close search results icon

Έτοιμη για εκεχειρία δηλώνει η Χαμάς εν μέσω ανελέητης σφαγής Παλαιστινίων

Tο Ισραήλ συνεχίζει να σπέρνει τον θάνατο στη Ράφα.

Όσο μεγαλώνει η τραγωδία που βιώνει ο παλαιστινιακός λαός στη Λωρίδα της Γάζας απ' το ισραηλινό σφυροκόπημα, ακόμα και σε ζώνες αμάχων, τόσο αυξάνεται η πίεση στη Χαμάς να κάνει υποχωρήσεις για μια συμφωνία εκεχειρίας.

Λίγα 24ωρα μετά τις δύο σφαγές σε καταυλισμούς εκτοπισμένων, που προκάλεσαν παγκόσμιο αποτροπιασμό, η Χαμάς ενημέρωσε την Πέμπτη τους διαμεσολαβητές για την πρόθεσή της να προχωρήσει σε συμφωνία.

«Ενημερώσαμε τους διαμεσολαβητές σήμερα για τη σαφή θέση μας ότι εάν η κατοχή σταματήσει τον πόλεμο και την επιθετικότητά της εναντίον του λαού μας στη Γάζα, είμαστε έτοιμοι να καταλήξουμε σε μια πλήρη συμφωνία που περιλαμβάνει μια συνολική συμφωνία ανταλλαγής», δήλωσε η Χαμάς, στο κανάλι της στο Telegram.

Η Χαμάς έχει από καιρό υποστηρίξει ότι ο τερματισμός του πολέμου του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε περαιτέρω διαπραγμάτευση σχετικά με την ανταλλαγή Ισραηλινών αιχμαλώτων που κρατούνται στη Γάζα με Παλαιστίνιους αιχμαλώτους στις ισραηλινές φυλακές.

«Δείξαμε ευελιξία και θετικότητα με τις προσπάθειες των μεσολαβητών στους προηγούμενους γύρους διαπραγματεύσεων, που οδήγησαν στην ανακοίνωση της έγκρισης της πρότασης των διαμεσολαβητών στις 6 Μαΐου», συνεχίζει η δήλωση.

Όμως το Ισραήλ απέρριψε αμέσως αυτή την πρόταση της Χαμάς και την επόμενη μέρα στις 7 Μαΐου ξεκίνησε την επίθεσή του στην πόλη Ράφα.

Το Ισραήλ «απάντησε στη θετική μας θέση εισβάλλοντας στην πόλη Ράφα και καταλαμβάνοντας το πέρασμα, και παρείχε παρατηρήσεις που οδήγησαν στη διακοπή των προσπαθειών των μεσολαβητών», αναφέρει η Χαμάς στην ανακοίνωσή της.

Εικόνες απόλυτης καταστροφής στον καταυλισμό Τζαμπάλια

Τις τελευταίες ώρες αποκαλύπτεται η καταστροφή που προκάλεσαν οι ισραηλινές δυνάμεις στην περιοχή της Τζαμπάλια, έπειτα από περίπου 20 ημέρες επιθέσεων.

Οι δρόμοι στην περιοχή είναι καλυμμένοι από ερείπια, τα περισσότερα κτίρια έχουν καταρρεύσει ή καταστραφεί και τα κεντρικά γραφεία και το σχολείο της UNRWA, που χρησιμοποιούνταν ως καταφύγια από εκτοπισμένους πολίτες της Γάζας, έχουν καεί.

Επτά στους 10 Ισραηλινούς ανησυχούν για τη διάρκεια του πολέμου

Μια δημοσκόπηση του Pew Research Center δείχνει ότι το 68% των Ισραηλινών «ανησυχούν εξαιρετικά ή πολύ» για μακροχρόνιο πόλεμο στη Γάζα.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη τον Μάρτιο και αρχές Απριλίου πριν από την ισραηλινή εισβολή στη Ράφα και τις νέες επιχειρήσεις στο βόρειο τμήμα της Γάζας.

Η έρευνα δείχνει ότι περίπου τα δύο τρίτα των Ισραηλινών εξέφρασαν την πεποίθηση ότι το Ισραήλ είτε «μάλλον» (27 %) ή «σίγουρα» (40%) θα πετύχει τους στόχους του εναντίον της Χαμάς.

Ωστόσο, η πλειονότητα των Ισραηλινών ανησυχεί για ορισμένες πτυχές της σύγκρουσης: το 61% είπε ότι ήταν «εξαιρετικά ή πολύ ανήσυχο» για την εξάπλωση των μαχών στην περιοχή και το 68% είπε ότι ανησυχούσε «εξαιρετικά ή πολύ» για τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη για πολύ καιρό.

Το 40% των Ισραηλινών είπε ότι το Ισραήλ πρέπει να κυβερνήσει τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ το 12% είπε ότι θα έπρεπε να κυβερνήσει η Παλαιστινιακή Αρχή. Το 14% πιστεύει ότι οι κάτοικοι της Γάζας πρέπει να το αποφασίσουν.

Την εποχή της δημοσκόπησης το 26% των Ισραηλινών δήλωσαν ότι το Ισραήλ και ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος θα μπορούσαν να συνυπάρξουν ειρηνικά. Πριν από τον πόλεμο το ποσοστό αυτό ήταν 35%.

Σημαντικές εξελίξεις

  • Ο Λευκός Οίκος φέρεται να σχεδιάζει μια τριμερή συνάντηση μεταξύ Αμερικανών, Αιγυπτίων και Ισραηλινών αξιωματούχων στο Κάιρο την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν τα επακόλουθα της ισραηλινής στρατιωτικής κατάληψης του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας κατά μήκος των νότιων συνόρων της Γάζας, σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Axios.
  • Η κυβέρνηση της Σλοβενίας αναγνωρίζει ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος - Την Τρίτη η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο
  • Το κόμμα του Μπένι Γκαντζ κατέθεσε πρόταση νόμου για τη διάλυση της Κνεσέτ και την προκήρυξη εκλογών
  • Τουλάχιστον 36.224 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 81.777 τραυματίστηκαν στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας. Μόνο το τελευταίο 24ωρο σκοτώθηκαν 53 άνθρωποι και 357 τραυματίστηκαν.

πηγή: efsyn.gr

*κεντρική φώτο: Παλαιστίνιοι στον απόηχο μιας ισραηλινής αεροπορικής και χερσαίας επίθεσης στη Τζαμπάλια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, Πέμπτη 30 Μαΐου 2024. | AP Photo/Enas Rami

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ