close search results icon

Εξαρθρώθηκαν 14 εγκληματικές οργανώσεις στη Θεσσαλονίκη με 37 συλλήψεις – Πάνω από 2,7 εκατ. η λεία τους (ΦΩΤΟΣ)

Πως δρούσαν τα μέλη των οργανώσεων. 

Μια μεγάλη επιτυχία σημείωσε η ΕΛΑΣ προχωρώντας στην εξάρθρωση 14 εγκληματικών οργανώσεων, η δράση των οποίων αφορά ληστείες, διακεκριμένες κλοπές, εκβιάσεις, τοκογλυφίες, διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και κατάρτιση και διακίνηση πλαστών δελτίων ταυτότητας. Το 95% της δράσης των οργανώσεων έλαβε χώρα σε περιοχές της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε Σέρρες και Αττική. Η λεία των δραστών οι οποίοι είναι κατά κύριο λόγο Ρόμα (35 Έλληνες και δύο αλλοδαποί συλληφθέντες) ξεπερνά τα 2.760.000 ευρώ.

Πώς δρούσαν τα μέλη των οργανώσεων

Οι δράστες απέφευγαν να κάνουν διαρρήξεις σπιτιών βραδινές ώρες και αργίες, ώστε να μη βρίσκονται εκεί οι ένοικοι, ενώ αντίθετα για τις διαρρήξεις καταστημάτων επέλεγαν ώρες και μέρες που παρέμεναν κλειστά.

Επίσης έλεγχαν τα θυροτηλέφωνα των πολυκατοικιών και όταν διαπίστωναν ονομαστική εορτή πραγματοποιούσαν διάρρηξη με τη σκέψη ότι οι ένοικοι λείπουν για διασκέδαση. Προκειμένου να καταστρέφουν ενοχοποιητικά στοιχεία έριχναν τα οχήματα στη λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου ή τα έκαιγαν. Χρησιμοποιούσαν κλεμμένα ή ενοικιαζόμενα οχήματα για τη δράση τους, σχεδίαζαν προσεκτικά τις διαδρομές διαφυγής τους και είχαν τσιλιαδόρους.

Στόχευαν σε οικίες προσώπων υψηλού οικονομικού και κοινωνικού στάτους και εξουδετέρωναν τα συστήματα ασφαλείας. Χαρακτηριστικό είναι ότι μια εκ των οργανώσεων απέσπασε οικονομικό όφελος 1.100.000 ευρώ από τη διάρρηξη μιας κατοικίας.

Όσον αφορά τα κλοπιμαία, κατέστρεφαν τα άνευ αξίας αντικείμενα (κενές τσάντες, έγγραφα κ.λπ), έκρυβαν μερικά σε ειδικούς χώρους, ενώ τα μεγάλης αξίας αντικείμενα τα πουλούσαν ή τα παρέδιδαν σε συγκεκριμένα μέλη των οργανώσεων για να τα φυλάξουν, εν είδει άτυπης τράπεζας.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου το απόγευμα της Τρίτης, ο Διευθυντής Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, υποστράτηγος, Γεώργιος Τζήμας: «Η πολυσέλιδη δικογραφία που ξεπερνά τις 20.000 σελίδες και σχηματίσθηκε σε βάρος 132 συνολικά εμπλεκομένων – μελών, μετά την ολοκλήρωσή της διαβιβάσθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης και μετά την άσκηση ποινικών διώξεων και την παραπομπή για διενέργεια κύριας ανάκρισης, εκδόθηκαν σχετικά εντάλματα σύλληψης».

Επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ σε Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Αττική, Χαλκιδική, Σαντορίνη

Η δικογραφία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2020 και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2024 οπότε και παραδόθηκε στην εισαγγελία. Η ΕΛΑΣ πραγματοποίησε αστυνομικές επιχειρήσεις σε Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Αττική, Χαλκιδική και Σαντορίνη. Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων σε 34 οικίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, το ποσό των 12.780 ευρώ, 42 ανδρικά και γυναικεία ρολόγια, 50 χρυσαφικά, μια χρυσή λίρα Αγγλίας, έξι κονσόλες ηλεκτρονικών παιχνιδιών, συσκευές κινητής τηλεφωνίας και πακέτα τηλεφωνικής σύνδεσης, δύο πιστόλια κρότου αερίου, 47 φυσίγγια κρότου, ένα δίκαννο κυνηγετικό όπλο με κομμένες τις κάννες, ένας φορητός πομποδέκτης συντονισμένος στις συχνότητες της ΕΛΑΣ και μικροποσότητα ακατέργαστης κάνναβης.

Στη συνέντευξη τύπου συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, υποστράτηγος, Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, αντιστράτηγος Χρήστος Μπουλούμπασης, ο προϊστάμενος του ΓΕΔ Θεσσαλονίκης, Α/Α’, Χρήστος Δημητρακόπουλος, Σημειώνεται πως οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Δείτε τα περισσότερα εκ των..."λαφύρων" τους:

screenshot-28-Qv262.png
screenshot-29-jnE4A.png
screenshot-33.png
screenshot-34.png
screenshot-35.png
screenshot-36.png
screenshot-37.png

πηγή: karfitsa.gr - Ελίνα Τουκουσμπαλίδου







ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ