Φάμελλος: Η κυβέρνηση δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κοινωνίας αλλά των servicers
Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει πλαίσιο ρύθμισης οφειλών, όμως με προστασία της κύριας κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης.
Το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια στην πραγματικότητα δεν κάνει ούτε αυτό που η ευρωπαϊκή οδηγία δίνει κατευθύνσεις για να κάνει, είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στη Βουλή και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κοινωνίας αλλά των servicers και πως γι’ αυτό πηγαίνει πιο πίσω κι ακόμα από προβλέψεις της Οδηγίας.
«Η κυβέρνηση υποβιβάζει τα συμφέροντα της κοινωνίας, πάει πίσω ακόμα και από μια Οδηγία, αφήνει ξεκρέμαστους δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες», είπε, αναφερόμενος στα άρθρα 7, 38, 40, 89, 107, αλλά και το 66. Μίλησε για «καταστροφική πολιτική» της κυβέρνησης, στην οποία «πρωτεργάτης είναι ο κ. Χατζηδάκης με τις πλάτες του κ. Μητσοτάκη και εντολές ενός συστήματος servicers και διάφορων άλλων συστημάτων». Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επέκρινε την κυβέρνηση ότι η διαβούλευση που έκανε ήταν προσχηματική, ότι οι διαδικασίες που ακολούθησε για το νομοσχέδιο παραβιάζει κάθε κοινοβουλευτική δεοντολογία και ότι προσβάλλει τη Βουλή και την κοινωνία. «Το νομοσχέδιο που συζητάμε λέτε ότι είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση ενώ είναι μια απελπιστικά μέτρα ρύθμιση», σχολίασε.
Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει πλαίσιο ρύθμισης οφειλών, όμως με προστασία της κύριας κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης και να είναι σταθερό το τραπεζικό σύστημα και να τροφοδοτείται η ανάπτυξη. «Επιτυγχάνει κάτι τέτοιο το νομοσχέδιο; Όχι, αλλά αντίθετα δεν επιτυγχάνει την προστασία της α’ κατοικίας και τη βιωσιμότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων», είπε.
Σημείωσε ότι η κυβέρνηση «επιλέγει να μην αξιοποιήσει» δύο σημαντικές προβλέψεις της Οδηγίας για την προστασία της α’ κατοικίας και τη ρύθμιση δανείων σε ξένο νόμισμα, ενώ αγνοεί και την Επιστημονική Υπηρεσία Βουλής. Υποστήριξε ότι κανονικά η συζήτηση θα έπρεπε να σταματήσει τώρα στην Ολομέλεια αφού δεν λαμβάνονται υπόψη τα παραπάνω. «Τι συζητάμε, για μη εφαρμογή της Οδηγίας;», είπε.
Ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι αναγνωρίζεται ότι υπάρχουν καταχρηστικές συμπεριφορές στους servicers -και ότι η ευθύνη γι’ αυτό το γεγονός είναι του κ. Σταϊκούρα- και πως όμως ενώ επιβάλλονται οικονομικές ποινές στους servicers δεν λαμβάνονται μέτρα αποκατάστασης της ζημίας που έχουν υποστεί οι δανειολήπτες. Υπάρχουν περιουσίες που έχουν βγει σε πλειστηριασμό.
«Το μεγάλο όμως ερώτημα είναι: Η κυβέρνηση έχει ευθύνη για όσα συμβαίνουν;» είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθώς όπως σημείωσε τα 4 χρόνια που κυβερνούσε «δεν εφαρμόστηκαν τα εργαλεία που διαφημίστηκαν, πολλαπλασιάζονται οι αναγγελίες διενέργειας πλειστηριασμών, δεν μειώνεται το ιδιωτικό χρέος σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, το δημόσιο είναι επιβαρυμένο με τις εγγυήσεις που φτάνουν περίπου στα 20 δισ. και κάποιες εταιρείες με τις πλάτες της κυβέρνησης βγάζουν εκατομμύρια». Ρώτησε τον κ. Χατζηδάκη αν έχει στοιχεία για τον τζίρο αυτό, προσθέτοντας ότι «έχουμε πληροφορίες ότι με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου με 20 δισ., χωρίς επενδύσεις σε πάγιο κεφάλαιο, βγάζουν προμήθειες εκατοντάδες εκατομμύρια». «Και εντάξει ο κ. Χατζηδάκης δεν κάνει κάτι, ο κ. Στουρνάρας κάνει κάτι;», προσέθεσε.
Ανέφερε ότι έχουμε δύο απαρχαιωμένα εργαλεία, τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό και τον Κώδικα Δεοντολογίας. «Μπορούμε να συζητήσουμε για το όριο ευαλωτότητας;», τόνισε, «και γιατί δεν αλλάζετε τον Κώδικα Δεοντολογίας;».
Ο κ. Φάμελλος είπε ότι οι δανειολήπτες έχουν δυσκολία ακόμα και επικοινωνίας με τους servicers, καθυστερήσεις μηνών ή και ετών για να απαντήσουν ενώ τρέχει ο πλειστηριασμός, αυξήσεις επιτοκίων, αλλαγή δόσεων, αρνήσεις να εξοφληθεί το δάνειο για να προλάβουν την κατάσχεση ή να πάρουν τους τόκους, μη τήρηση δικαστικών αποφάσεων. «Οι δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα δεν έχουν σήμερα ανάσα», σημείωσε.
Ρώτησε αν τώρα με τον Ηρακλή έχουμε λύσεις στο επίπεδο του τραπεζικού δανεισμού, αν έχουμε πληροφορίες για το πώς εξελίσσονται οι προγραμματισμοί και τα επιτόκια των servicers. «Τα επιχειρησιακά σχέδια τα ξέρει κάποιος; Εφόσον η Πολιτεία βάζει τα λεφτά για την εγγύηση αυτής της παρέμβασης να μας αποκαλύψετε τις συνθήκες: αν αναθεωρήθηκαν, τι ποσοστό κατασχέσεων και εκταμιεύσεων προβλέπουν κι αν υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικής επιβάρυνσης. Θα καταθέσετε κ. Χατζηδάκη τα επιχειρησιακά σχέδια;», τόνισε.
«Το βασικό ερώτημα είναι αν ο Ηρακλής και η πολιτική σας έχουν οδηγήσει έστω και σε μια ανάσα για το τραπεζικό σύστημα», σχολίασε, για να τονίσει ότι δεν χρηματοδοτήθηκε η κοινωνία και η οικονομία. Είπε ότι με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ τον Αύγουστο η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης για την ελληνική οικονομία ήταν αρνητική κατά 566 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 1.157 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο. Προσέθεσε πως ούτε λόγος για χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και πως όμως οι τράπεζες κερδίζουν, αλλά δεν διασφαλίζουν ρευστότητα στην ελληνική οικονομία. Ανέφερε ότι το 2022 έχουν υπερκέρδη συνολικά 3,6 δισ. ευρώ μετά φόρων και πως το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στο τέλος του 2023. Είπε ακόμη ότι έχουμε από τις μεγαλύτερες ψαλίδες επιτοκίων καταθέσεων και δανεισμού στην ευρωζώνη και ότι το επιτοκιακό περιθώριο για την Ελλάδα είναι διπλάσιο από το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Να μας πει και η Τράπεζα της Ελλάδος: Υπάρχουν αρχές που εποπτεύουν αυτή την αγορά των servicers; Μπαίνουν κυρώσεις; Τα αναθεωρημένα business plans των servicers τα ξέρει; Μειώνεται το υπόλοιπο του αποθέματος κόκκινων δανείων;» σημείωσε.
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι «με τη διαχείριση του προβλήματος των κόκκινων δανείων κρατάει σε ομηρία την κοινωνία και πιθανά και το πολιτικό σύστημα, αλλά επί της ουσίας συντηρεί μία απ’ τις μεγαλύτερες αναδιανομές περιουσίας που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Πρακτικά η περιουσία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών περνάει σε μεγάλες επιχειρήσεις και σε real estate συμφέροντα».
Ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι έως το 2022 ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποβάλει τέσσερις τροπολογίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας και για ρυθμίσεις δανείων και η κυβέρνηση δεν τις συζήτησε. Σημείωσε ότι τον Απρίλιο του 2023 κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση που προέβλεπε Υφυπουργείο με αποκλειστική αρμοδιότητα τη Διαχείριση του Ιδιωτικού Χρέους και της Στεγαστικής Πολιτικής, Δημόσια Εποπτική Αρχή για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, Ειδικό Ταμείο Αναδιαρθρώσεων Οφειλών και Στεγαστικής Πολιτικής στην Αναπτυξιακή Τράπεζα. Επιπλέον προέβλεπε κανόνες στη λειτουργία των funds με ενεργητικό ρόλο του Δημοσίου. «Εμείς λέμε υποχρεωτική η κατάθεση σε Δημόσια Εποπτική Αρχή του συνόλου των πληροφοριών για όλα τα δεδομένα», υπογράμμισε. Επισήμανε ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τα κόκκινα δάνεια περιλαμβάνει: συλλογική ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, προστασία από ρευστοποίηση της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης, συμμετοχή του Δημοσίου και εποπτεία και συντονισμό από την Δημόσια Εποπτική Αρχή. Τόνισε ότι οι ρυθμίσεις είναι για κάθε φυσικό πρόσωπο με ή χωρίς πτωχευτική ικανότητα που δεν μπορεί να καλύψει τις οφειλές του και οι προϋποθέσεις στηρίζονται στο μηνιαίο διαθέσιμο εισόδημα, δίνονται δύο εναλλακτικές στον εξωδικαστικό για γρήγορη αποπληρωμή με μείωση του κεφαλαίου ή πιο αργή, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα με αντικειμενικότητα και ταχύτητα, και ταυτόχρονα ξεκάθαρη διάρκεια αποπληρωμής.
Καταληκτικά, ο κ. Φάμελλος είπε απευθυνόμενος στον κ. Χατζηδάκη ότι η κυβέρνηση οχυρώνεται πίσω από το 41%, «εμείς όμως, ως αξιωματική αντιπολίτευση, είμαστε εδώ και για αυτούς που μας ψήφισαν και για αυτούς που δεν μας ψήφισαν. Για να υπερασπιστούμε κι αυτούς που ψήφισαν εσάς και τώρα τους κοροϊδεύετε, με τα κόκκινα δάνεια και το φορολογικό που θα έρθει».
Πηγή: enikos.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Εξαφάνιση 13χρονης από τα Γιαννιτσά!
22 Ιανουαρίου 2025 -
Africafoot: «Ο ΠΑΟΚ έκανε πρόταση στον Κρεπίν Ντιατά»
22 Ιανουαρίου 2025 -
"Η μικρή μας πόλη" από τα Κουφάλια στα Γιαννιτσά
22 Ιανουαρίου 2025 -
Δεύτερο "Όχι" στον κ. Γιάγκο από το Μάνδαλο
22 Ιανουαρίου 2025
ΣΧΟΛΙΑ