close search results icon

Έβρεξε... κεραυνούς και πυρκαγιές

Ζημιές στη Χαλκιδική, 400 κεραυνοί στην Αθήνα. 

Τρομακτικά μεγάλο αριθμό κεραυνών από το πρωί σε όλη τη χώρα ανακοίνωσε απόψε ο μετεωρολόγος του Mega Γιάννης Καλλιάνος. Όπως είπε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων έπεσαν 15.000 κεραυνοί μέσα σε εννέα ώρες.

Το σύστημα ΖΕΥΣ του Meteo/ Εθνικού Αστεροσκοπείου μέχρι τις 20:20 είχε καταγράψει πάνω από 16.000 κεραυνούς στον ελλαδικό χώρο και στη δυτική Τουρκία.

Μόνο στην Αττική μέσα σε διάστημα δύο ωρών έπεσαν 400 κεραυνοί, ανέφερε. Ένας κεραυνός κάθε δύο δευτερόλεπτα, όπως είπε χαρακτηριστικά.

screenshot-24-WYO9X.png

62 πυρκαγιές λόγω έντονης κεραυνικής δραστηριότητας

Η Πυροσβεστική ανακοίνωσε πως σε 62 ανήλθαν οι αγροτοδασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, οι περισσότερες εξ' αυτών κυρίως λόγω της έντονης κεραυνικής δραστηριότητας σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Από αυτές οι 52 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη 10.

Σύμφωνα με πηγές της Πολιτικής Προστασίας, μόνο μέσα σε 3 ώρες ξέσπασαν οι φωτιές σε Σούνιο (Λεγραινά), Βίλια, Λαύριο, Διόνυσο, Μαραθώνα, Επίδαυρο, Δελφούς και Λέσβο.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής εναέρια μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος επιχείρησαν σε εστίες πυρκαγιών, κυρίως εντός δασικών εκτάσεων στις περιοχές: Βίλια, Σούνιο, Λαύριο, Διόνυσο, Μαραθώνα, Δελφούς, Επίδαυρο και Λέσβο.

Μεγάλα ύψη βροχής

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής (έως τις 18:30 περίπου) καταγράφηκαν στη Χαλκιδική, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά και στη Βορειοανατολική Πελοπόννησο, σύμφωνα με το Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Μέχρι την παραπάνω ώρα ο μεγαλύτερος όγκος νερού έπεσε στη Στεφάνη Βοιωτίας (57 χιλιοστά) και ακολούθησαν η Κασσάνδρεια στη Χαλκιδική (55 χιλιοστά) και ο Άγιος Στέφανος Αττικής (53 χιλιοστά).

screenshot-25-T1pFd.png

Ιδιαίτερα σε ότι αφορά την Αττική τα ισχυρότερα φαινόμενα καταγραφήκαν στα βόρεια τμήματα του νομού.

Χαλάζι έπεσε στον Διόνυσο, στον Άγιο Στέφανο στην Εκάλη και τη Δροσιά. Έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν επίσης την Παλλήνη, την Ιπποκράτειο Πολιτεία και τη Ραφήνα.

Δεκάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική

Συνολικά 86 κλήσεις έλαβε σήμερα το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος λόγω εκδήλωσης ισχυρών βροχοπτώσεων και καταιγίδων σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία, σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής. Οι περισσότερες από τις κλήσεις αφορούσαν αντλήσεις υδάτων.

Στην Περιφέρεια Αττικής το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 80 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 14 αντλήσεις υδάτων

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 6 κλήσεις και πραγματοποιήθηκαν 4 αντλήσεις υδάτων.

Ζημιές από τη χαλαζόπτωση στη Χαλκιδική

Χαλαζόπτωση σημειώθηκε το πρωί σε αγροτικές περιοχές της Νέας Φώκαιας, της Νέας Ποτίδαιας και των Βραστάμων της Χαλκιδικής, στη διάρκεια της κακοκαιρίας που έπληξε τον Νομό.

Από το χαλάζι προκλήθηκαν ζημιές σε ελαιοκαλλιέργειες και τη Δευτέρα 8 Ιουλίου αναμένεται στην περιοχή κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, προκειμένου να προχωρήσει σε μια πρώτη απογραφή και προεκτίμηση των καταστροφών, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής, Κατερίνα Ζωγράφου.

Μετά την ισχυρή καταιγίδα δημιουργήθηκε υδροσίφωνας στην παραλία της Σάρτης, στη Σιθωνία.

πηγή; efsyn.gr

*κεντρική φώτο: φωτογραφία αρχείου | eurokinissi


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ