόσο το πρόβλημα παραμένει.

Πριν από λίγες ημέρες, ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ανακοίνωσε την προκήρυξη 298 θέσεων ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι θέσεις σε προβληματικές περιοχές της χώρας που είχαν αποβεί άγονες σε προκήρυξη του περασμένου Μαρτίου και επαναπροκηρύχθηκαν στο πλαίσιο νέων κινήτρων για άγονες περιοχές που θέσπισε το Υπουργείο Υγείας. Σημειώνεται ότι η περιοχή της Άρτας είναι ανάμεσα στις άγονες περιοχές που προσδιόρισε το Υπουργείο. Παράλληλα, προκηρύχθηκαν θέσεις διαφόρων ειδικοτήτων και βαθμών για κρίσιμα νοσοκομεία της περιφέρειας όπως το νοσοκομείο Κω, το νοσοκομείο Δράμας και το νοσοκομείο Σπάρτης.

ygeiamou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ