Φάρμακα: Γιατί αδειάζουν πάλι τα ράφια των φαρμακείων – Ποια σκευάσματα είναι σε έλλειψη
Στο…κόκκινο είναι ξανά αρκετά φάρμακα, σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, παρά τις προσπάθειες που γίνονται τους τελευταίους μήνες για να σταματήσει το φαινόμενο των ελλείψεων. Οι φαρμακοποιοί διαπιστώνουν αδυναμία εύρεσης κοινών σκευασμάτων, συνδέοντας το φαινόμενο αυτό με την άρση απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών για έναν μεγάλο αριθμό φαρμάκων που αποφάσισε προ διμήνου ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), παρατηρείται σταδιακά μια αδυναμία τροφοδοσίας των φαρμακείων από τις αποθήκες στο βαθμό που γινόταν. Οι ποσότητες δεν ήταν απεριόριστες ούτε πριν την άρση απαγόρευσης των εξαγωγών, ωστόσο κάλυπταν τις ανάγκες. Τώρα, απαιτείται τηλεφωνική επικοινωνία φαρμακείων με φαρμακαποθήκες προκειμένου να εξασφαλίσουν οι φαρμακοποιοί μικρές ποσότητες από σκευάσματα που μπορεί να αντιστοιχούν ακόμη και σε μόλις δύο κουτιά την εβδομάδα.
Το εύρος των ελλείψεων είναι μεγάλο και καλύπτει αρκετές θεραπευτικές κατηγορίες. Όπως προκύπτει από τους φαρμακοποιούς, από τα ράφια των φαρμακείων λείπει ένα συγκεκριμένο και μοναδικό σκεύασμα για το ήπαρ, αντιπηκτικά σκευάσματα, αντιψυχωσικά, κατηγορία στην οποία παρατηρείται αρκετά μεγάλο πρόβλημα. Επίσης, σημαντικές ελλείψεις παρουσιάζουν φάρμακα για τη στηθάγχη, παιδικές αντιβιώσεις -για τις οποίες ευθύνονται προβλήματα στις δραστικές ουσίες που παράγονται στην Ασία – καθώς και ινσουλίνες.
«Εκείνο που πρέπει να εξετάσει το Υπουργείο είναι εάν μας αρκεί η επάρκεια ώστε να φτάσουμε πάλι γρήγορα στο σημείο της έλλειψης», σημειώνει στο ygeiamou.gr ο φαρμακοποιός, ταμίας του ΠΦΣ και μέλος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Τάκης Φράγκος, με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του ΕΟΦ για άρση απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών.
Πιο συγκεκριμένα, οι φαρμακοποιοί θεωρούν ότι η κατάσταση στην οποία στηρίχθηκαν Υπουργείο Υγείας και ΕΟΦ για να εκδώσουν απόφαση άρσης απαγόρευσης εξαγωγών σε 137 σκευάσματα δε σήμαινε μακροπρόθεσμη πλήρη κάλυψη της ελληνικής αγοράς. Εξηγούν ότι η επάρκεια μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι σχετική και μπορεί να αλλάξει άρδην σε μια εβδομάδα. Για αυτό και η άτυπη συμφωνία με τους φαρμακαποθηκάριους ότι θα εξάγουν μόνο ό,τι περισσεύει θα έπρεπε να είναι κατοχυρωμένη. Όπως λένε οι φαρμακοποιοί, πρέπει να μπει ένας κόφτης σε σχέση με το τι εξάγεται. Να μην μπορούν οι φαρμακαποθήκες να δίνουν σε άλλες χώρες παρά μόνο αφού έχουν διασφαλίσει την τροφοδοσία των ελληνικών φαρμακείων.
«Όσα σκευάσματα είναι δημοφιλή στις εξαγωγές και είχαν απαγορευτεί για ένα διάστημα δε μας προβλημάτιζαν. Με το που άρθηκε η απαγόρευση εξαγωγών εξαφανίστηκαν», σημειώνει ο κ. Φράγκος, προσθέτοντας ότι τα φαρμακεία δεν επιδιώκουν να έχουν απόθεμα αλλά θέλουν να βρίσκουν τα σκευάσματα όταν τα ζητούν οι πολίτες.
Από την πλευρά τους οι φαρμακαποθηκάριοι, επικαλούμενοι στοιχεία της IQVIA, ισχυρίζονται ότι η Ελλάδα έχει τις λιγότερες επιβεβαιωμένες ελλείψεις φαρμάκων σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκάριων, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο ygeiamou.gr επισημαίνει ότι από τα επίσημα στοιχεία που είναι διαθέσιμα και αφορούν σε μερικές εκατοντάδες κωδικούς, η επάρκεια είναι για διάστημα μεγαλύτερο του μηνός. Προσθέτει δε ότι ελλείψεις παρουσιάζονται σε λίγα προϊόντα, για παράδειγμα ινσουλίνες και παιδικές αντιβιώσεις, λόγω προβλημάτων παραγωγής.
Τις αρρυθμίες στη φαρμακευτική αγορά και τις ελλείψεις που αποτελούν ένα πρόβλημα κάθε χειμώνα στη χώρα μας επιχειρεί να λύσει το Υπουργείο Υγείας. Για τον σκοπό αυτό έχει ήδη θέσει σε λειτουργία ηλεκτρονική πλατφόρμα παρακολούθησης της διαθεσιμότητας των φαρμάκων και κατ’ επέκταση των ελλείψεων. Η πλατφόρμα, βέβαια, δεν είναι σε πλήρη λειτουργία ακόμη και ενημερώνεται για διαθεσιμότητα σκευασμάτων σε ένα ποσοστό 60% των φαρμακαποθηκών.
PHOTO: SHUTTERSTOCK
ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
-
Πρόσκληση για τακτική συνεδρίαση του Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α. Πέλλας
23 Δεκεμβρίου 2024 -
Θανατηφόρο τροχαίο στην Ξάνθη: Ένας νεκρός και δυο σοβαρά τραυματισμένοι
23 Δεκεμβρίου 2024
ΣΧΟΛΙΑ