close search results icon

Φαγητό στα σκουπίδια… κίνδυνος για τον πλανήτη μας

Φαγητό στα σκουπίδια… κίνδυνος για τον πλανήτη μας

Όπως γνωρίζουμε πλέον όλοι, το σημαντικότερο πρόβλημα του πλανήτη μας είναι η κλιματική αλλαγή και ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει. Τα τρόφιμα που πετάμε στα σκουπίδια καθημερινά έχουν σημαντικό αντίκτυπο σε αυτόν.

Ο δυτικός κόσμος σπαταλάει 1,3 δισεκατομμύρια τόνους τροφίμων ενώ 821 εκατομμύρια άνθρωποι πηγαίνουν για ύπνο πεινασμένοι κάθε βράδυ. Για τα τρόφιμα που χάνονται ή σπαταλώνται, χρησιμοποιείται ετησίως για την παραγωγή τους περίπου το 28% της παγκόσμιας γεωργικής έκτασης που ισοδυναμεί με γεωργική γη στο μέγεθος της Κίνας και αρκετό γλυκό νερό για να γεμίσει τη λίμνη της Γενεύης τρεις φορές. Το 8% των παγκόσμιων εκπομπών δημιουργούνται για να παραχθούν δισεκατομμύρια τόνοι βρώσιμων τροφίμων που τελικά θα καταλήξουν στα σκουπίδια. Στην πραγματικότητα η σπατάλη των τροφίμων είναι ένα ζήτημα όχι μόνο κλιματικό αλλά και ανθρωπιστικό το οποίο αφορά όλη την αλυσίδα τροφίμων.

Σύμφωνα με έρευνες του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου κάθε χρόνο στη χώρα μας, τα νοικοκυριά πετούν πάνω από 1.000.000 τόνους τροφίμων, τα μισά εκ των οποίων θα μπορούσαν να είχαν καταναλωθεί με ασφάλεια. Μεμονωμένα, κάθε πολίτης στην Ελλάδα, πετά κάθε χρόνο 98,2 κιλά τροφίμων αυτό σημαίνει πως μία τετραμελής οικογένεια πετά 392,8 κιλά τροφίμων. Εκτιμήσεις της WWF Ελλάς δείχνουν πως το κόστος της σπατάλης τροφίμων για μια τετραμελή οικογένεια στην Ελλάδα ανέρχεται σε τουλάχιστον 650 ευρώ το χρόνο, χωρίς να συνυπολογιστεί το κόστος νερού και ηλεκτρισμού για την προετοιμασία των γευμάτων.

Όσον αφορά τις παγκόσμιες εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, περίπου 1 δισεκατομμύριο τόνοι CO2e ετησίως θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν, σε παγκόσμιο επίπεδο, η ανθρωπότητα αντιμετώπιζε την απώλεια και τη σπατάλη τροφίμων σε ολόκληρη την αλυσίδα. Αυτό ισοδυναμεί με 4 φορές αέρια του θερμοκηπίου των παγκόσμιων αεροπορικών ταξιδιών.

Ωστόσο, στην πραγματικότητα, κανείς δεν αισθάνεται καλά με το να πετάει φαγητό. Μερικές φορές αυτό συμβαίνει μόνο και μόνο γιατί απλώς δε γνωρίζουμε πώς μπορούμε να το αξιοποιήσουμε. Πλέον υπάρχουν συνταγές για να αξιοποιήσουμε τα leftovers από διάφορες περιστάσεις που το φαγητό συνήθως περισσεύει (Πάσχα, Τσικνοπέμπτη, κ.α.) και να έχουμε λιγότερο food waste. Επίσης μπορούμε να κάνουμε τα ψώνια μας με λίστα για να μην αγοράζουμε ότι περιττά προϊόντα. Να καταναλώνουμε πρώτα τα τρόφιμα που λήγουν και να τοποθετούμε στην κατάψυξη τρόφιμα που δεν θα καταναλώσουμε άμεσα. Είναι μικρές καθημερινές συνήθειες που τελικά σώζουν τον πλανήτη μας.

viosimi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑ