close search results icon

Έτοιμο το νέο εργοστάσιο της ΜΕΒΓΑΛ για την παραγωγή φέτας

Έτοιμο το νέο εργοστάσιο της ΜΕΒΓΑΛ για την παραγωγή φέτας

Του Γιώργου Λαμπίρη

Σε λειτουργία τίθεται από το Σάββατο το νέο εργοστάσιο της ΜΕΒΓΑΛ για την παραγωγή φέτας, μία επένδυση συνολικού ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα τυροκομεία των Βαλκανίων, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο περιθώριο της βράβευσής της ως η πιο "Ανθεκτική Επιχειρηματίας" της χρονιάς από την ΕΥ στο πλαίσιο των βραβείων "Επιχειρηματίας της Χρονιάς".

H εταιρεία, δεδομένου ότι διατηρεί ποσοστό σε αυτήν και ο μεγαλομέτοχος της ΙΟΝ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ανέπτυξε το πρώτο βήμα συνέργειας καθώς πρόσφατα στα παιδικά επιδόρπια γιαουρτιού της ΜΕΒΓΑΛ "Frutomaniacs”, ξεκίνησαν να διατίθενται στον περιέκτη του προϊόντος σοκολατομπαλάκια της ΙΟΝ, τα οποία μέχρι πρότινος η εταιρεία τα εισήγαγε από το εξωτερικό.

Το 2023 κατέγραψε κύκλο εργασιών στα 184 εκατομμύρια ευρώ από 153,8 εκατομμύρια ευρώ που ήταν το 2022, καταγράφει σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα, η οποία της αποφέρει το 38% των πωλήσεών της. Η παρουσία της εντοπίζεται αυτή τη στιγμή σε 32 χώρες μεταξύ των οποίων οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αλλά και κράτη της Ευρώπης. Η φετινή χρονιά συνεχίζει να κινείται αναπτυξιακά για την εταιρεία σύμφωνα με την κυρία Χατζάκου, ωστόσο με μονοψήφιο ποσοστό, δεδομένου ότι πέρυσι η ισχυρή άνοδος στην τιμή των πρώτων υλών έφερε και περαιτέρω ανατιμήσεις στα τελικά προϊόντα.

Στα σημερινά υψηλά επίπεδα θα παραμείνει η τιμή στο πρόβειο

Η ίδια εκτίμησε ότι η τιμή στο πρόβειο γάλα που αποτελεί βασική πρώτη ύλη για την παραγωγή φέτας και αυτή τη στιγμή κινείται μεταξύ του 1,5 και 1,55 ευρώ το κιλό θα παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα τα επόμενα χρόνια. "Πρέπει να προφυλάξουμε τη φέτα, η οποία μπορεί να αποκτήσει μεγαλύτερη υπεραξία", σημείωσε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά φαινόμενα νοθείας της φέτας που κατά καιρούς έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ανέφερε ότι "αυτό είναι θέμα της κυβέρνησης. Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει αντιληφθεί την κατάσταση και εργάζεται για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Η ευθύνη των ελέγχων ανήκει στο κράτος. Εμείς γνωρίζουμε τι συμβαίνει, γιατί είναι θέμα κόστους. Δεν μπορεί να πουλάει κάποιος φέτα σε τιμές κάτω του κόστους".

Αναφορικά με τα μέτρα της κυβέρνησης που αφορούν στον περιορισμό των ανατιμήσεων και απαγορεύουν την διενέργεια αυξήσεων εφόσον έχουν προηγηθεί ανατιμήσεις από τη βιομηχανία, σημείωσε ότι "τα μέτρα αφορούν σε νέα προϊόντα. Όταν λανσάρεται ένα νέο προϊόν θα πρέπει να κυκλοφορεί ως mother κωδικός και στη συνέχεια να κυκλοφορήσει σε καθεστώς προσφοράς 2+1 εφόσον έχουν παρέλθει τρεις μήνες".

Μείωση του χρόνου αποπληρωμής στους προμηθευτές

Για τον εξορθολογισμό του χρόνου αποπληρωμής των προμηθευτών από τα σούπερ μάρκετ, στην κατεύθυνση εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, σημείωσε ότι "οι γαλακτοβιομηχανίες πληρώνονται για τις παραγγελίες σε 20 ημέρες στη Γαλλία, ενώ στην Ελλάδα πληρώνονταν σε έξι μήνες. Μόνο τα επιτόκια που είναι στα επίπεδα του 3,5% αλλά οι παροχές από προμηθευτές στα σούπερ μάρκετ που στη Γαλλία είναι 15% ενώ στην Ελλάδα 30%, αντιλαμβάνεστε ότι η καθυστερημένη αποπληρωμή των παραγγελιών ήταν ένα σοβαρό ζήτημα που έπρεπε να λυθεί. Αυτή τη στιγμή πάντως η εξόφληση των παραγγελιών εναρμονίζεται με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πραγματοποιείται σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών, κάτι που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα από πλευράς της κυβέρνησης".

Επιστροφή σε επίπεδα τζίρου πάνω από αυτά του 2006

Αναφερόμενη στα χρόνια που η ΜΕΒΓΑΛ αποτελούσε τον τρίτο ισχυρό πόλο της γαλακτοβιομηχανίας στην Ελλάδα μαζί με τη Δέλτα και τον Όλυμπο, ανέφερε ότι πέρασαν περίπου 10 χρόνια κατά τα οποία η εταιρεία της αντιμετώπισε σημαντικά προβλήματα με εσωτερικές διοικητικές έριδες. "Με αποτέλεσμα κάποιοι άλλοι να αποσπάσουν ποσοστό του μεριδίου που κατείχαμε. Σταδιακά και με σταθερά βήματα προσπαθούμε να επανακτήσουμε το μερίδιο που μας αξίζει. Είναι γεγονός ότι το 2023 καταφέραμε να ξεπεράσουμε το τζίρο που είχαμε το 2006 όταν έφυγα από την εταιρεία. Ο τζίρος του 2006 ήταν 179 εκατ. ευρώ και πέρυσι έφτασε τα 184 εκατομμύρια ευρώ. Σημαντική ισορροπία που μεταβλήθηκε στα χρόνια σχετίζεται με την αύξηση των εξαγωγών, καθώς ενώ η Ελλάδα έφερνε 160 εκατ. ευρώ στο τζίρο το 2006, το 2023 έφερε 115 και το υπόλοιπο καλύπτεται πλέον από τις εξαγωγές".

capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ