Eurostat: Νέα επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ελλάδα, στο 6,5% τον Φεβρουάριο
Ουσιαστικά δείχνει ότι σταδιακά επιστρέφει στα επίπεδα που ήταν ακριβώς πριν ένα χρόνο.
Κατά 0,8% υποχώρησε ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τον Φεβρουάριο στη χώρα μας.
Με βάση τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, σε επίπεδο ευρωζώνης, ο τιμάριθμος κατέγραψε μικρή επιβράδυνση στο 8,5% από 8,6% τον Ιανουάριο. Στην Ελλάδα, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε περαιτέρω μείωση, σημαντικά κάτω από τον μέσο όρο ευρωζώνης, και διαμορφώθηκε στο 6,5% από 7,3% τον Ιανουάριο, 7,6% τον Δεκέμβριο, 8,8% τον Νοέμβριο, 9,5% τον Οκτώβριο και 12,1% τον Σεπτέμβριο.
Η επιβράδυνση που καταγράφει ο πληθωρισμός στη χώρα μας ουσιαστικά δείχνει ότι σταδιακά επιστρέφει στα επίπεδα που ήταν ακριβώς πριν ένα χρόνο, οπότε και ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή ήταν στο 6,3%, που είχε αρχίσει την ανοδική του πορεία. Τα τελικά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Φεβρουάριο αναμένεται να δημοσιοποιηθούν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στις 13 Mαρτίου.
Βασικές αιτίες υποχώρησης ήταν η περαιτέρω επιβράδυνση των τιμών στην ενέργεια καθώς τον δεύτερο μήνα του 2023 τις τιμές στο φυσικό αέριο συνέχισαν να καταγράφουν έντονα πτωτική πορεία. Ωστόσο τα νέα εξακολουθούν να μην είναι ευχάριστα στον τομέα των τροφίμων καθώς οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, σε επίπεδο ευρωζώνης, το Φεβρουάριο ο κλάδος με τη μεγαλύτερη επίπτωση στον πληθωρισμό αποτελεί πλέον ο κλάδος των τροφίμων, ποτών και καπνικών ο οποίος αυξήθηκε κατά 15% (από 14,1% τον Ιανουάριο). Η συνεχής πτωτική πορεία των τιμών του φυσικού αερίου οδήγησε στη δεύτερη θέση την ενέργεια, η οποία αυξήθηκε κατά 13,7% (από 18,9% τον Ιανουάριο). Ανοδική πορεία συνέχισαν να καταγράφουν οι τιμές των μη βιομηχανικών προϊόντων οι οποίες αυξήθηκαν κατά 6,8% (από 6,7% τον Ιανουάριο) και οι υπηρεσίες κατά 4,8% (από 4,4% τον Ιανουάριο).
Τον Φεβρουάριο στην Ελλάδα, ο κλάδος των τροφίμων αυξήθηκε κατά 12,3% από 12,8% τον Ιανουάριο ενώ αρνητικό πρόσημο, -5,8%, είχαμε στον κλάδο της ενέργειας, έναντι αύξησης 0,7% τον πρώτο μήνα του 2023.
Τον Φεβρουάριο πολλές χώρες-μέλη της ευρωζώνης είδαν τον πληθωρισμό τους να αυξάνεται όπως η Γερμανία στο 9,3% (από 9,2% τον πρώτο μήνα του 2023), η Ισπανία 6,1% (από 5,9%), η Γαλλία 7,2% (από 7%) και η Ολλανδία στο 8,9% (από 8,4% τον Ιανουάριο). Στις χώρες της ευρωζώνης με τον υψηλότερο πληθωρισμό περιλαμβάνονται οι : Λετονία όπου μειώθηκε στο 20,1%, η Εσθονία 17,8%, η Λιθουανία 17,2%, η Σλοβακία 15,5% και η Αυστρία 11%.
πηγή: naftemporiki.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Ευχές από τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας
23 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ